Az antibiotikumokat általában bakteriális fertőzések, például húgyúti fertőzések, torokgyulladás és fülgyulladás kezelésére írják fel. Ezek a gyógyszerek úgy hatnak, hogy megzavarják a baktériumok növekedési és szaporodási képességét, és beavatkoznak a fehérjeszintézisbe. Egy antibiotikum-kezelés akár két hétig is eltarthat, a fertőzés típusától és az előírt speciális antibiotikumtól függően. Fontos, hogy kövesse az orvos utasításait az adagolással kapcsolatban, például hogy éhgyomorra, vagy étkezés közben kell-e bevenni a gyógyszert.
Ám mint kiderült, az sem mindegy, hogy mit eszik, vagyis ez esetben iszik egyes antibiotikumok mellé.
Ha grapefruitlevet iszik eritromicin szedése közben, akkor a European Journal of Clinical Pharmacology című szaklapban 2001-ben megjelent tanulmány szerint akár 52%-kal is megnövelheti az antibiotikum mennyiségét a véráramban. (A klaritromicin és a doxiciklin antibiotikumokra nincs ilyen hatással a grapefruitlé.)
A grapefruitlé más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, mint például a sztatinok, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, antihisztaminok, kortikoszteroidok és szorongásoldók.
Szervezete a vékonybélben található CYP3A4 nevű enzimet használja számos gyógyszer lebontására és a grapefruitlé gátohatlja ezt az enzimet a munkájában, így több gyógyszer kerül a véráramba, és ez túladagoláshoz is vezethet. Szerencsére a grapefruitlé okozta antibiotikum túladagolással sem kell kórházba menni, ugyanis ez maximum a mellékhatásokat erősítheti fel, komolyabb kárt nem okoz.
(Borítókép: gyümölcs levek. Illusztráció: Getty Images)