Áttörést hozhat a demencia diagnosztizálásában az az új, lézeres eljárás, ami már évekkel a tünetek megjelenése előtt, percek alatt képes kimutatni a betegséget.

A Southamptoni Egyetemi Kórház és a Southamptoni Egyetem kutatói remélik, hogy az úttörő technológiájuk a demencia kimutatására forradalmasíthatja a betegség elleni harcot, és hamarosan már a háziorvosi rendelőkben is elérhető lesz.

Az úgynevezett MX Raman-spektroszkópia lézersugarak segítségével elemzi a testfolyadék egyetlen cseppjét – ez lehet vér, gerincfolyadék vagy nyál.

A fény segítségével a tudósok azonnal tetten érhetik a fehérjék, lipidek, cukrok és más biomolekulák változásait, amelyek a betegség jelenlétére utalnak, már évekkel a tünetek megjelenése előtt.

A kezdeti kísérletek szerint a teszt több mint 93 százalékos pontossággal képes az Alzheimer-kór kimutatására. „Ez az innováció nem csupán az egészségügyi ellátás minőségének ugrásszerű javulása, hanem egy paradigmaváltás, amely újradefiniálja a neurodegeneratív betegségek klinikai megközelítésének módját” –  mondta Chris Kipps professzor, a Southamptoni Egyetemi Kórház neurológus szakorvosa.

A demencia diagnosztizálása a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel – mint a képalkotó vizsgálatok és a memóriatesztek – akár két évig is eltarthat. 

A kutatók szerint sokan csak a betegség jóval későbbi stádiumában kapják meg a diagnózist, amikor a kezelési lehetőségek már kevésbé hatékonyak. 

(The Sun)

(Borítókép: agyi képalkotó vizsgálat. Illusztráció: Getty Images)