A brit Dannii Johnson már 13 évesen látta, hogy valami nincs rendben, egyik melle ugyanis nagyobb volt, és idővel egyre nagyobb mértékű lett az aszimmetria. Ez természetesen lelkileg nagyon megviselte a lányt, akit eleinte nem akartak megoperálni, de a plasztikai sebészek végül rábólintottak az operációra, és a most már 16 éves lány júliusban kés alá is feküdhetett, ráadásul a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) finanszírozta a beavatkozást. A depressziós, visszahúzódó tinédzser azóta újra boldog.

Különböző méretű mellei miatt megműtöttek egy 16 éves brit lányt, és a mellnagyobbító beavatkozást a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) finanszírozta, így ő lett a legfiatalabb páciens, akinek nem saját zsebből kellett kifizetnie egy ilyen beavatkozást. Dannii Johnson 13 évesen vette észre, hogy valami nincs rendben, a bal melle A-méretű volt, míg a jobb B. A nagyobbik kebel tovább nőtt egészen a D-kosárméretig, míg a másik ugyanakkora maradt. Idővel a lány kihagyta a testnevelésórákat, mert nem akart átöltözni az osztálytársai előtt, valamint mély depresszióba zuhant.

Kész rémálom volt a vásárlás

„Nem akartam kimenni az utcára, otthon akartam maradni és tévét akartam nézni. Azt hittem, hogy mindenki látja, hogy valami nem stimmel velem, és kibeszélnek majd a hátam mögött” – nyilatkozta a tinédzser, aki bő ruhákat vett fel, hogy minél jobban elrejtse alakját. „Nagyon boldogtalan és introvertált volt. Kész rémálom volt, ha elmentünk melltartót vásárolni a számára. Soha nem találtunk olyat, ami igazán jó lett volna, az egyik oldal mindig túl nagy volt és röhejesen nézett ki. Nem akarta felpróbálni a melltartókat, mert túl kínos volt számára” – nyilatkozta Sharon Johnson, aki a háziorvosnak mesélt lánya problémájáról, és az is felvetődött, hogy esetleg egy neurofibromatózis nevű genetikai betegég az oka mindennek. Dannii Johnson mellében találtak egy csomót amikor 13 éves volt. A jóindulatú elváltozást el is távolították, és nem is okozott semmilyen egészségügyi problémát.

Egy évet kellett volna várnia

Az orvosok pedig továbbra sem biztosak, hogy a neurofibromatózis a valódi ok, számos más egyéb lehetőség is van, ami szóba jöhet. A háziorvos mindenesetre beutalta fiatal páciensét a chelmsfordi Broomfiled kórházba. „A plasztikai sebészek a lányom kora miatt eleinte nem voltak biztosak abban, hogy elvállalják a műtétet. Miután azonban megvizsgálta egy pszichológus, szembesültek azzal, hogy milyen hatással van rá ez a probléma, és februárban felkerült a várólistára” – nyilatkozta az édesanya. Az illetékesek akkor azt mondták, hogy több mint egy év is eltelhet az operációig.

Újra normálisnak érzi magát

A lánynak, aki márciusban töltötte be a 16. életévét, mégsem kellett ennyit várnia, és július 22-én meg is műtötték „Nagyon izgatott lettem, miután felhívtak a kórházból, de nem voltam ideges. Csak szerettem volna, ha végre megműtenek. Bár a fájdalomcsillapítók miatt nagyon rosszul éreztem magam az operáció után, a végeredmény csodálatos volt” - nyilatkozta Dannii Johnson, aki édesanyja pár ismerősének és lányaiknak is megmutatta új, implantátummal megnövelt keblét. „Nekik is nagyon tetszett” – tette hozzá.

A Daily Mail szerint ha Dannii gyermeket vállal majd, mindkét – most már teljesen azonos méretű – mellével tud majd szoptatni. „Alig várom, hogy elmehessek vásárolni, és végre vehessek egy olyan melltartót, ami teljesen passzol. Az operáció óta a bő holmijaim helyett szűk felsőket hordok. Végre újra normálisnak érzem magam” – nyilatkozta a 16 éves lány, akinek pár hétig még sportmelltartót kell hordania, hogy megfelelően gyógyuljon a melle.

