Anthony Foley egy 58 éves brit kamionsofőr, és a története nagyon szépen kezdődik. Miután első házassága tönkrement, összejött egy krónikus betegségben szenvedő, kerekes székhez kötött lánnyal, egymásba szerettek, összeházasodtak és szépen éldegéltek. Egy ideig.

De egy idő után Foley úgy döntött, hogy elege van az önfeláldozásból, és bár ez nem szép dolog, mindenképpen érthető. De ha végigolvassa, hogy az utóbbi években mi minden történt, bizonyára ön is meg fog rökönyödni, hogy hogyan lehet valaki képes ilyesmire. Foleyt 20 hónap börtönre ítélték, de a legérdekesebb a sztorijában az, hogy a legdurvább tetteit a törvény pont nem bünteti.

Szóval a feleséget Maxine Jonesnak hívták lánykori nevén, 10 évvel volt fiatalabb férjénél, és a központi idegrendszer egy ritka megbetegedésében szenvedett. 1988-ban házasodtak össze Foley-val, és bár a lány már ekkor is kerekes széket használt, állapota csak évtizedekkel később vált olyan súlyossá, hogy a nap 24 órájában ápolásra szorult. A feleséget egy otthonba kellett vinni, mert az otthoni ápolása nem volt megoldható, de az állam segélyt is fizetett a részére, amit a férj kezelt.

2006-ban volt, hogy Foley úgy döntött, elkezdi terjeszteni a barátai-ismerősei körében, hogy a felesége meghalt. Pedig az asszony nem halt meg, ami azért jött kapóra a férjnek, mert így felvehette utána a segélyt, amiből saját tartozásait fizetgette, illetve 2007-ban elutazott Oroszországba. A kapcsolatot viszont teljesen megszakította azzal a nővel, akivel már majdnem 20 éve élt akkor házasságban.

Viszont Oroszországban megismert egy Tamara Kugyinova nevű nőt, aki 49 éves, és akivel szép lassan összejöttek. Illetve nem is olyan lassan, 2008-ban már meg is volt az esküvő Birminghamben. Foley első válásának papírjait mutatta be az anyakönyvvezetőnek, így lehet, hogy harmadik feleségét is elvehette, holott a másodiktól meg sem próbált elválni, az asszony egyedül élt továbbra is az intézetben, ahol férje soha nem látogatta. Hanem ehelyett hazavitte a közös lakásba az új, orosz feleséget, illetve annak lányát.

Az egész ügyre akkor derült fény, amikor Maxine Jones tavaly, 49 évesen végül elhunyt az intézetben. Ekkor kiderült, hogy férje jogosulatlanul használta fel a segélyként felvett összegeket, hiszen nem a beteg ápolására fordította azt – ez pedig törvénybe ütközik. Szintén jogellenes természetesen a hatóságot megtéveszteni arra nézve, hogy második házassága fennáll-e még, és a bigámia is bűncselekmény, szóval ezekért kapta Foley a 20 hónap börtönt.

De közben ugye még ott vannak olyan apróságok, hogy hogyan hanyagolta el rászoruló feleségét éveken keresztül, hogy saját nejéről azt terjesztette, hogy meghalt, miközben még élt, hogy az orosz asszonynak azt hazudta, hogy nem nős, pedig az volt, hogy Maxine Jones halálára semmilyen módon nem reagált, még egy lapot se küldött, nemhogy a temetésre elment volna, holott hivatalosan a férje volt az elhunyt nőnek.

És a törvény szempontjából szintén irreleváns részlet, de mégiscsak elképesztő, hogy Foley képes volt felesége segélyéből elutazni csajozni, aztán a közös családi otthonba hazavinni új, orosz szerelmét, és pont a házassági évfordulójukon elvenni feleségül az újabb nőt. A pofátlanság nem bűncselekmény, de attól még pofátlanság. Az anyós, azaz Maxine Jones édesanyja ezt nyilatkozta most a Guardiannek:

Nem is tudtam az orosz feleségről a bírósági ügyig. Elmentem az ítélethirdetésre és örültem, hogy megkapja, amit érdemel. Egyáltalán nem haragszom a másik feleségre. Ő is áldozat... Fel nem foghatom, hogy [Foley] hogyan gondolhatta, hogy ezt meg fogja úszni.