Száz lány került be a Miss Molett szépségverseny középdöntőjébe. Többségük gyerekekkel foglalkozik, és nem akar modellkedni, csak önbecsülést szerezni. Nehéz a dolguk, ők nem tudnak biztosra menni.

"Tanítóképzőbe járok." "Sérült gyerekekkel foglalkozom." "Óvodát vezetek." "Gyermekgondozást végzek." "Bébiszitter vagyok." "Szabadidőmben a keresztlányomra vigyázok." Az első Miss Molett szépségverseny nevezőinek - illetve a középdöntőbe jutott száz nő - többsége hivatásszerűen vagy a maga örömére, de gyerekekkel foglalkozik. Nem valószínű, hogy van összefüggés a testalkat és a gyerekek iránti affinitás között, de üdítő a változatosság az utóbbi évek (és napok) hosztesz, modell és kommunikáció szakos hallgatói után, akik amellett, hogy a szépségüket szeretnék kamatoztatni, mind a médiában szeretnének elhelyezkedni.

A molett lányok, legalábbis azok, akiket megkérdeztünk, elenyésző kivétel mellett egyáltalán nem akarnak elszántan modellkedni, és bár meghallhattuk vagy harmincöt lány bemutatkozását, egyetlenegy kommunikáció szakos hallgató volt köztük. Ő a kivétel, a sepsiszentgyörgyi színház büféskisasszonya, aki a párja biztatására jött.

"Egész életemben nem volt önbizalmam, gátlásos voltam. Amikor bementem az osztályba, az volt az első gondolatom, hogy vajon hogy valok öltözve, biztos engem néznek a nagy fenekem, combom miatt. Aztán amikor hallottam erről a versenyről, arra gondoltam, hogy jelentkeznem kell, már csak azért is, hogy fejlesszem az önbizalmam" - mondta el a Velvetnek Bene Erika.

Hozzátette, szeretné megnyerni a versenyt, és elvégezte a molett modell-tanfolyamot, szóval szívesen maradna a szakmában. Sepsiszentgyörgyön él, művészeti líceumba járt, nyolc évig zongora, négy évig ének főszakra. "Utána Kolozsvárra mentem egyetemre, kommunikáció szakra, de a szüleim nem tudtak anyagilag támogatni, így hazaköltöztem. Aztán a párommal átjöttünk Magyarországra dolgozni, de most otthon vagyok, Erdélyben, a szentgyörgyi színházban dolgozom vendéglátósként. Ősztől pedig folytatom a kommunikáció szakot, mert behozták az ottani egyetemre is."

Ha továbbjut, június 2-án kell legközelebb visszajönnie: akkor lesz a döntő, amelybe huszonöt harminc éven aluli, és ugyanennyi, náluk idősebb nő kerülhet be.

És ezt így hogy?

Az átlagos, gebe csajoknak könnyű dolguk van, ha szépségversenyen indulnak, vagy modellkedni akarnak: a mogorva, zárkózott, vagy riadt arc alapkövetelmény, csak néha rá kell mosolyogni a zsűrire. Egyébként meg ropiláb kell, lapos has - szóval van egy szépségkánon, amihez a nő mérheti magát.

A molett modellek nem ússzák meg ennyivel: ha egy teltebb arcú lány szigorúan néz, az egészen más hatást kelt. Ráadásul a sztereotípiákat is ki kell kerülni, a duci lányok sem kacarászhatnak állandóan, főleg egy versenyen nem. És ami talán a legnehezebb: molett nő és molett nő között is hatalmas a különbség. Az egyik induló azért molett, mert bár a mellbősége és a hasa átlagos, a csípője földanyásan széles, a másik pedig mindenhol gömbölyded, van kis hasa, nagyobb feneke, és hatalmas cicije. Nemcsak ők latolgatják tanácstalanul az esélyeiket, a zsűrinek is kevés a támpontja.

"Ahhoz, hogy valaki itt győzni tudjon, szerintem jó kiállás és kisugárzás kell, főleg ez a kettő" - vélekedett Tóth Edina, aki szülei és testvére biztatására jelentkezett. "Az önbizalmamnak adna egy lökést, ha továbbjutnék, mert egy kissé bizonytalan vagyok, és szerepelni sem nagyon szeretek. De magammal elégedett vagyok." Elmondása szerint Queen Latifah-t tartja igazi szépségnek. Ha kapna felkérést, szívesen modellkedne, de igazából arra vár, hogy húga befejezze a fodrászképzést, és az ő kozmetikus-képzettségével kiegészülve szalont nyissanak.

Van itt magasépítő is

"Itt sokan vagyunk, és molettek. Ne érezze senki azt, ha megy az utcán, hogy ő egyedül duci, ezért nem csinos. A versenynek van egy csapatépítő jellege, aki körülnéz, az láthat olyat, aki nála is molettebb, mégis szép, csinos, ápolt és vidám, ez az, ami önbizalmat ad" - foglalta össze a lényeget a szervező, Simonits Gyöngyi, az első magyar molettmodell-ügynökség alapítója.

Hozzátette, ő is úgy tapasztalja, nem olyan sokan akarnak modellkedni, a lányok inkább szépségversenyt szeretnének nyerni, ezért vannak itt. Önmaguknak akarnak bizonyítani, sokan a versenyre is úgy találtak, hogy molett modellképzést kerestek. "Duciként elkezdenek azon gondolkodni, hogy mi a szerepem, hol a helyem. És aztán megtalálják a közösséget."

A rengeteg, gyerekekkel foglalkozó nőre ő sem számított. "Az első körben nem kérdeztünk foglalkozást, ez számomra is meglepő. Mindenhonnan jönnek lányok, végzettségtől függetlenül. Sokan jönnek olyan területről, ahol állandóan férfiakkal vannak körülvéve - volt magasépítő és IT-s is. Nem kapnak visszajelzést, női mintákat maguk körül, ezért például így keresnek megerősítést."