Újabb részlet derült ki a pornóipar egészségvédelmére vonatkozó törvényjavaslatból, az óvszer mellett védőszemüvegre is köteleznék a pornósokat a kaliforniai törvényhozók. Az AB 640 törvényjavaslat jelenleg elakadt a szenátusnál, a pornós szakma a produkciós cégek áttelepítésével bújna ki a korlátozások alól.

Védőszemüveg és óvszer, ez lehet a jövő a pornóiparban

Nézne védőszemüveges-óvszeres pornót?

 Az óvszer kötelező használatával kezdték, most a védőszemüveggel folytatnák a kaliforniai tövényhozók a pornóipar szabályozását  – írja a Dailymail. Ha elfogadják a javaslatot, akkor úgy néznek majd ki a pornószínészek az összes Kaliforniában gyártott pornófilmben, mintha a Breaking Bad pornósított verzióját forgatnák. Bár úgy tűnik, de mégsem az a céljuk a törvényhozóknak, hogy röhej tárgyává tegyék a pornóipari szakmunkásokat. Egyszerűen csak nagyobb biztonságban szeretnék tudni a pornósokat az AB 640 törvényjavaslat elfogadtatásával, amihez a pornóipar többszöri leállása vezetett, a HIV-vírus és a szifilisz terjedése miatt.

A 21 oldalas tervezet, amiben az óvszer használata mellett a bizarr védőszemüveget is kötelezővé tennék Kaliforniában a forgatásokon, jelenleg a szenátusban akadt el. Az OSHA (Kaliforniai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Szervezet) azzal érvel a munkaruha mellett, hogy a szemüveggel elkerülhető lenne az, hogy a pornószínészek szemébe sperma kerüljön. A szem érzékenyen reagál a testnedvekre, ráadásul azon keresztül könnyen HIV vírussal, Chlamydiával fertőződhet meg bárki – a nyálkahártya, vér, sebes bőr egymás közti érintkezését korlátoznák. A biztonsági előírásokat próbaidőszakban tesztelnék, 2018-ig kellene óvszerrel és védőszemüvegben forgatni kötelezően, majd öt év múlva újragondolnák a rendszert. Deborah Gold, az OSHA szervezet vezetője szerint a korlátozó intézkedések technikailag szükségesek lennének minden pornóforgatáson, és bár már előírás a koton használata, jelenleg csak a Wicked Pictures produkciós cég írja elő az alkalmazottainál, hüvelyi és az anális szexjelenetek forgatásához. Jelenleg a kaliforniai San Fernando-völgyben készül az amerikai pornóipar filmjeinek 90%-a, a völgy 12 milliárd (2267 milliárd forint) dolláros bevételt termel évente. 

A szakma ellenzi, azonban gyorsan és egyszerűen kibújhatnak a törvény alól

A pornóipar dolgozói nem túlzottan izgatottak a hírek hallatán, a Kink.com szadomazo produkciós cég üzemeltetője azt nyilatkozta, könnyen megkerülhető lesz a törvény. Véleménye szerint vásárolni kell egy raktárat Nevadában vagy Európában, és át kell tenni a produkciós cégeket olyan államokba és országokba, amiket az AB 640 tervezet nem érint. A produkciós cégek nem egyetlen államnak vagy országnak gyártanak csak és kizárólag filmeket, ráadásul az internetes ingyen pornóval és az amatőr filmekkel is számolni kell – ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor egy kicsit átalakul a piac. Korábban kérdeztük a hazai pornósokat, hogyan hathat mindez a magyar pornóiparra, a Tutti Frutti Partytól Wally azt nyilatkozta, hogy a külföldi produkciós cégek a saját apparátusukkal fognak forgatni, ha ide költöztetik a cégüket, akkor is. Ráadásul a film tisztázatlan fogalmába kapaszkodva is kibújhatnak a törvény alól a produkciós cégek Kovi szerint. Például, ha azt is megtiltják, hogy Kaliforniába nem kerülhet forgalomba nem óvszeres film, akkor a film fogalmát kell tisztázni: mi számít filmnek, amiben történet is van a dugáson kívül?  Ron Jeremy korábban azzal kampányolt az óvszeres filmek ellen, hogy akár több tízezer munkahely is megszűnhet San Fernando-völgyben, ha a produkciós cégek elköltöznek.

A Huffington post riportja szerint a The Free Speech Coalition szakmai szervezet azért ellenzi a korlátozó intézkedéseket, mert a törvény hatályba lépésével megszűnhetnek a kötelező szűrések: a pornósok 14-28 naponta kötelező orvosi vizsgálatra mennek, hogy a szexuális úton terjedő betegségek terjedésének elejét vegyék. Produkciós cégenként változik, melyik cég hány napos orvosi papírt fogad el. A pornószínészek is tiltakoznak a szigorítások miatt, James Deen és Jessica Drake pár perces videót is készített arról, milyen lesz majd egy pornófilm, ha a korlátozások érvénybe lépnek.

Az amatőr pornót és az internetet nem lehet szabályozni

Az amatőr pornót és az internetes pornót a védőszemüveges kötelezettség biztosan nem érinti, a film fogalmának tisztázása mellett a törvényhozóknak komoly fejtörést is okozhatnak. Az interneten többszáz millió felnőtt tartalmú oldal lehet, mindenféle kategóriában, még olyan fétisoldal is van, amelyik külön a szem és a sperma találkozására specializálódott. A kaliforniai törvények ugyan tilthatják a nem óvszeres, nem védőszemüveges film forgalomba kerülését, azonban a blogokon, pornómegosztókon továbbra is rengeteg nem óvszeres film lesz, amiket akár a kaliforniai kamaszfiúk is vígan elérnek, bármikor. (A szerverek áthelyezésével – európai, nem kaliforniai államba például – ráadásul szintén megúszható a vicces korlátozás.) Ahhoz, hogy a védőszemüveges filmek sikeresek legyenek, a keresleti oldalon kellene változtatni, mint ahogy általában minden jól működő piac, a pornóipar is úgy működik, hogy a kereslet nagyban meghatározza a kínálatot. Nehéz elképzelni, hogy öncélúan, pontosabban a gyors kielégülést keresve bárki is a védőszemüveges-kotonos pornót kutatja majd a neten, és nem a többmillió, nem kaliforniai pornó közül választ inkább.