A tinik által lelkesen üdvözölt vámpírkultusz egyes elemeit, így az Inni és élni hagyni című sorozatot is átitatja a szex és a kéjvágy, ami a rendező szerint alapvető kelléke a vérszívós filmeknek. A sorozat szereplői a Rolling Stone magazin szeptemberi számának vetkőztek, és persze beszéltek is, így derült ki, hogy a Bill Comptont alakító Stephen Moyer szerint egy vámpírharapás felér a szüzesség elvesztésével, mert hiszen szakad a bőr, fröccsen a vér, a fog pedig fallikus szimbólumként hatol be.

A Rolling Stone magazinnak is sodródnia kell a sorozat- és mozifilmiparban egyre nagyobb teret nyerő vámpírkultusszal, így szeptemberi címlapjukhoz fel is kérték az Inni és élni hagyni című sorozat szereplőit. Alexander Skarsgard, valamint a biszexualitását a közelmúltban nyíltan is felvállaló Anna Paquin és vőlegénye, Stephen Moyer - akivel nemcsak a filmvásznon, hanem a valóságban is egy párt alkotnak - meztelenül pózolnak a címlapon, némi vérrel összefröcskölve.

A szemfog maga a pénisz

A 28 éves Paquinnak a forgatások során többször is lehetősége nyílt arra, hogy csábos pillantását begyakorolja, különösképpen igaz ez arra a részre, amiben teljesen pucéron lovagolja meg vámpír pasiját. Bár a sorozatban nem szűkölködik a szexben, Moyer még erotikusabb olvasatot is talált benne: szerinte a vámpír harapása is megfelel egy szexuális aktusnak. Sőt, a színész egyből a legemlékezetesebb közösüléssel, a szüzesség elvételével hozta párhuzamba.

„A vámpír először szúr egy lyukat a szűz nyakba, amit előtte még nem kóstolt más. Ez olyan, mint a szüzesség elvétele - átszakítani a szűzhártyát, vért fakasztani, és meginni a szűz vért. És ott van valami nagyon éles, a szemfog, ami behatol, szívja ki a nedűt, és pumpálja. Ez annyira szexi. Szerintem ez teszi ennyire vonzóvá a  vámpírokat” – vélekedett Paquin vőlegénye.

Az Inni és élni hagyni című sorozatban mindenki szexel mindenkivel, legyenek azok hetero- vagy homoszexuálisok, vámpírok vagy vérfarkasok, kutyák vagy emberek. Alan Ball, a rendező az összes nyílást betömeti, a tinédzserekkel pedig nem foglalkozik, mert „tájékozatlanok és irritálóak.” A fiatalabb korosztály ennek ellenére lázas rajongója a vámpírműveknek, na meg a konkurenciának, Robert Pattinsonnak, az Alkonyat-filmek ügyeletes tiniálmának. Olyannyira odavannak kedvencükért, hogy a vámpirizmus már a hétköznapokba is beszőtte magát: ahelyett, hogy a kamaszok kiszívnák egymás nyakát, harapással szentesítik a világ előtt kapcsolatukat. A nyomot hagyó harapás akkor az igazi, ha vér is fröccsen, hiszen az pecsételi meg a kapcsolatot.

A vámpírok csak a figyelemfelkeltés miatt kellenek

Réz András az RTL Klub Fél kettő című műsorának vendégeként fejtette ki, a vámpírok rémisztő mivolta Anne Rice Interjú a vámpírral című könyve után kezdett halványodni, hogy aztán a 20. század végére, 21. század elejére elérjen egy olyan állapotot, amikor a vámpírok már nem ijesztőek, inkább vonzóak. „Spirituális lény, akivel a szerelmes nők nem szemfog-verőér típusú kapcsolatot képzelnek el” - fogalmazta meg a vámpír vonzerejét Réz.

Arra a kérdésre, hogy miért nem volt elég egy hagyományos, vámpírmentes szerelmi történet, Réz a következőképpen válaszolt: „Valószínűleg azért, mert jobban odafigyelünk, jobban felkapjuk a fejünket, mert időközben megváltozott körülöttünk a világ. Az egyik, én úgy gondolom, nem feltétlenül pozitív változás az volt, hogy a vér, az agresszió, a rivalizálás és - legjobb esetben is - a vicc világa vette át az uralmat. Elbulvárosodott a filmvilág és az irodalom is. Valami kimaradt a történetből, ami most látszik visszajönni, a romantika, az empátia, az érzelemviharok. Semmi egyéb nem történt, mint az, hogy jöttek az újabb vámpírtörténetek, és az olvasók úgy érezték, hogy igazi szenvedélyek vannak, és nem kellett sok ahhoz, hogy az új vámpírszerzők, akik szinnte kivétel nélkül nők, megteremtsék az új lányregényt, amelyben már nem fehér páncélos lovagok vannak.”

Réz András elmélete persze csak egy a sok közül, amelyek azt próbálják megfejteni, miben rejlik a vámpírfilmek elsöprő sikere. A pszichológusok az identitáskutatással magyarázzák, az Esquire újságírója meg azzal, hogy a nők a meleg férfiak iránti vonzódásukat képzelik bele a vámpíros romantikus történetekbe. A megkérdezett kamaszok egyszerűen csak azt mondják, azért vannak oda az Alkonyat-filmek főszereplőjét alakító Robert Pattinsonért, mert a filmbeli karaktere megtestesíti a lányok minden vágyát: azt mondja, amit a lányok hallani szeretnének, ő az ideális férfi.