horoszkóp

Újra dolgozhatnak a magyar pornósok

2007.11.09. 20:09
Szifiliszpánik miatt állt le három hétre a magyar pornószakma. A hivatalos orvosi álláspont szerint újra biztonságos dolgozni, mert nem terjedt tovább a fertőzés. Frank Gun pornószínész azért még vár néhány napot.

Véget ért a háromhetes forgatási stop a pornóiparban, mert a jelenlegi információk szerint nincs újabb szifiliszes megbetegedés. A múlt héten beszámoltunk róla, hogy egy magyar pornószínésznő csehországi munkája során elkapta vérbajt, így a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében a magyar pornósok három hétre felfüggesztették a forgatásokat. A forgatási szünetet orvosi javallatra rendelték el a betegség lappangási idejére.

Frank Gun pornószínész elmondta, hogy az Interlab Orvosi - Kémiai és Diagnosztikai Laboratórium hivatalos álláspontja szerint nincs akadálya, hogy a pornószínészek újra munkába álljanak, de felhívták a figyelmet, hogy mindenki csak friss orvosi teszttel dolgozzon. "Én november 15-ig nem fogok dolgozni." - mondta el a pornós - "Azért várok addig, hogy biztos legyek benne: mindenki részt vett az orvosi vizsgálaton. Nem mondhatjuk, hogy megúsztuk a betegséget, csak azt, hogy egyelőre mindent megtettünk, hogy ne terjedjen tovább."

Mint beszámoltunk róla Csehországban szifiliszjárvány ütötte fel a fejét augusztusban, akkor tizenöt cseh pornósnál diagnosztizálták a betegséget. Mivel nem foganatosítottak szigorú intézkedéseket a betegség terjedésének megfékezésére, kockázatos volt az elmúlt időszakban cseh színészekkel forgatni. A megbetegedett magyar pornószínésznő a történtek ellenére is kiment Prágába dolgozni, így hazai munkatársait is veszélybe sodorta. A szigorú magyar egészségügyi ellenőrzéseknek köszönhetően azonban, úgy tűnik a járvány nem terjedt ki hazánkra.

"Európában a magyar pornósoknak vannak a legszigorúbb tesztjei. Ha idejön egy külföldi dolgozni, hiába hoz magával egy tesztet az országából, mi elküldjük a két hazai labor egyikébe, hogy hiteles eredményt kapjunk." - tudtuk meg Frank Guntól. "Az a veszélyes a cseheknél, hogy mindenféle papírral dolgoznak, míg nálunk csak két fajta teszt létezik, amely a labor pecsétjével és az orvos aláírásával is hitelesítve van. Ezeket a modellek is ismerik."

Magyarországon 2004 óta használnak a pornósok kombinált orvosi gyorsteszteket. Bár kezdetben az egész szakma ellenezte a szigorú intézkedéseket, végül Frank Gun közbenjárásának köszönhetően elfogadottá vált a full teszt néven futó vizsgálatsorozat, melyet háromhetente végeztetnek el a színészek, és ezáltal 75-85 százalékos pontossággal szűrik ki nemi betegségeket. "Ez nem azt jelenti, hogy nem kapunk el semmit. Csupán azt, hogy gyorsabban kiszűrjük a fertőzéseket." - mondta el a pornószínész - "Ellenőrzöttebbek vagyunk mint az átlagember. Igaz nagyobb az esélyünk arra is, hogy elkapjunk és továbbadjunk valamit.