Az ötéves Sasha Laxtont a szülei semleges neműnek nevelik, nem próbálják meg egyik nemi szerepnek sem megfeleltetni. A kisfiú egyszerre legózik és Barbie-zik, hord rózsaszíné és kék ruhát, és ha úgy tartja kedve, balerinának öltözik. Csak azért mondták el neki, hogy fiú, mert már iskolába kell járnia, és kötelező volt megadni a gyerek nemét.

"A rózsaszín és a sárga lányos szín, a kék meg a zöld fiús szín. De szerintem ez hülyeség” – mondja az ötéves Sasha Laxton az anyjának azon a videón, amit az anyja készített a semleges neműnek nevelt gyerekről. A videót a YouTube-ra töltötte fe, de már priváttá tette, így ott nem lehet hozzáférni.

Beck Laxton és az élettársa, Kieran Cooper a fiukat úgy nevelik, hogy semleges nemű legyen. Nem erőltetik egyik nem sztereotípiáit sem, a gyerek legózik, Barbie-zik, tarka ruhákat hord, és egyáltalán nem érdeklik az olyan dolgok, hogy a fiúk ilyen ruhákat hordanak általában, a lányok pedig olyat.

“El akartuk kerülni a sztereotípiákat. Alapvető ostobaságnak tartjuk ezeket. Miért akarná valaki beskatulyázni a többieket?” – mondta az anya a Daily Mailnek. “Ha Sasha női ruhákat akar venni, hát hajrá. De nem erőltetjük a dolgot. A lányruhák és a jelmezek jó mókák ottonhra, de nem küldjük Sashat lányruhában az utcára” – tette hozzá Cooper.

Amikor tavaly Kanadába utaztak, akkor kellemetlenséget okozott, hogy nem akarták elárulni a gyerek nemét a reptéren, a kritikusaik szerint szörnyet nevelnek így a gyerekből. A szülők szerint persze ez nincs így. “Egyik irányba sem akarjuk terelni. Számít bármi is, ameddig jó kapcsolatai vannak és jó barátai?” – tette fel a költői kérdést a feminista blogot vezető anya.

Sokáig a családnak sem mondták meg, hogy fiuk van vagy lányuk, egyszerűen csak gyerekként hivatkoztak a rokonoknál a fiukra. Most viszont, hogy a gyerek már elkezdett iskolába járni, kénytelenek voltak elárulni a nemét, de ez nem változatta meg az elképzeléseiket.

Természetesen a nevelési szakértők sincsenek egységes állásponton a kérdésben. A Mirrornak nyilatkozó szakértők egy egy rész azt mondta, hogy a gyerekkorban fontos, hogy kifejlődjön az énkép, amihez viszont jó támpont lehet a gyerek neme, hogy tudja, mi alapján válasszon magának értékeket. Más szakértők viszont azt mondják, hogy pont a nemekhez társított sztereotipikus értékek lehetnek azok, amelyek elnyomják egy gyerek valódi énjét.

A kérdés tehát nem egyszerű, mindenesetre mostanában egyre divatosabb a semleges neműség. Vannak extrém esetek, mint az ausztrál Norrie May-Welbyé, aki nemátalakító műtéte után sem érezte azt, hogy megtalálta a valódi nevét, és sikerült kilobbiznia, hogy meghatározhatatlan neműként regisztrálják.

De a jellemzőbb, hogy a gyerekeket nemi sztereotípiáktól mentesen nevelik. A kanadai Storm Wittericket a Cooper-párhoz hasonlóan teljesen nemi szerepek nélkül nevelik a szülei, és titokban tartják azt is, hogy milyen nemű.

Egy svéd óvodában pedig betiltották a kisfiúzást és a kislányozást, minden játék közös, a fiúk babázhatnak, a lányok autózhatnak. Természetesen azért, hogy csökkentsék a nemek közötti ellentéteket. Itt egy kicsit túlzásba estek, mert a legapróbb megkülönböztetést is próbálják kiűzni, ezért például egy csomó gyerekkönyv hiányzik az oviból. Azok, amelyekben bármilyen utalás van a nemi szerepekre, megkülönböztetésre. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy valószínűleg nincsenek olyan mesék, amelyekben a királyfi megmenti a királylányt.

Brad Pitték hasonló cipőben járnak lányukkal, Shiloh Jolie-Pittel, akire nem akarna ráerőltetni semmit, úgyhogy Shiloh legtöbbször fiús játékokat játszik, fiús ruhába öltözik, és rövid hajat követelt magának. A család egy darabig Bennek becézte, de most legutóbb azt találta ki, hogy újabb fiús becenevet szeretne, ha már testvérei nevei, Maddoxé, Knoxé és Paxé is X-re végződnek, ő is ilyet szeretne, ezért azt kérte, legyen Shax a neve.