Kínai kutatók jutottak arra az eredményre, hogy ha valaki rendszeresen fogyaszt csípős ételeket, például curry-t, akkor az nagyban megnöveli a merevedési zavar kialakulásának kockázatát.

Bár a csípős ételeket alapvetően vágykeltőként tartják számon, hiszen az ilyen fűszerekben található anyagok fokozzák a vérkeringést, egy új kutatás rossz hírt jelent azoknak, akik nagy mennyiségben fogyasztják az ilyen fogásokat, például a csípős curry-t.

A Dél-Kínai Egyetem urológusokból álló kutatócsoportja által végzett felmérés eredménye azt mutatja, hogy azok a férfiak, akik hetente legalább háromszor fogyasztanak kifejezetten csípős ételeket, háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek merevedési zavarban, és különösen a nemdohányzók vannak veszélyben. 

A vizsgálatok azt mutatták, hogy – bár a vérkeringést valóban fokozzák – a csípős fűszerekben található vegyi anyagok és toxinok csökkenthetik a tesztoszteron termelődését, ezáltal vezetnek problémákhoz az ágyban. 

Azoknál, akik a hét minden napján fogyasztanak valamilyen csípős/fűszeres ételt, a kutatók legalább 12 százalékkal alacsonyabb hormonszinteket mértek, mint annál a kontrolcsoportnál, amelynek tagjai távol tartották magukat az ilyen ínyencségektől.

Ráadásul ezek a csípős fogások nem csak a hormonszint összezavarásával avatkozhatnak be a normál erekciós funkcióba.

„Ha valaki túl sok ilyet fogyaszt, hajlamosabb lehet a cukorbetegségre és a túl nagy BMI-re, ezek pedig szintén összefüggésbe hozhatók a merevedési zavar kialakulásával" – tette hozzá Raj Persad, a londoni Hale Klinika urológusprofesszora.

(DailyStar)

(Borítókép: Egy férfi fűszeres ételt fogyaszt. Illusztráció: Getty Images)