Angolul „stealthing” a neve annak, amikor egy férfi szex közben leveszi magáról az óvszert anélkül, hogy a partnerének erről előre szólna, illetve anélkül, hogy a partner ezt észrevenné vagy beleegyezne. A kifejezés gyökere lopakodást, titokban cselekvést jelent, és azért van erre az aktusra most már külön név, mert azt írják a mérvadó lapok a New York Posttól egészen a Forbesig, hogy a stealthing kezd trenddé válni – az USA-ban mindenképpen, de volt már ilyenre példa Európában is.

Ez az egész kérdés tipikusan egyéjszakás kapcsolatoknál szokott előjönni, nem hosszú távú kapcsolatokban. Minimális józan ész elég ahhoz, hogy az ember belássa, hogy alkalmi szexnél muszáj óvszert használni, hiszen mindkét fél nemi betegségek magasabb kockázatának teszi ki magát kondom nélkül, és ráadásul sok esetben nem kívánt terhesség is lehet az ilyen együttlétekből.

Ennek ellenére a jelek szerint vannak olyan férfiak, akik az óvszer nélküli szexet preferálják, amit racionális döntésnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk. A források egyébként a Twittert és más online fórumokat idéznek a motivációval kapcsolatban, szóval lehet azért még mindig reménykedni, hogy ekkora marhaságot csak nem gondol senki komolyan, hátha csak a weben hősködnek. Mindenesetre állítólag a neten leírta már valaki, hogy ő azért húzza le titokban az óvszert szex közben, mert úgy érzi, hogy férfiként joga van arra, hogy a magját terjessze.

Őszintén szólva elég nehéz elhinni, hogy egy épelméjű ember ilyen megfontolásból cselekszik a XXI. században, de a jelek szerint tényleg van ilyen. Ezt részben onnan is tudjuk, hogy Svájcban volt már egy olyan eset, amikor ezért a cselekményért egy férfit nemi erőszak vádjával ítéltek el, ami elég logikus, tekintve, hogy a nő csak az óvszerrel végrehajtott behatolásba egyezett bele, a kondom nélküli szexbe viszont nem egyezett bele és nyilván nem is egyezett volna bele, ha a partnerben van annyi, hogy megkérdezi a dolgot az óvszer levétele előtt. A partner beleegyezése nélküli szex viszont nemi erőszaknak minősül minden civilizált országban.

Ennek ellenére a nőket segítő szervezeteknél dolgozók arról számolnak be, hogy amikor ilyen esetet jelent be nekik valaki, akkor az áldozat azzal szokta kezdeni, hogy:

Nem tudom hogy ez szexuális erőszaknak minősül-e, de...

A férfi szex közben titokban lehúzza magáról az óvszert és folytatja a behatolást. Ön találkozott már ilyennel az életben?

Hát természetesen annak minősül, nemcsak akkor, ha menet közben a partner észreveszi, hogy a másik eltávolította az óvszert, és szól is emiatt. De akkor meg főleg.

Nehéz elhinni, hogy vannak olyan férfiak, akik képesek egy nőt megerőszakolni csak azért, hogy saját magukat is nemi betegségek nagyobb kockázatának tegyék ki, plusz hogy esélyük legyen arra, hogy tudtukon kívül megfogan egy gyerekük.

A tanulság mindenesetre valószínűleg ennyi: egy egyéjszakás kaland közben sem szabad semmi olyat tenni, amibe a partner nem egyezett bele, és ha a partnerünk nem tartja tiszteletben, amiben előzőleg megállapodtunk vele, akkor jogunk van fellépni vele szemben.

Nagyon reméljük, hogy ön ebben a cikkben hallott először a stealthingről, és hogy itt is találkozik vele utoljára az életben, mindenesetre kérjük, kattintson egyet a szavazógépben, hogy valami hozzávetőleges képet kapjunk arról, Magyarország hogyan áll ezzel a témával.