Először szólal meg a májusi botrány óta az olasz miniszterelnök válását kirobbantó tizennyolc éves modell, Noemi Letizia. A lány azt állítja, ő csak a születésnapi tortáját osztotta meg Silvio Berlusconival, az ágyát nem, tehát a történtek – azaz nem-történtek – fényében ő nem is lehet felelős azért, hogy tönkrement a miniszterelnök házassága. A politikus-médiacézár szerint a vádakat a baloldali pártok koholták, ő sosem hűtlenkedett. Akkor sem, ha azt hangfelvétel bizonyítja.

Négy hónappal a 72 éves politikus-médiamogul válási botrányát követően először szólalt meg a nyilvánosságnak Silvio Berlusconi tizennyolc éves állítólagos modellbarátnője. Az akkori sajtóvisszhangok szerint Noemi Letiziának jelentős szerepe volt az olasz miniszterelnök válásában: a politikus második neje, Veronica Lario ugyanis őt nevezte meg az utolsó cseppnek a pohárban. Lario válásuknak hírét azután kürtölte szét, hogy Berlusconi ellátogatott az akkor még fiatalkorú fehérneműmodell tizennyolcadik születésnapjára, és egy brilliánsokkal kirakott fehér arany nyakláncot ajándékozott a lánynak. Lario a válókereset bejelentésekor közölte, megunta, hogy 72 éves férje fiatalkorú lányokat ölelget.

Nincs köze Berlusconiék szakításához

A nagyapakorú politikus-médiamogul persze mindent tagad, állítása szerint minden, ami elhangzott koholmány, amelyet a bal oldali pártok gyártottak ellene. A Berlusconi-féle összeesküvés-elmélet szerint az ellenzék célja az volt, hogy egyik jelöltje se juthasson be az Európai Parlamentbe. A botrány ugyanis mindössze egy hónappal az Európai Parlamenti képviselők választása előtt robbant ki.

A 18 éves modell, Noemi Letizia a Sky Italianak nyilatkozott először, annak a csatornának, amelyhez az olasz média nagy részét birtokló miniszterelnöknek nincs köze. A tizennyolc éves lány azért itt sem a szennyest teregette ki, csak rébuszokban beszélt az olasz miniszterelnökhöz fűződő kapcsolatáról. Mint a News.com.au hírportál összefoglalta: Letizia nem érzi magát kellemetlenül azért, mert Berlusconinak tönkrement a házassága, hiszen neki semmi köze hozzá.

Nagyon csalódottak

„Hatalmas botrány kerekedett, de azért a valóság sokszor eltér attól, mint ami megjelenik az újságokban. Szeretném helyretenni a dolgokat, miután rengeteg a téves információ” – mondta a riporternek, Daphne Baraknak a 18 éves modell a vasárnapi interjúban, bár ennél konkrétabb dolgot aztán nem mondott. A nyilván sokat megélt Letizia felhívta a figyelmet arra is, talán nem lett volna ekkora káosz ebből az apró félreértésből, ha az emberek használnák az agyukat, és maguktól rájönnének, nem történt semmi. „Senki nem tett semmi rosszat. Az én családom jóban van Berlusconiékkal, mindannyiunkat nagyon feldúlták a megjelent rágalmak” – jegyezte meg, hozzátéve: „Mindenki nagyon csalódott.”

Berlusconi volt vagy sosemvolt modellbarátnője védekezésképp többször is leszögezte, nem ő a válás oka. „Hogyan tehetne tönkre egy 18 éves lány születésnapi bulija egy házasságot? Ha pedig tényleg ez az ok, akkor milyen házasság lehetett ez? Nem érzem hibásnak magam emiatt, és szerintem igazságtalanul bántanak” – szögezte le az egyórás interjúban a modell, amit hamarosan az Egyesült Államok-beli CBS csatornán is leadnak.

Médiatulajdonos és szereplő

Persze az sem lenne túl meglepő, ha az ellentétes állítások mégis beigazolódnának, lévén Berlusconi háremében volt már színésznő, erotikus modell és Big Brother-szereplő is, akikből aztán vagy feleség, vagy mondvacsinált politikus lett. Az elmúlt hónapokban természetesen felszólaltak a közeli barátok, meg a névnélküli ismerősök, meg a modellcsaj volt pasija is teregetett, így tudtuk meg, hogy Noemi Letizia állítólag 2008 októberében kezdett randizgatni az olasz miniszterelnökkel, aki egyébként a család barátjaként már gyerekkora óta ismerte a lányt, és azt is tudta róla, hogy párkapcsolatban él. Ennek ellenére kezdte őt telefonon hívogatni és randevút kérni tőle.

A botrány után egyre több részlet került napvilágra Berlusconi csajozási szokásairól, innen tudható, hogy nemcsak a médiában dolgozó szeretőjének ácsolt politikai karriert, de emellett prostituáltakkal is szívesen elégítette ki magát. A L'Espresso baloldali lap hangfelvétellel próbálja igazolni ennek valós mivoltát, Berlusconi persze tagad.

Az olasz miniszterelnök egyébként hamarosan egy dokumentumfilmben is feltűnik majd, mint az olasz kulturális élet befolyásos szereplője. Az Erik Gandini által rendezett Videocracy című alkotás azonban már most kicsapta a biztosítékot Berlusconi médiabirodalmánál, a Mediasetnél, és a közszolgálati RAI-nál egyaránt. Közölték, nem hajlandóak leadni a dokumentumfilm reklámját, miután tele van alulöltözött nőkkel, és olyan statisztikai adatokkal, amik azt bizonyítják, Olaszországban alacsony a sajtószabadság szintje. A RAI arra is hivatkozik, nem tisztességes, hogy a rendező lenge öltözetű nők szerepeltetésével célozgat a Berlusconi hűtlenségével kapcsolatos pletykákra. A RAI mint közszolgálati tévéadó tulajdonosa az olasz állam, melynek - a rivális Mediasetet is birtokló - Berlusconi miniszterelnöke.