Korábban több tanulmány is megerősítette, hogy az erotikus élmények nem csupán megalapozzák a kapcsolatokat, de még a mélyponton is képesek átlendíteni a szerelmeseket. Egy nemrég publikált kutatás ráadásul azt is alátámasztotta, hogy a szex nem kizárólag „akkor és ott” erősíti és támogatja a felek közti viszonyt, hanem jóval azután is. 

A Psychological Science folyóiratban megjelent jelentés szerint  az ún. „szexuális afterglow” akár két napig is eltarthat. A felmérésben résztvevők azt nyilatkozták, hogy a z intim együttlétet követően még akár 48 órával is érezték, hogy két nappal korábban valami fantasztikusban volt részük párjukkal.

Kutatásaink azt mutatják, hogy a szexuális elégedettség 48 órával a szex után is emelkedett marad

– közölte Andrea Meltzer, a Floridai Állami Egyetem pszichológusa és a tanulmány vezető szerzője. Kiemelte, hogy azok az emberek, akik magasabb szexuális elégedettségről számoltak be 48 órával a szeretkezés után, néhány hónappal később magasabb kapcsolati elégedettségről is tanúbizonyságot tettek. Ez a szakértők szerint azt jelenti, hogy az alacsonyabb szexuális afterglow alacsonyabb párkapcsolati elégedettséggel is társul.

A kutatók azt is figyelembe vették, hogy a legtöbb pár nem bújik ágyba minden nap. Arra következtettek, hogy a közösülés nem csupán fizikai örömöt jelent a felek számára, hanem valami pluszt is ad – például olyan lendületet, extra energiát, amely felvillanyozza a feleket és jobb kedvre is deríti őket.

A kutatók két független, longitudinális vizsgálat adatait elemezték, amelyek mindegyike körülbelül 100 friss házaspárt vizsgált. A kísérlet elején a párokat a házasságuk minőségéről kérdezték, melyet követően minden este, önállóan ki kellett tölteniük egy felmérést, melyben rákérdeztek náluk arra is, szeretkeztek-e a partnerükkel. Választ kellett adniuk arra is, hogy az adott napon mennyire elégedettek a házasságukkal, a szexuális életükkel és a szerelmükkel. 

(Napidoktor.hu)