Egy rák kezelésére és megelőzésére szakosodott dietetikus szakértő arra figyelmeztetett, hogy a táplálékkiegészítők szerelmesei a betegség kockázatának tehetik ki magukat.
A 38 éves Nichole Andrews, a washingtoni székhelyű, onkológián dolgozó szakember közösségi oldalán osztott meg egy videót, amiben arról mesél követőinek, miket kell elkerülni ahhoz, hogy csökkentsük a daganatos betegségek kialakulásának és kiújulásának esélyét.
Az alkohol, a vörös húsok, a feldolgozott ételek mellett Andrews a feleslegesen szedett vagy túlzásba vitt táplákékkiegészítőket és vitaminokat jelölte meg veszélyforrásként, kiemelve, hogy egyes vitaminok nagy dózisban káros molekulákká alakulhatnak, amelyek elindíthatják a sejtkárosodás, majd a rák kialakulásának folyamatát.
„Azok, akik már túlélték a rákot, különösen veszélyeztetettek, mivel magas a genetikai kockázatuk a másodlagos daganat kialakulására" – tette hozzá a szakember. „Sajnos a ráktúlélőket gyakran kihasználja az étrend-kiegészítők iparága. Megpróbálják rávenni őket, hogy szedjék a termékeiket, mondván, hogy szükségesek a méregtelenítéshez és a rák ellenes küzdelemhez."
„Egy tablettával nagyon nagy dózist lehet bevinni egy mikrotápanyagból, míg az élelmiszerekkel soha nem érjük el ezt a toxikus szintet” – tette hozzá Andrews. „Ne szedjünk táplálékkiegészítőket, hacsak nincs valódi hiányállapotunk, amit az orvosunk megmutat és laboratóriumi eredményekkel bizonyít. A táplálékkiegészítők nem csökkentik a rák kockázatát, hanem növelhetik azt azzal a nagyon magas szinttel”. Számos tanulmány visszhangozza az ő aggodalmait, és lebeszél a vitaminok túlzott mennyiségű szedéséről.
(Borítókép: étrend-kiegészítők. Illusztráció: Getty Images)