A horkolás sokak életét megkeseríti, ráadásul komoly egészségügyi gondokat jelezhet. Ezekre találtak most egy megoldást a tudósok, egy tabletta formájában.

Egy új tanulmány szerint egy naponta szedett epilepsziagyógyszer hozhat megkönnyebbülést tíz- vagy akár százmilliók életébe és hálószobájába. A horkolás, és az azt sok esetben okozó alvási apnoé sok ember életét megkeseríti, ráadásul komoly egészségügyi problémákkal jár.

Az Európai Tüdőgyógyász Társaság idei kongresszusán bemutatott friss kutatás alapján a szultiám tartalmú, epilepszia kezelésére használt görcsoldók jelentősen enyhítik az alvás közbeni légzési problémákat, és ezzel nem csak halkabbá teszik az éjszakákat, de akár életet is menthetnek hosszú távon.

A vizsgálatban 298, Európa 28 különböző központjából származó ember vett részt, akik közül mindenki súlyos alvási apnoéban szenvedett. A betegeket négy csoportra osztották, és különböző adagban kaptak szultiámot, illetve az egyik csoport csak placebót kapott.  12 héten keresztül értékelték a betegek légzését, a vér oxigénszintjét, a szívritmust, a szemmozgást és az agyi aktivitást egy éjszakai alvás során. Az adatok alapján a szultiámot szedők vérének oxigénszintje magasabb volt, és alvás közben kevesebb légzési szünetet tartottak. 

Bár a szultiám már engedélyezett hatóanyag, és az eredmények nagyon biztatóak, a kutatás vezetője, Jan Hedner, a Göteborgi Egyetem professzora szerint még szükség van további vizsgálatokra, hogy megerősítsék a gyógyszer légzőszervekre gyakorolt pozitív hatásait.

(Independent)

(Borítókép: horkoló férfi és aludni nem tudó nő. Illusztráció: Getty Images)