Jól ismert tény, hogy sok mindenre gyógyír lehet a kiegyensúlyozott szexuális élet, hiszen a szex csökkenti a vérnyomást,megszünteti a stresszt, hozzájárul az erősebb immunrendszerhez és álom is könnyebben jön a szemünkre tőle. Az áldásos hatások közé sorolható még az is, hogy lassíthatja az öregedést, ám arról csak kevés szó esik, mi történik a testünkkel akkor, ha felhagyunk a szexszel.

Christine Greves nőgyógyász elmondta, hogyan változik meg a női nemi szerv egy szexmentes időszakban.

Nem zárul össze a hüvely

A szakértő szerint csupán mítosz, hogy a hüvely feszesebbé válik, ha jó ideig kimaradnak az intim együttlétek.

A hormonok irányítanak: a szervezet ösztrogént és progeszteront termel még akkor is, ha nem szexelsz. Ezek a hormonok nyitják és teszik rugalmasabbá a hüvelyfalakat

– magyarázta dr. Greves, akinek szavait a Glamour idézte. Mint mondja, az ösztrogén éppen úgy segít fenntartani a hüvely nedvességét, ahogyan a kézkrém megnyugtatja a száraz kezeket télen, az ösztrogén segít fenntartani a hüvely nedvességét. 

Greves szerint a hüvelyi nyílás mérete több éven át tartó szexmentes időszak és a menopauza után csökkenhet csak.

Idővel a posztmenopauzában lévő nők, akiknek csökken az ösztrogénellátása, észlelhetik, hogy a hüvelyük feszessége csökken, ha nem folytatnak közösülést. A klinikai tapasztalataim szerint azonban ez általában csak öt szexmentes év után történik meg

– fogalmazott a nőgyógyász. A hüvely falai nedvesek és rugalmasak akkor is, ha valaki nem folytat aktív szexuális életet, viszont a hüvely valamivel szárazabb lehet, ha a rendszeres szex elmarad.

Csökkenhet a libidó

Christine Greves arról is beszélt, hogy az absztinencia időszakában a libidó lecsökkenhet. Ha egy nő hosszabb ideig nem szexel, vágyni sem fog rá a szakértő szerint. Amennyiben  újra sor kerül a szexre, akkor valószínűleg a vágy is visszatér, és a test megfelelően reagál.

Előjátékra van szükség

Egy hosszabb szexszünetet követően több idő kellhet a hüvelynek ahhoz, hogy visszalendüljön és a megfelelő állapotba kerüljön. A szöveteknek több időre van szükségük ahhoz, hogy teljesen ellazuljanak, ezért a partnerrel érdemes lassabban haladni, mikor újra szexre kerül a sor. A hüvelyi szövetek relaxálásában sokat segíthet az előjátékra fordított idő növelése.