A tévéfüggőség sok szempontból ártalmas szokás, ám egy új kutatás szerint a demencia kialakulásában is nagy szerepet játszik.

A túl sok televíziónézés káros hatásaira sokszor figyelmeztetnek az orvosok, hiszen a képernyő előtt töltött idő nemcsak fizikálisan, de mentálisan is megterheli a szervezetünket. Most egyértelmű bizonyítékot találtak arra is, hogy komoly betegségek kialakulásához vezethet, ha valaki korlátlanul bámulja a tévét. 

A kínai Tianjin Orvosi Egyetem kutatócsoportja 407 ezer, 37 és 73 év közötti ember adatait elemezte – közülük 40 ezer résztvevő agyát CT-vel is megvizsgálták. A felmérés kezdetén egyiküknél sem volt diagnosztizált agyi rendellenesség, és arésztvevők átlagosan napi 2,7 órát tévéztek.  

A 13 éves követési időszak alatt 5 ezer 227-nél alakult ki demencia, 6 ezer 822-nél szélütés, 2 ezer 308-nál pedig Parkinson-kórt diagnosztizáltak. Az eredmények analízise alapján a kutatók megállapították, hogy a három és öt óra közötti időtartam a demencia kialakulásának 15 százalékkal magasabb kockázatával járt együtt, szemben azokkal, akik egy órát vagy annál kevesebbet néztek televíziót naponta.

Azok között, akik napi öt óránál is többet tapadtak a képernyőhöz, ez az arány 44 százalékkal volt magasabb, emellett 12 százalékkal nőtt a stroke és 28 százalékkal a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.  

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy az öt óránál több tévénézés hatására csökkent az agy szürkeállománya és a memóriaközpontok mérete, amelyek összefüggésbe hozhatók az említett betegségekkel.

Az, hogy a tévénézés pontosan hogyan fejti ki ezeket a hatásokat, még a tudósok számára sem világos, bár az egyik elmélet szerint a mozgásszegény életmód, az alacsony szintű izomaktivitás és energiafelhasználás krónikus gyulladáshoz és az agy vérellátásának csökkenéséhez vezet. 

(Female First)

(Borítókép: Tévéző férfi. Illusztráció: Getty Images)