A drága plasztikai sebészeti klinika helyett beérte pár szállodai szobában beadott injekcióval az a hat New Jersey-i asszony, akik később gyulladással és súlyos szövetelhalásos tünetekkel fizettek a spórolásért. Az „orvos” ugyanis nem fáradt a plasztikai sebészetben használt steril szilikon beszerzésével, a nedvesség elleni szigetelésre használt háztartási szilikont fecskendezte pácienseibe. Ezzel egyenes út vezetett a kórházba, meg persze a hülyehír-rovatokba.

A feketepiaci plasztikai műtétek egyik különös ismertetőjele az extrém olcsóság, a másik pedig, hogy sok esetben hülyék végzik őket még hülyébbeken. Egy New Jersey környékén működő szélhámos például a steril orvosi szilikonzselé helyett a fürdőszoba kádjának szigetelésénél használt háztartási szilikont injekciózott fenéknagyobbító implantátumra vágyó pácienseibe, steril műtő helyett bérelt szállodai szobákban, „utókezelésként” pedig antibiotikumokat kellett szedniük.

Az eddig hat páciens fenekét követelő eseménysorozat február közepén kezdődött, akkor jelentkezett az első áldozat lázas tünetekkel, göröngyösre felpuffadt, gyulladt farpofákkal a kórházban. Őt további öt hasonló páciens követte: mint kiderült, mindannyiuk állapotáért a feketén végzett plasztikai műtétek a felelősek.

Szexi fenék helyett szövetelhalás és tályog

A járványügyi hatóságok szerint a páciensek egy teljesen egyelőre még nem azonosított összetételű, de többek közt háztartási szilikont és vazelint is tartalmazó injekciót kaptak, ami gyulladással és elhalással járó károsodásokat okozott a szöveteikben. „A kórháztól kapott információink szerint súlyos fertőzés alakult ki a páciensek mélyszöveteiben és bőrén, pár esetben komoly tályogokat okozva. Szerencsére mindannyian kórházi ellátást kaptak és már lábadoznak, de sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna egy ilyen dolognak, ha nem kapják meg kellő időben a megfelelő ellátást” – tette hozzá dr. Tina Tan a New Jersey-i Közegészségügyi Szervezet járványügyi szakértője.

Mivel a fentiek alapján akár további áldozatok jelentkezése is várható, az közegészségügyi hatóságok a hasonlóan póruljárt páciensekre felkészülve körlevelet intéztek a kórházakhoz, hogy az ilyen tünetekkel és szövődményekkel jelentkező pácienseket minél gyorsabban azonosítani lehessen. Bár már nyomoznak a műtéteket végző személy után, a lapok szerint letartóztatás egyelőre nem történt.

Bögyös-faros menyecskék

Mióta Jennifer Lopez, Kim Kardashian vagy Shakira divatba hozta a méretes, gömbölyű „latina farnak” nevezett fenékformát, egyre több nő szeretne növelni a hátsóján. A Destiny's Child - benne Beyonce Szintén Nagyfenekű Knowlesszal még dalt is írt a fenék dicsőítésére:


A rapper Ice-T exhibicionista neje, Coco pedig a plasztikai sebészet állatorvosi lova, legendás mell- és fenékimplantátumaira, és az őket minden pozitúrában bemutató weboldalára és Twitterére már komplett rajongói kultusz épült.

Dr. Gregory Borah, a New Brunswick-i Robert Wood Johnson Egyetemi Kórház vezető plasztikai sebésze – és egyben a Plasztikai Sebészek Országos Szövetségének Elnöke - szerint természetesen sokkal olcsóbb, ha a plasztikai klinikákon végzett drága eljárások megfizetése helyett kuruzslók kezébe adják magukat a páciensek, csakhogy a spórolás életveszélyes is lehet.

Nem mindegy, hogy szigetelés, vagy feltöltés

Fenéknagyobbítás esetén egy plasztikai sebész műtéti körülmények közt, altatásban végzett operáció során zsebet alakít ki a farizom alatt, és abba helyezi el az orvosi szilikonzselével töltött implantátumokat. Kisebb térfogatú feltöltés esetén saját zsír visszainjekciózásával is megoldható az eljárás, „de semmiképp sem a fürdőszobai szigetelésekhez használt tömítőanyaggal” – szögezte le Steven M. Marcus, a New Jersey-i Veszélyes Anyagok Nyilvántartó és Oktatási Központja a New Jersey Real Time Newsnak, hozzátéve: „Caveat emptor, azaz csak óvatosan, vásárló: ha túlságosan olcsó valami, akkor annak oka van!”.

A plasztikai sebészet mint extrémsport

Az Állami Egészségügyi Hatóság nem tett közzé a kórházba került nők azonosítására alkalmas részleteket, és egyelőre azt sem erősítették meg, hogy a hat eset összefüggésben állna egymással, vagy hogy pontosan hol történtek a „szakorvosok listáján nem szereplő személy” által elvégzett beavatkozások. A New York Post ettől függetlenül - kórházi forrásokra hivatkozva - úgy tudja, hogy a páciensek a Dominikai Köztársaságból érkezett bevándorlók, a beavatkozásokra pedig Newark környéki szállodákban került sor. A bevándorlóként, gazdag házaknál kevés pénzért, háztartási alkalmazottként dolgozó nők körében egyébként a botox-partik is népszerűek, ilyenkor többen összejönnek valamelyiküknél, és egy helyszínre kiszálló orvos adja be nekik a ránctalanító szert: így nagy tételben olcsóbb. Még olcsóbb, ha valaki nem fárasztja magát valódi alapanyagokkal, hanem azt nyomja, amit épp otthon talál: egy 48 éves koreai nő például étolajjal végzett arcfeltöltéseket magán, egész addig, míg a környékbeli gyerekek már állóventilátornak nem csúfolták óriásira püffedt feje miatt. A Dead Or Alive énekesének, a férfiként indult, de lassan nővé alakuló Pete Burnsnek se volt szerencséjre, kishíján a fél feje ráment, amikor elfertőződött az ajkába fecskendezett szilikon. Bár pár sebész azt javasolta, amputáltassa a száját, 100 műtét, és az addigi összes vagyona árán végül sikerült rendbehozatnia magát.

Elvis özvegye is megjárta

A legutóbbi hasonló botrány az Államokban 2008-ban került napvilágra, részben azért is, mert egyik áldozata Priscilla Presley volt. Elvis Presley exnejét egy Daniel Serrano nevű, a hollywoodi celebek köreiben forgó szélhámos szedte rá a "tuti anyaggal", ami "jobb mint a botox", és amelyről az első kórházba került áldozatok után kiderült, a gépkocsigyártásban alkalmazott, az alkatrészek zsírzására használt ipari szilikon volt. Presley özvegye később közleményben tudatta a világgal, köszöni, ő nem szerzett maradandó sérüléseket.