Jodie King sok mindent kipróbált, hogy eltüntesse a szerinte szörnyű ráncokat a homlokáról, de nem járt sikerrel. Édesanyja megsajnálta, és a 18. születésnapja alkalmából ránctalanító injekciókkal lepte meg. Anya és lánya azóta együtt jár több ezer fontos fiatalító kezelésekre. Ha minden terv szerint megy, akkor Jodie Kingnek nemsokára megnagyobbítják a mellét, és amint betölti a 21. életévét, az orrát is lefaragják.

Margaret King bizarr ajándékkal örvendeztette meg tinédzser lányát: az asszony botoxkúrára fizette be a külsejével elégedetlen gyerekét. Jodie King 17 évesen kezdett el aggódni a homlokát borító - inkább vélt, mint valós - ráncok miatt. Frufrut növesztett és több ránctalanító terméket is kipróbált, de ennek ellenére továbbra is szégyenletesnek látta amúgy hamvas homlokát.

„A barátaim arca olyan simának tűnt. Akárhányszor azt mondtam, hogy ráncos vagyok, ők azt mondták, hogy a fejemmel semmi baj" – panaszkodott a Sunnak a korából adódóan a meg nem értettség érzésével terhelt Jodie King. A sok sikertelen próbálkozás után édesanyja úgy döntött, hogy egy injekciókúrával ajándékozza meg lányát, aki éppen akkor töltötte be 18. életévét. „Jodie homloka olyan, mint az enyém. Tudtam, hogy a botox megoldja ezt a problémát" – nyilatkozta az asszony.

Öröklött szenvedély

Hat hónappal az első kezelés után az injekciók hatása kezdett alábbhagyni, és a lány attól félt, hogy ismét feltűnnek a ráncok. Így fogta magát, és bejelentkezett egy újabb injekciókúrára, és édesanyjával most együtt járnak egy londoni klinikára. „Az édesanyám mindig olyan csodálatosan nézett ki. Ránctalanító injekciók és más kozmetikai beavatkozások segítségével próbálja megőrizni fiatalos külsejét. Én is a nyomdokaiba szeretnék lépni. Mi a gond azzal, hogy tinédzser létemre botoxot injekcióztak a homlokomba? Szerintem nincs rosszabb annál, mintha valaki öregnek néz ki. Mindig megtalálom majd a módját, hogy kifizessem az injekciókat. Nem tudok leállni" – nyilatkozta Jodie King, aki a családi fotó alapján édesanyjával együtt az Addams Family statisztája szeretne lenni.

Nem korhatáros beavatkozás?

A klinikán dolgozó szakembereket állítólag nem zavarja páciensük kora, és az egyikük azt is kifejtette, hogy a kezelés nem korhatáros, mindenki saját felelősségére dönt arról, hogy ki akarja próbálni a botoxot vagy sem. Ezt a véleményt természetesen nem mindenki osztja.

Alex Karidis plasztikai sebész szerint a lány és édesanyja a plasztikai beavatkozások megszállottja. Hozzátette, 18 éves korban csak akkor szabad ilyen kezelést alkalmazni, ha valós problémáról van szó, és a mimikai ráncok nem tartoznak ebbe a kategóriába. Szakemberek szerint harmincéves kor alatt azért sem ajánlott a botox, mivel merevebb lesz tőle az arc és a ráncok is átalakulhatnak még.

Mellműtétet kért születésnapjára

A több mint száz plasztikai műtétet maga mögött tudó Alicia Douvall szintén nem volt valami jó példakép kislánya számára. Georgia egyik születésnapi kívánságlistáján ugyanis egy mellműtét is szerepelt. „Anyu miatt kértem. Nálunk az a normális, hogy ha valami nem teljesen tökéletes, akkor jöhet az operáció" – nyilatkozta az akkor 12 éves kislány. Édesanyja ugyan nem akarja tőle megtagadni az operációt, de szeretné, ha betöltené a 16. életévét mielőtt kés alá fekszik. Úgy tűnik, a kamaszt még az sem riasztotta el, hogy testképzavarral küzdő édesanyja fájdalomcsillapítókon él.


Nincs még vége

Anya és lánya természetesen nem áll meg a ránctalanító injekcióknál. Margaret King gyermekét már elvitte egy konzultációra, ahol szó esett egy mellnagyobbító műtétről, és emellett azt tervezi, hogy lányát huszonegyedik születésnapja alkalmából egy orrműtéttel ajándékozza meg. A 49 éves asszony összesen negyvenötezer fontot költött különböző fiatalító beavatkozásokra. Ő 11 éve lelkes híve a botoxnak, és nem zavarja, hogy lánya is hasonlóan vélekedik a plasztikai sebészet csodáiról, mint ő. Jodie King eddig összesen ezer fontot áldozott fel azért, hogy elégedetten nézhessen a tükörbe.

Ez is egy függőség

Számtalan példa van arra, hogy a plasztikai beavatkozásokat túlzásba lehet vinni, és a kevesebb néha valóban több. Dr. Robert Guida, egy New York-i plasztikai sebész szerint általában azok lesznek a szépészeti műtétek és egyéb módszerek megszállottjai, akik komoly testképzavarral küzdenek. Elmondása szerint több jele van annak, ha valaki igazi függő. A leginkább egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben az az, ha valaki folyton újabb és újabb beavatkozásokat végeztet el ugyanazon, vagy más-más testrészén. Az illető általában egy kisebb vagy nagyobb szépséghiba megszállottja, és a többi esetlegesen problémás területtel nem foglalkozik. Az illetőnek általában óriási elvárásai vannak, és nem fogadja meg a szakemberek tanácsait, főleg ha arra figyelmeztetik, hogy nincs szükség újabb beavatkozásra, mert vagy nem segít, vagy többet árt, mint használ. „Azok a páciensek, akik nem megszállottjai az ilyen beavatkozásoknak, boldogan sétálnak ki a rendelőből a műtét után. Az igazi függők azonban úgy gondolják, hogy egy újabb operációra van szükség" – nyilatkozta a szakember.

Forrás: clinical-psychology.suite101.com