Gracie X, színésznő, pilatesoktató, író, a  „Wide Open” (Tárva-nyitva) című könyv szerzője egyike azoknak a poliamor nőknek és szülőknek, akik a többszerelműséggel szemben állított tévhiteket próbálják eloszlatni. 

Poliamória

Kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, melyről minden szereplőjének tudomása van és amelyhez hozzájárul. Gyakorlói azt vallják, hogy létezhet erőteljes intim kötődés három vagy több személy között.

A 48 éves asszony szerint azok, akik kulturálisan a szexuális monogámiára vannak nevelve és felkészítve, gyakran feltételezik, hogy a nem monogám szülők szexuális deviánsok, akik elhanyagolják, talán még bántalmazzák is gyermekeiket. A legjobb esetben is úgy vélik, hogy a poliamória tönkreteszi a házasságot, az ez iránt érdeklődő párok végül majd elválnak, a család pedig szétesik.

A Polyamory Diaries posztjában azt írják, Gracie X húsz év házasság után döntött úgy, hogy eljött az ideje a nyitott házasságnak. Azt mondja, hogy a több emberrel folytatott szerelmi és szexuális kapcsolat jobb anyává tette. Az pedig, hogy egy fedél alatt négy felnőtt neveli a gyermekeit, lehetőséget adott nekik arra, hogy megtapasztalhassák, milyen „törzsben élni”, ami az emberiség nagy részének már több ezer éve kimarad az életéből.

Na de lássuk, milyen felállásban is történt ez az elképzelés:

A nő pár évvel ezelőtt kezdte azt érezni, hogy neki kell egy szerető. Férjével, akit csak Hankként emlegetnek, a legjobb barátok voltak. Szerette a gyerekeiket és a közös családi életet, de a párjával való kapcsolata inkább élettársi volt, mintsem szeretői. Gracie X nem akarta sem megcsalni, sem elhagyni Hanket, ezért elmondta neki, mit is szeretne: egy másik férfit.

A jelek szerint nem sokat kellett unszolni a férjet, és egy idő után mindkettőjük szeretőre lelt, aztán igyekeztek elmélyíteni ezeket a kapcsolatokat is: átépítették a házukat ikerházzá, és beköltöztették új párjaikat. Az ikerház egyik felében Gracie X lakott a kettes számú férjével, Hank pedig a ház másik felében, a barátnőjével. Ebben a csodás felállásban nevelgették négyen a négy gyereket: Gracie két gyerekét és új férje két gyerekét.

Ez volt a megoldás arra, hogy egyben tudják tartani a családot, miközben az asszony új életet lehelt a saját és a férje szexuális életébe.

Ráadásul állítása szerint a több orgazmus több energiát adott neki ahhoz, hogy jelen tudjon lenni a gyerekei életében.

Négy év után azonban Hank barátnője valami miatt megelégelte a dolgot, és úgy döntött, hogy szeretné, ha kettejüknek külön lakhelyük lenne. Így pár kilométerrel messzebb költöztek az utcában. Bár sokan a kapcsolat kudarcaként értelmeznék ezt a lépést, Gracie X még mindig kitart amellett, hogy poliamória a lehető legjobb megoldás. Hanket még mindig családtagként kezeli, és mint élete nagy szerelmét, akivel képes nagyon barátságos körülmények között nevelni a gyerekeket.

Azzal érvel, hogy a gyerekeknek biztonságot ad, hogy tudják, még mindig mennyire szereti a vér szerinti apjukat, ennek az érzésnek a kifejezése viszont a legtöbb elvált monogám pár számára társadalmilag elfogadhatatlan.