Mire számíthat Dannii Johnson magyar sorstársa?

Amennyiben a mellaszimmetria mértéke eléri a 30 százalékot, illetve annál nagyobb a TB nálunk is támogatja a műtéti díjat, az implantátumok finanszírozását pedig kérvényezni kell, és a döntést az OEP emlőbizottsága hozza meg – tudtuk meg dr. Jósvai Jánostól, a Szent Imre Kórház főorvosától. A probléma megoldására egyébként több módszer is létezik, alkalmazásuk attól függ, hogy milyen méretekről van szó. Ami a kort illeti, Dr. Jósvai József szerint érdemes megvárni a 18. életévet, de a legfontosabb szabály, amit szem előtt kell tartani az az, hogy az emlők növekedése mindenképpen fejeződjön be, ami azt jelenti, hogy méretük már egy éve nem változott semmit. Amennyiben ez a feltétel már teljesül a páciens 16. életévében, természetesen nem kell megvárni a nagykorúságot.

Venkat Ramakrishna sebész elmondta, bizonyára többen nem értik, hogy miért finanszírozza az NHS ezt a beavatkozást, amikor nem egy életveszélyes állapotról van szó. „Egy tizenhat éves lány számára komoly lelki problémát okozhat az, hogy tulajdonképpen csak egy melle van. Nem sportolnak, nem élnek társasági életet, nagyon visszahúzódóak lesznek, magukba fordulnak” – nyilatkozta az orvos, aki szerint hiába szeretnének egyre többen kés alá feküdni, sajnos nekik nem áll módjukban megoperálni őket. A Broomfieldben összesen 120 páciens vár az NHS által támogatott mellműtétre, de a szakemberek attól félnek, hogy a keretből nem futja majd az összes operációra.

Egyre több tinédzser változtat a külsején

Míg Dannii Johnson esetében elég egyértelmű volt, hogy miért érezte annyira rosszul magát a bőrében, és miért volt óriási megkönnyebbülés számára, hogy engedélyezték a műtétet, sok tinédzser van, akinek nem feltétlenül lenne szüksége különböző szépészeti beavatkozásokra, de mégsem számítanak szűznek ezen a területen. Persze ezeket a beavatkozásokat nem is finanszírozza az egészségügy. Márciusban írtunk a háromgyerekes brit édesanyáról, aki saját kezűleg adja be a botoxinjekciókat tinédzserkorú lányának, egy másik szülő pedig a 18. születésnapja alkalmából lepte meg lányát ránctalanító injekciókkal. És persze ne feledkezzünk meg a több mint száz plasztikai műtétet maga mögött tudó Alicia Douvall gyermekéről is, akinek egyik születésnapi kívánságlistáján ugyanis egy mellműtét is szerepelt. Georgia akkor még csak 12 éves volt.

Hollywoodban még rosszabb a helyzet, mivel a fiatal sztárokra még nagyobb nyomás nehezedik, mint hétköznapi életet élő társaikra. A Glee című sorozat egyik szereplője, a 18 éves Charice Pempengco nemrég elárulta, hogy többek közt némi botoxot lövetett az arcába, és egy bőrfeszesítő kezelésen is részt vett. Szóvivője szerint a beavatkozásra egy állkapocs-ízületi probléma miatt volt szükség, nem a szép pofi miatt vállalkozott erre. Lindsay Lohan húga, Ali állítólag 14 éves volt, amikor kollagénnel pumpáltatta fel a száját, és Hilary Duff ajka is gyanúra adott okot még 2008-ban. „Egyre több fiatal és feltörekvő sztár jön el hozzánk az ügynökével és a szüleivel, hogy tájékozódjon a lehetőségekről” – nyilatkozta dr. Grant Stevens, egy dél-kaliforniai plasztikai sebész.