Számos kutatás bizonyította, hogy a kávénak nemcsak hangulatunkra, hanem az egészségünkre nézve is számos pozitív hatása lehet. Akkor azonban, ha gyógyszerrel együtt fogyasztjuk ezt az élénkítő italt, körültekintőnek kell lennünk.

Egyes esetekben tilos a kávét és a gyógyszert egyszerre bevenni, sőt: a két anyag interakciójából akkor is gondok lehetnek, ha nem egyszerre fogyasztjuk őket. Egy nemrégiben publikált felmérés szerint

a kávé több gyógyszer felszívódását is jelentősen befolyásolja.

Bizonyos orvosságok hatását felerősítheti, másokét pedig gátolhatja, de az is gyakori, ha a kávéval, illetve közvetlenül a kávézás előtt vagy után bevett pirula nem fejti ki teljesen a hatását. 

via GIPHY

A kávé gyógyszer-befolyásoló hatásáért

többnyire a koffein és a csersav felelős.

Ebből kifolyólag a kóla, a fekete, a zöld és a mate tea is hasonlóan komoly gondokat okozhat. Ám nem csupán a koffein képes befolyásolni a gyógyszereket: mindkét anyag hat a másikra.

A kávé ezekre a gyógyszerek hat leginkább

Ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi és rendszeresen kávézik is, akkor feltétlen konzultáljon a háziorvosával!  

  • A pajzsmirigyre szedett gyógyszerek többségét jellemzően éhgyomorra kell bevenni, utána pedig nem szabad enni sem legalább fél óráig. Ha nem így járunk el, nem megfelelően szívódnak fel a hatóanyagok a szervezetben. Fontos, hogy kávit inni csak egy óra hosszával azt követően szabad, hogy bevettük a gyógyszert. A koffein csaknem felére tudja csökkenteni a készítmény belekből történő felszívódását.
  • A kávé a csontritkulás elleni gyógyszerek hatását is csökkentheti. Az alendronát tartalmú készítményeket hatását már 60 százalékkal is visszafoghatja.
  • A gyomorsav szabályozására szedett, savas reflux elleni szerekkel sem javasolt kávézni. A kávé a savassága révén ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát is csökkentheti. 
  • A koffein miatt a hiperaktivitásra, szorongásra, magas vérnyomásra és a szív elégtelen működése miatt szedett gyógyszerek sem fejtik ki hatásukat teljes mértékben.

via GIPHY

  • A vízhajtót szedünk, akkor az a kávéval kombinálva jóval több vizet fog kihajtani szervezünkből. 
  • A vaspótló szedése után két órán át hanyagoljuk a kávét, mert ez a nyomelemet pótló szer a koffein hatására a vas pozitív tulajdonságainak kiválasztása és felszívódása nélkül távozik szervezetünkből.
  • A kávé a homeopátiás készítményeket is negatívan befolyásolja.

Ez a népszerű élénkítő ital ugyanakkor egyes gyógyszerk hatását jócskán fel is felerősíti. A fájdalomcsillapítót és az asztmajellegű betegségekre szedett theophyllin tartalmú készítményeket is képes felturbózni. Ha antibiotikumot, fogamzásgátlót vagy antidepresszánst szedünk, a koffein jóval hosszabb ideig kimutatható szervezetünkben, ami komoly megterhelést jelent. 

Vizsgálatok igazolják, hogy

a fogamzásgátlót szedő nők szervezetében négy órával tovább volt kimutatható a koffein, mint azoknál, akik nem szednek ilyen tablettát.

(Dívány)

(Borítókép: reggeli kávé. Illusztráció: Getty Images)