Dr. Becky Whetstone pszichoterapeuta szerint a szerelem- és társfüggőség gyakoribb, mint azt gondolnánk. A szakértő azt mondja, a felnőtt emberek közel tíz százaléka szenved ebben.

Whetstone pontosabban arra az állapotra gondol, amikor mindenáron szeretnénk magunk mellett tudni valakit, aki szeret minket, ám közben rettegünk attól, hogy elveszíthetjük az illetőt. Az ilyesmi képes teljesen megmérgezni a párkapcsolatot.

A szakértő szerint ezek a társfüggőség leggyakoribb jelei:

rettegünk, hogy elhagy

A társfüggő attól fél a leginkább, hogy párja elhagyja őt. Dr. Becky Whetstone azt mondja, az ilyen emberek sosem érzik magukat biztonságban és nem is bíznak meg teljesen a partnerükben. Még akkor is félnek attól, hogy egyedül maradnak, ha olyan emberrel alkotnak egy párt, aki minden porcikájukat imádja.

Csak rá gondolunk

A társfüggő ember rajongása a megszállottságig fokozódhat, ezt gyakran láthatjuk tévéműsorokban is. A Netflix sorozata, a You például ezt (is) bemutatja. A megszállottság veszélyes viselkedésig fajulhat.

Sok erőszakos férfi társfüggő, melyhez egyéb mentális betegség társul. Leskelődnek, fenyegetnek, vadásznak. Ez valóban veszélyes lehet

– emelte ki Whetstone.

Csak vele jó

A társfüggők úgy látják, hogy a párjuk az egyetlen, aki miatt jól tudják érezni magukat. A szakértő szerint pozitív érzéseiket és életcéljukat is a partnerükhöz kötik, valamint úgy látják, csak a szerelemért érdemes élni. A szakítást lehetetlennek érzik, függetlenül attól, mennyire jó vagy rossz a kapcsolat. A szakember ezt az állapotot a drogfüggőséghez hasonlította. 

anyai szeretetre való éhezés

Dr. Becky Whetstone szerint a szerelemfüggők az anyai szeretet hiányát próbálják betölteni a szerelemmel. Ez az állapot tehát az anyához köthető, megoldatlan traumákra vezethetők vissza.

Szinte minden szerelemfüggő személynek megoldatlan problémái, traumái vannak az édesanyjával való kapcsolatában. A szerelemfüggők anyja általában távolságtartó volt gyermekével, és nem adta meg a babusgatást, kényeztetést nekik

– magyarázta a pszichoterapeuta.

Párkapcsolati mintázat

A szerelmfüggés egy viselkedésminta: aki ebben szenved, olyan erős vágyat érez a másik ember feltétlen szeretete után, hogy ha elhagyja a párja, életét céltalannak és értéktelennek láthatja. Gyakori, hogy gyorsan új románcba bonyolódik. 

Ha a szerelem- vagy társfüggővel szakít a párja, akibe addig kapaszkodott, általában nagyon gyorsan újabb pár keres

– fejtette ki Whetstone, aki szerint a szerelem- és társfüggés ördögi körét akkor lehet megtörni, ha figyelünk a jelekre, és ha továbblépünk egy egészségesebb párkapcsolati mintázat felé.

( MarieClaire , Insider )