Kínában a legnépszerűbb iPhone-os társkereső app a Tantan. Gyorsan elmagyarázzuk, hogy hogyan működik, de lehet, hogy ismerős lesz a rendszer: szóval ez az alkalmazás portrékat mutogat a felhasználónak a földrajzilag közel található más felhasználókról, és mindenkiről meg kell mondani, hogy tetszik-e vagy nem. Ha igent mondott és a másik fél szintén, akkor el lehet kezdeni csetelni az illetővel. Szóval igen, egy az egyben a Tindert nyúlták le, azzal a különbséggel, hogy a Tantanba nem a Facebook-profillal kell belépni (a Tinderbe meg igen).

Amiben szintén hasonlít(ana) a Tantan a Tinderre az az, hogy rengetegen nem igazán szerelmi társat keresnek a segítségével, hanem szexpartnert. Na de természetesen Kínában működik annyira a cenzúra, hogy megakadályozzák az ilyen fertőt. Vagy legalábbis megpróbálják megakadályozni.

Ezt az egészet bizonyos Larry Salibra fejtette meg, aki belenézett a Tantan kódjába, és több érdekeset is talált. Egyrészt azt, hogy a felhasználók adatait egészen könnyen el lehet lopni, szóval akik ezt az alkalmazást használják, számíthatnak egy Ashley Madison-típusú meglepetésre.

Másrészt ezen a kínai Tinderen nem lehet csak úgy akármiről beszélgetni: tilos ugyanis a szexre terelni a szót. Ami egy társkeresőnél azért nyugati szemmel elég bizarr, de ebbe az appba bele van építve egy hosszú kifejezéslista, hogy milyen trágár, vagy erkölcstelenségre utaló szavakat tilos használni. Többek között a következők megfelelői vannak rajta ezen a bizonyos feketelistán, amit egy Quartz nevű oldal fejtett vissza:

  • szexrandi
  • dugópajtás
  • meztelen fotó
  • lefeküdni veled
  • meztelen cset
  • prostituáltat keresek

Ha az ember ezekhez hasonló szavakat próbál használni ezen a szűzies életmódot folytatóknak szánt appon, akkor kap egy felugró ablakban egy figyelmeztetést, hogy a csetüzenet, amit éppen megpróbál elküldeni, sértő lehet, és hogy inkább meg kéne gondolni az elküldését. Persze a figyelmeztetés után úgy lehet dönteni, hogy az ember mégiscsak elküldi, de csak az fogja tudni, hogy ez mennyire jó ötlet, aki nálunk jobban ismeri a kínai viszonyokat. Mi lehet, hogy nem mernénk.