Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint az elkövető magatartása biztosan megváltozott a Szita Bence megölése előtt, amit beszűkült tudatállapotban követhetett el.

Bilkei Pál kriminálpszichológust kérdeztük arról, mi motiválhatta Szita Bence gyilkosát, és hogy milyen jelek utalhattak arra, hogy mire készül.

Mi lehetett a motívum?

B. P.: Ez egyértelműen bosszú volt a nevelőapa ellen, aki megszakította a kapcsolatát P. Erikával. A bosszú elfajult, és ez vezetett a gyilkosságra. Ő azt élte meg, hogy a kapcsolata a gyerek miatt ment tönkre, ezért így állt bosszút.

A feltékenység nem merült fel, mint indíték?

Ebben van egy érdekes dolog. Ha nézte az Erika és a Bence közti levelezést, abban nem volt gyűlölködés, semmi nem utalt arra, hogy féltékenység állna a háttérben.

Lehetett ennek valami előzménye?

Mindenképp lehetett, ezért a beszámíthatatlanságra nem lehet hivatkozni, itt minden meg volt tervezve előre.

Az elkövetés brutalitása mennyire jellemző? Gondolok itt arra, hogy felmerült, hogyélve ásták el a gyereket.

Élve úgy is el lehet temetni valakit, hogy mindenki azt hiszi, hogy meghalt. Ebben az esetben, az elkövetés alatt egy indulati robbanás következett be, és csak egy volt fontos a számára, az, hogy végezzen vele.

Egyes lapok arról írtak, hogy vallási előzménye is lehetett az esetnek, volt olyan hír, mely szerint egy szekta állt a háttérben.

Abban van egy szélsőséges dolog, ha keresek egy normarendszernek meg nem felelő kultúrát, és csatlakozom egy szektához, de ebből nem következik egy gyilkosság. Ezek a dolgok mind csak feltételezésen alapulnak, így nehéz bármit is kijelenteni.

Vizsgálják-e, hogy állt-e valamilyen gyermekkori trauma a háttérben?

Persze, hogy lehetett, az életében valami ilyesmi, de ez nincs befolyással az ügyre, ennek nincs jelentősége a tárgyalás folyamán.

Hogy jut el valaki odáig, hogy előre megtervezzen egy ilyen gyilkosságot?

Vannak olyan állapotok, amikor valaki vészhelyzetbe kerül. Azon gondolkozik, hogy öngyilkos legyen, vagy bosszút álljon valakin, de nem teszi meg. Ezek a dolgok előbb-utóbb lecsengenek, és az adott személy kilábal a mélységből. Ez mindenkinél előfordulhat, de az emberek nagy része nem követi el, amire gondol. Itt viszont végigvitte az elkövető, amit eltervezett.

Beszűkült tudatállapotban lehetett ebben az időszakban?

Ahhoz lehet hasonlítani, mint aki megszüli a gyerekét, majd megöli. Mintegy méhen kívüli küretet hajt végre, mert rájön, hogy ezzel a helyzettel nem tud mit kezdeni.

Környezete mindebből mennyit vehetett észre P. Erika viselkedésén?

Egy ilyen tett előtt megváltozik a magatartás. Két szélsőségbe vált át vagy zárkózottá válik valaki, csak tőmondatokban beszél, keveset eszik, befelé fordul. A másik esetben kiabál, csapkod, tányért tör, kiadja a dühét. Az biztos, hogy, lényeges magatartásváltozás minden esetben megelőz egy ilyen cselekedet.

Milyen hatással lesz ez P. Erika gyerekeire, különös tekintettel a 11 éves Balázsra?

A másik áldozat a Balázs, aki egyik napról a másikra elveszített mindent. Gondolja el, hogy milyen az, amikor a gyerek 11 év után rádöbben, hogy az anya gyilkos. Ez a gyerek most van a  prepubertásban, ilyenkor a legsérülékenyebbek a gyermekek. Számára ez egy igazi tragédia.