A hideg idővel érkezik az állandó köhögés, orrfolyás, nátha, ám szakértők szerint nem kell minden szezont így töltenünk. Egy egyszerű szokás bevezetésével nagymértékben lecsökkenthetjük a megfázások gyakoriságát.

Sok szülő és nagyszülő a mai napig mantrázza a „Jól öltözz fel, mert megfázol" tanácsot, amikor ősziesre fordul az idő, holott technikailag nem lehet megbetegedni csak a hideg időjárástól (a megfázások többségét vírusok okozzák). Ám ettől függetlenül az alacsony hőmérséklet mégis hozzájárulhat az állandó meghűléses panaszokhoz, csak nem is tudunk róla. 

A hideg, száraz levegő belélegzése ugyanis hajlamosabbá tehet a megfázásra.

„Az orrnyálkahártya úgy van kialakítva, hogy az első lépés legyen a fertőzések elleni küzdelemben és a környezetből származó irritáló anyagok kiszűrésében” - mondta Dr. Amy Brown, a New York Medical College School of Medicine adjunktusa. „Az orrnak saját belső párásító rendszere van, amely lehetővé teszi, hogy könnyen alkalmazkodjon a külső környezet változásaihoz. Ha beszívott levegő túl száraz, az orrnak keményebben kell dolgoznia a belélegzett levegő párásításán, és nem mindig tud lépést tartani vele." 

Amikor az orr szűrése és az immunvédelem nem működik optimálisan a száraz levegő miatt, a vírusok – például a légúti fertőzéseket okozó vírusok – könnyebben bejuthatnak.

Az orr nyálkarétege pontosan az, aminek hangzik – egy ragacsos, ragacsos takonyréteg az orrüreg belső bélésében, amely aktív immunológiai szervként és fizikai blokádként működik, hogy megakadályozza a vírusok és baktériumok bejutását a szervezetbe. Ebben segít az orrüregben több milliárd csillószőrsejt is. Ám korábbi kutatások szerint ha az orr belső hőmérséklete csak 5 Celsius fokot is csökken, akkor ezek 50 százaléka már károsodik, a levegő páratartalmának csökkenése pedig a nyálkahártya kiszárításával borítja meg a védekező rendszert.

A megoldás egyszerű: tartsuk nedvesen az orrunkat. A szakértő szerint ez az egyetlen, életmódbeli változtatás hatalmas változást hozhat.

„A megfelelő páratartalom biztosítása a beltéri lakótérben kulcsfontosságú a folyamatos, hosszú távú védelemhez” – mondja Brown, de figyelmeztet, hogy ne essünk túlzásokba, mert a túlpárásítás akár penészedést is okozhat, ráadásul a légzést is megnehezíti. Szerinte az ideális a nagyjából 40-45 százalékos páratartalom.

A párásítás hosszú távon fejti ki a hatását, emellett segíthetünk orruknak gőzfürdővel, vény nélkül kapható sóoldatos orrspray használatával, és az otthoni illatosítók és füstölők mellőzésével. Brown szerint a megfelelő folyadékpótlás is létfontosságú.  

(Huffington Post)

(Borítókép: náthás férfi fújja az orrát. Illusztráció: Getty Images)