Egy nő, aki az elmúlt öt évben minden nap egy egész tömb vajat megevett, friss híreket osztott meg egészségi állapotáról.

A SteakandButtergal néven posztoló YouTuber régóta megosztja követőivel életmódját, és arra próbálja rávenni őket, hogy hagyják el az előítéleteiket és kövessék a példáját. A Bella nevű nő korábban vegán volt, majd egy 180 fokos fordulattal átváltott a kizárólag állati fehérjékből álló étrendre, állítása szerint azért, hogy javítson autoimmun betegségein (ekcéma és pikkelysömör), valamint aknés bőrén, mentális egészségén, hangulatán és energiáján.

A húsevő diéta követői kizárólag állati eredetű élelmiszereket és termékeket fogyasztanak, például húst, baromfit, tojást, tenger gyümölcseit, halat és néhány tejterméket. Bella azonban vitathatatlanul a következő szintre lépett, és YouTube-csatornáján gyakran látható, amint egy egész tömb vajat betöm – ezt elmondása szerint már öt éve minden egyes nap megteszi.

Az influencer követői közül sokan aggódnak az egészségéért, ám Bella gyakran megosztja velük aktuális állapotát. „Nemcsak a szívem nem állt meg, de most már több energiám van arra, hogy eddzek, játsszak a kutyámmal és a legcsodálatosabb partnere legyek a vőlegényemnek”. Azt is hozzátette „A magas zsírtartalmú húsevő étrend hozzájárul a magasabb HDL (High-density lipoprotein) szinthez, ami a jó koleszterin, és a HDL-értékem 73-ról 98-ra ugrott.  A trigliceridek csökkentése szintén összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, és a trigliceridjeim 97-ről 15-re csökkentek” – osztotta meg, hogy vérképe meglepően a jó irányba változott a szélsőséges diétája alatt.

„Az elmúlt öt évben naponta ettem vajat, és nem, egyáltalán nem aggódom az LDL-értékem miatt, mert ahogyan Philip Ovadia, szakvizsgázott szívsebész mondta, nem az LDL-értékről van szó, hanem az arányról” – mondta el egy másik videóban Bella. „Ha elosztod a triglicerideket a HDL-eddel, bármi, ami kettő alatt van, az ideális, az enyém pedig 0,15.

Sok egészségügyi szakértő és orvos azonban figyelmeztet hogy a húsevő étrend, amely jellemzően kizárja a gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, gabonaféléket, dióféléket és magvakat, komoly veszélyeket rejt magában. Az Indiana University School of Medicine orvosai nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy ez az étrend a vesekövek fokozott kockázatához vezethet. Emellett a szakértők szerint a köszvény és a csontritkulás is a káros következmények közé tartozik.

(Unilad)

(Borítókép: kettévágott tömb vaj. Illusztráció: Northfoto)