A szex és a párkapcsolatok intim szférája sokaknál kényes téma, nem mindenki beszél szívesen róla és egy szerelmespárnál is alakulhat úgy, hogy nem beszélik meg, mit igényelnek az intim együttlétek során. Az élvezetes, kielégítő szexuális élet a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat alapja, a feleknek ezért is kell beszélni róla. 

Mivel ez sok párkapcsolatból mégis hiányzik, az interneten gyakran lehet olvasni a témáról. Számos dolgot tehetünk annak érdekében, hogy jobbá, izgalmasabbá és élvezetesebbé varázsoljuk a szexuális életünket, s bár általánosan érvényes szabályok nincsenek, mégis vannak olyan alap dolgok, amelyek a kielégítő szeretkezéshez elengedhetetlenek. Alább a Glamour összeállítása nyomán tíz olyan egyszerű, hétköznapi dologról olvashat, melyek feldobhatják az intim együttléteket.

1. A szavaknak igenis van ereje

Mivel a kielégítő szex nem az ágyban kezdődik, ezért fontos, hogy párunkkal gyakran tudassuk, mit érzünk iránta. Nem kell alkalmat keresni ahhoz, hogy elmondjuk neki, hogy szeretjük őt, és nem csak akkor érdemes mondani, ha a helyzet úgy kívánja. 

2. Fontos a csók

Előfordul, hogy a párok egy idő után leszoknak a csókolózásról, mivel ez is szexuális életük részévé válik. Nem kell feltétlenül a hosszú csókcsatákra gondolni, de egy-egy csók bármikor elcsattanhat. Egy csók hatására oxytocin és dopamin termelődik a szervezetünkben, ettől pedig jobban érezzük magunkat.

3. Ölelkezzünk!

Az ölelkezés is legalább olyan fontos, mint a csók. Erre utal a Gottmann Intézet korábbi felmérése is, mely szerint

azok a párok, akik nem szoktak ölelkezni, 96 százalékban elégedetlenek a szexuális életükkel. 

A szex nem lesz rögtön jobb egy öleléstől, de sokat hozzátesz.

4. Fejezzük ki érzéseinket

Az érzéseket, a szeretetet, a tiszteletet számos módon ki lehet fejezni. Arra nincs szükség, hogy nyilvánosan nyaljuk-faljuk a párunkat: gyakran egy kézfogás vagy egy simogatás is elég, hogy a másik megérezze, fontos nekünk.

5. Randizzunk tovább

Ha tehetjük, hetente legalább egyszer iktassunk be egy randit. A párkapcsolatok nagy problémája hosszú távon, hogy míg eleinte minden közösen töltött óra, nap egy ünneppel ér fel, hosszú távon mindennap egy hétköznap lesz. Emiatt fontos, hogy hetente legyen egy olyan nap, amelyet párunkkal a kapcsolatunk megünneplésére szentelünk. Nem kell feltétlen romantikus helyszín ehhez: egy közös főzés, egy régi kedvenc film megnézése is sokat segíthet. A lényeg, hogy együtt, egymásra figyelve töltsük el ezt a kis időt.

6. Utazás

Ha van rá lehetüségünk, időről-időre romantikus vakációra is vonuljunk el. Megteszi egy hosszú hétvége egy kulcsos házban, vagy egy futó látogatás egy kisvárosba. Nem szükséges nagy dolgokat tervezni: a lényeg, hogy azt csináljuk, amihez kedvünk van és

egymással törődjünk, ne a külvilággal. 

7. Legyünk figyelmesek

Egy kapcsolat elején szinte ki sem fogyunk a másik dicsérgetéséből, ám ahogy telik-múlik az idő, egyre kevesebb pozitív visszajelzést adunk a másiknak. Ez észrevétlenül rombolja az intim kapcsolatainkat és mindkét fél önbizalmát is. Jót tesz, ha tudatjuk partnerünkkel, mennyire vonzónak találjuk őt az új ruhájában, vagy ha jól sikerült az új frizurája. 

8. Ajándék ok nélkül is

Ne keressük az okot arra, hogy meglepjük a másikat. Nem az érték a fontos, apró dolgok is megteszik, hiszen egy kis figyelmességgel és meglepetéssel azt üzenjük a másiknak, hogy fontos számunkra és fontos az öröme is.

9. Ápoljunk barátságot

Az, akivel egy párt alkotunk, jó esetben a legjobb barátunk is. Ezt a barátságot ápolni kell akkor is, ha egymás mellett éveket töltöttünk. Ne maradjanak el a baráti beszélgetések, amikor meghallgatjuk, hogyan érzi magát a másik, amikor a jövőbeni terveiről mesél vagy elmondja a félelmeit. Az őszinte barátság egy nagyon erős intim kapcsolatot eredményez, mely a szerelemben is jelen van, csak ott összekapcsolódik a szexuális vággyal.

A szexuális vágy azonban önmagában nem tud összetartó ereje lenni egy párkapcsolatnak hosszú távon,

de a bensőséges barátság segíthet felidézni a másik iránt érzett vonzalom testi oldalát.

10. Kalandra fel!

A közös élmények újra megerősítik a kapcsolatot. Az együtt átélt kalandok még idegenekkel is, évek múltán is meghatározó, összetartozás élményét jelentő esemény lehet – gondoljunk csak arra, hogy gimis osztálytársainkkal még évekkel, évtizedekkel később is úgy tudunk beszélgetni, mintha mi sem történt volna. A párkapcsolatokat is a meghatározó élményektől válik egyre erősebbé. Az izgalmas kalandok hatására ráadásul adrenalin termelődik, ami sok egyéb mellett egyébként a szexuális életet is fel tudja lendíteni.