Nem a felvilágosítás a célja K. Zoltánnak azzal, hogy jelentkezett a Való Világ negyedik szériájába, állítja Judit, az exfeleség, aki férjétől kapta el a HIV-vírust. K. Judit perrel fenyeget arra az esetre, ha férfi bekerül a Való Villába, amire az RTL-Klub szerint egyébként semmi garancia nincs. Pedig a HIV-pozitív reality-sztár itthon nagy szenzáció lenne, igaz, világviszonylatban távolról sem újdonság fertőzött vagy egyéb fogyatékkal élő személyek szerepeltetése valóságshow-kban.

Mégsem a felvilágosítás a célja

A szándékos HIV-fertőzés vádja miatt évek óta büntetőeljárás alatt álló K. Zoltán tegnap tette közzé, hogy jelentkezett a Való Világ negyedik szériájába, hogy “felnyissa az emberek szemét a betegséggel kapcsolatban”. Megkerestük exfeleségét, Juditot, akit a férfi az ellene jelenleg is folyó büntetőper vádja szerint szándékosan fertőzött meg a vírussal. „Zoli nem azért jelentkezik a Való Világba, hogy az embereket felvilágosítsa” – mondta Judit a Velvetnek, miután értesült arról, hogy volt férje jelentkezett a nemsokára induló reality műsorba.

A HIV-per sértettje arra is kitért, hogy közös barátaik is ezen az állásponton vannak, hiszen K. Zoltán eddigi viselkedése nem támasztja alá a napilapokban megjelent érveket. „Se munkája, se albérlete, feketén dolgozik időnként. A Való Világ mentőöv lehet számára, ott lehet kajálni, van fedél a feje fölött. Egy biztos, mivel folyamatban lévő ügyről van szó, ha a becsületemet sárba tiporja vagy gusztustalanul beszél rólam, illetve kifecsegi a szexuális életünket, akkor beperelem. Ha ismét felmentik, akkor nem állok meg az európai bíróságig. Már csak azt nem értem, hogy oldja majd meg az RTL Klub, hogy a bíróságra járjon, ha elvileg nem hagyhatja el a villát.”

Az RTL számára K. Zoltán csak egy a tizenhétezerből

A Való Világ sajtószóvivője, Dobsi Adrienn a Velvetnek azt mondta az ügyben, hogy K. Zoltán reality-szereplésének kérdése egyelőre nem időszerű. Az RTL-Klub számára a HIV-pozitív férfi egyelőre csak egy a 17 000 jelentkező közül, és semmi nem garantálja, hogy valóban be is kerül a műsorba. Dobsi Adrienn azt azonban megerősítette, ha K. Zoltán mégis bejut a villába, a többi lakót tájékoztatni fogják állapotáról.

Nem ő lenne az első HIV-pozitív realitysztár

Bár garantált, hogy hatalmas felhajtást kavarna az, ha benntlakós valóságshow-ban egy HIV-pozitív férfit zárnának össze a többi versenyzővel, világviszonylatban távolról sem ez lenne az első eset. Az idén januárban kezdődött német Big Brotherben például egy olyan melegpár került képernyőre, amelynek mindkét tagja HIV-fertőzött volt. Harald és Carlos a műsor első napján költözött be a házba a többi lakóval együtt, akik közül egy már másnap önként ki is költözött. A 41 éves Horst tetoválóművészként dolgozott, és azzal indokolta döntését, hogy “nem tudott Haralddal és Carlosszal úgy beszélni, hogy ne gondoljon közben végig arra, hogy HIV-fertőzöttek”.

Igaz, hogy a HIV cseppfertőzéssel nem terjed, így a vetélkedő többi résztvevőjére egy HIV-pozitív játékos nem jelentene kockázatot, de azért a szenzációra vadászó reality-készítők inkább a nem fertőző betegséggel vagy fogyatékkal rendelkező versenyzőket részesítik előnyben. Ennek megfelelően például az utolsó szériájának befejezéséhez közeledő brit Big Brotherben 11 év alatt volt már transznemű, vak, Tourette-szindrómás (akaratlan mozgásoktól, ú.n. ticektől szenvedő), afrikai származású albínó és Mini Me, azaz Verne Troyer személyében törpenövésű celeb játékos is. Ugyanitt 2006-ban az egyik pszichológiai zavarokkal küszködő bentlakó élő egyenesben idegösszeomlást kapott és öngyilkossággal fenyegetőzött, míg az idén nyári utolsó széria egyik versenyzője korábban Észak-Írországban teljesített katonai szolgálatot, ahol egy bombatámadásban megégett, elvesztette egyik szemét és mindkét lábát amputálni kellett.