Újabb ok a rendszeres és alapos kézmosásra: két orvos mikroszkóppal vizsgált meg egy tisztának tűnő kezet, és a látvány még őket is meglepte.

Lehet, hogy ha most lenéz a kezeire, tisztának látja azokat, ám nagy a valószínűsége, hogy a következő videó után azonnal elszalad kezet mosni...

Két, közösségi médiában aktív orvos, Dr. Myro Figura (@doctormyro) és Dr. Dana Brems (@footdocdana) egy közös TikTok-videót tettek közzé, amelyben kísérletképpen egy látszólag tiszta kéz ujját vizsgálták meg szuperközelről, egy mikroszkóp segítségével.

@doctormyro @Doctor Dana • FootDocDana if this is the hand, what would a foot look like? 🤢 #microscope #doctors #hand #gross #dirtey #germs ♬ Funky Town(落雨) - 落花雨

Ahogy a bőr apró barázdái is láthatóvá válnak, úgy bukkan elő egyre több fekete koszrészecske a felvételen, amire még az orvos is csak annyit tud reagálni:  „Ó, ez aztán ronda."

Ám a szakemberek hozzáteszik, nem is ez a látvány az igazán veszélyes, hanem ami itt még láthatatlan, vagyis nagyjából 3000 különböző típusú baktérium, ezen az egyetlen kézen. 

„A kézhigiénia szuper fontos. Segíthet csökkenteni a megelőzhető fertőzések akár 50%-át” – teszi hozzá Dr. Brems.

A szakértők szerint egy kézmosásnak minimum 20 percig kell tartania, és nem kell azon aggódni, ha csak sima szappant találunk. Egyelőre ugyanis semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy az agyonreklámozott antibakteriális termének hatásosabbak lennének. Ha viszont nincs lehetőség a kézmosásra, egy fertőtlenítő kendő vagy egy legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő zselé átmenetileg megoldást jelenthet.

De inkább mossunk kezet.

(NyPost)

(Borítókép: férfi tenyere. Illusztráció: Getty Images)