Dr. Michael Olla pszichiáter hat módszert ajánl azoknak, akik szeretnének megszabadulni a pornófüggőségtől

A pornófüggőség egyre több embert érint, és bár hivatalosan nem diagnosztizálják, hatásai igencsak valósak. Dr. Michael Olla pszichiáter a Daily Starnak elárulta, hogy miként léphetünk túl ezen a problémán. Hat módszert is ajánlott, amik segíthetnek, ha úgy érzi, a helyzet kezd kicsúszni az irányítása alól – írja a LaDbible.

Az első lépés, hogy találjon valamit, ami lefoglalja az idejét és elvonja a figyelmét a pornó nézéséről. Ha például új hobbikat fedez fel, mint a sport, olvasás vagy épp a főzés, az agya egészségesebb módokon fogja keresni az örömforrásokat. Ahogy a szakértő fogalmazott:

A kényszeres viselkedések pozitív tevékenységekkel való helyettesítése segít átalakítani az agy működését.

Fontos azonban, hogy ne csak a felszíni tüneteket kezelje, hanem kutassa a probléma gyökerét is.

Dr. Olla szerint a függőség hátterében gyakran múltbeli traumák, elfojtott érzelmek vagy a valóságtól való menekülés állhat. Érdemes feltérképezni, miért alakult ki a függőség, hiszen ez az első lépés a hosszú távú felépüléshez.

Mivel a pornó a modern technológiának köszönhetően bármikor elérhető, érdemes bevezetni néhány szabályt az eszközhasználat korlátozására. Például csökkentheti a képernyő előtt töltött időt, vagy kialakíthat otthon olyan helyeket, ahol egyáltalán nem használ digitális eszközöket. Ezzel csökkentheti a kísértést, és távol tarthatja magát a függőséghez vezető helyzetektől.

A függőség leküzdése gyakran magányos küzdelemnek tűnik, de fontos, hogy ne egyedül csinálja végig. Dr. Olla szerint a család és a barátok bevonása sokat segíthet. Egy támogató közeg, akik reális célokat tűznek ki Ön elé és figyelemmel kísérik a fejlődését, nagyban hozzájárulhat a sikerhez. Ráadásul, ha olyan emberekkel veszi körül magát, akik értik, min megy keresztül, kevésbé érzi majd elszigeteltnek magát.

Bár sokan próbálnak egyedül megszabadulni a függőségtől, Dr. Olla hangsúlyozza, hogy a szakértői segítség kulcsfontosságú lehet. Egy terapeuta strukturált megközelítéssel vezetheti végig a felépülés folyamatán, és olyan támogató közösségekhez kapcsolódhat, akik hasonló helyzetben vannak. Ezzel nemcsak a gyógyulás felé vezető úton indulhat el, de az esetleges visszaeséseket is könnyebben tudja majd kezelni.

Végül fontos tudni, hogy a felépülés nem megy egyik napról a másikra, és az első időszak különösen nehéz lehet. A test ugyanis ilyenkor a dopaminszint csökkenésére reagál, ami megterhelő érzelmi hullámzásokhoz vezethet. Az agy fokozatosan alkalmazkodik az új körülményekhez, de ez időt vesz igénybe.

Sokaknál az első két hónap a legkeményebb, ezért fontos a kitartás. Ha sikerül türelmesnek maradnia és nem adja fel, idővel egyre könnyebb lesz, és a függőség már nem fogja meghatározni a mindennapjait.

Dr. Michael Olla szerint a legfontosabb, hogy ne adja fel:

Minden egyes apró lépés közelebb visz a felépüléshez, és idővel a szokások átalakulhatnak.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, forduljon bátran szakemberhez, hiszen a legnehezebb része a küzdelemnek az első lépés megtétele.

(Borítókép: egy ember fakockákat forgat, és a pornó szót munkára változtatja. Fotó: Getty Images)