Magyarországon szinte semmit sem mond senkinek, hogy megszűnik a Twinkie süteményt gyártó cég, de az USA-ban kisebb pánikot okozott a dolog. Ebayen simán elkérnek tízezer dollárt már most egy bontatlan Twinkiért. Ha pedig hozzávesszük, hogy a Zombieland című népszerű zombifilmben a Twinkie volt az egykor létező civilizáció utolsó jelképe, máris érthető, miért vannak kiakadva a világvége és a zombiapokalipszis hívei.

Megszálott hordák fosztják ki az áruházakat, a szerencsések anyatigris módjára védik a készleteik utolsó darabjait, aki teheti elrejti a zsákmányát, az igazán hatalommániások pedig óriási haszonnál árusítják a drága kincseiket, amikért a legelvakultabb rajongók szinte mindent megtennének. Ez nem a Dűne vagy a Mad Max disztópiájából kiinduló legújabb B-horror forgatókönyve, hanem az, ami néhány napja az Egyesült Államokban történik.

Néhány napja jelentette be a Twinkie-t és több más, népszerű amerikai süteményt gyártó cég, a Hostess, hogy körülbelül másfél évnyi szenvedés után nem tudott javítani az anyagi helyzetén, csődbe ment, megválik mind a 18500 alkalmazottjától, és nem gyárt többé semmit. Vagyis az eddig legyártott sütemények az utolsó sütemények, amik a boltok polcaira kerülnek.

Az egyébként csak néhány dolláros sütemény utolsó darabjait az Ebayen egészen horrorisztikus árakon kezdték kínálni, néhány napja egy hatos csomag 25 dollár (kb 5500 forint) volt, de ma már simán találunk olyan darabokat, amiket több mint tízezer dollárért (2,2 millió forint) kínálnak. Ezek jellemzően azok a példányok, amiknek a legkésőbb van a lejárati dátuma (jellemzően valamikor jövő tavasszal). Az értelmetlenül drágákra természetesen eddig nem érkezett licit, de olyan gyorsan pörgő aukció van, amiben 40 db Twinkie-t kínálnak, jelenleg éppen 66 dollárnál (kb. 15000 forint) jár. Ez kb. ötször annyi, mint amennyibe átlagosan került 40 Twinkie mielőtt bejelentették volna a Hostess csődjét.

Mi a Twinkie?

A Twinkie az 1930 óta létező Hostess egyik legnépszerűbb terméke volt egészen a cég 2012-es csődjéig. “Aranyszínű piskotafalat krémes töltelékkel” - ezzel a szlogennel árulták a kis piskótarudakat. A süteményt James Alexander Dewar találta ki, aki pékségében epres süteményeket gyártott, de nem tudott mit kezdeni a gépekkel, amikor nem jutott eperhez. Ekkor találta ki a Twinkie-t, amit eredetileg banános krémmel töltöttek meg. A II. világháborúban megcsappant a banánellátás, ekkor váltottak a mai napig iszonyú népszerű, majd gyakorlatilag egyeduralkodóvá váló vaníliás töltelékre.

“Van még egy pár darabunk talán, de szinte minden elfogyott, ami Hostess” – mondta a Washington Postnak egy áruházi menedzser, aki napok óta a twinkiefanatikusok rohamait kénytelen elviselni. A sütemény még nem veszett el teljesen, a Hostess bízik benne, hogy néhány márkájukat megvásárolja majd valamilyen cég, és akkor egy-egy termék újjáéledhet, de a rajongók a boltlerohanásos akciókból kiindulva nem bíznak ebben annyira.

Jönnek a zombik!

A rajongói raktározáson felül a Twinkie megszűnésének még egy érdekes, szórakoztató vetülete van: az interneten azért is felkapták ezt a hírt, mert egy újabb bizonyíték lehet arra, hogy tényleg a zombiapokalipszis küszöbén állunk.

Mi a zombi?

Az afrikai kultúrkörben zombinak nevezték azokat a felélesztett holtakat, akiket valamiféle misztikus módon, varázslattal élesztettek újra. De aztán a kifejezést elkezdték használni az olyan, általában hipnózisban lévő, megbabonázott személyekre is, akik nincsenek a tudatuknál, de képesek mozogni és reagálnak a környezetükre. A XIX. század végétől az európai és az észak-amerikai folklórban nagyon népszerűek lettek a zombik. A XX. század második felétől pedig metaforikus értelemben is használják a szót olyan csoportokra, amely tagjai mérlegelés nélkül, elvakultan követnek valamilyen eszmét, utasítást. (Forrás: Wikipedia)

A Zombieland című zombis road movie fontos eleme volt, hogy az egyik főszereplő, Woody Harrelson a civilizált, eddig ismert világ pusztulása után szerette volna megszerezni az utolsó megmaradt Twinkie-t, ami a békés, nyugodt, káosz előtti életet szimbolizálta. "Valamiért, a Twinkie egy nem is olyan távoli múltra emlékeztette, amikor a dolgok egyszerűbbek voltak, és az élet pedig kevésbé elbaszott. Úgy gondolta, ha érzi azt a gyerekkori ízt, a világ visszatér az ártatlanság állapotába, és minden rendbe jön" – mondja a Zombielandban Jesse Eisenberg karaktere Woody Harrelsonéról.

Az idei világvége és a zombik eljövetelének hívei szemében tehát az, hogy a Twinkie a valóságban is megszűnik, egyértelmű jele annak, hogy közel a vég.

A zombiapokalipszis korunk popkultúrájának egyik meghatározó eleme, az ismert civilizált világ széthullása egy globális csapás nyomán egyre népszerűbb az összeesküvés-hívek körében, talán csak az idén december 21-ére esedékes világvége és egy elektromágneses impulzust követő apolakpszis veszi fel ezzel a teóriával a népszerűségi versenyt.

Zombihívők vérmérsékletétől függően többféle módon jelentkezhet a vég, egyesek szerint nem azon van a hangsúly, hogy ténylegesen élőholtak csordái lepjék el a bolygót, hanem azon, hogy valamiféle hirtelen, kiszámíthatatlan globális esemény következtében alapjaiban borul fel mindenféle kialakult világrend. Az igazán elvakultak az utóbbi hónapok brutális bűncselekményeit például simán úgy értelmezik, hogy ezek a zombik megjelenésének első jelei, és a zombik nem feltétlenül élőholtak, hanem például olyan drogoktól felbőszült emberek, akiket több lövéssel is alig lehet leteríteni . Az olyan véletlen balesetekről nem is beszélve, amikor valaki egy vérző arcú segélykérőt azért gázolt el, mert zombinak nézte .

Így élje túl!

Hogy mennyire létezik a zombiktól való félelem, mi sem bizonyítja jobban, hogy a zombiapokalipszis túlélési tippjeire közel nyolcmillió találatot ad a Google, míg egy zombitámadás túlélésére több mint 15 millió találaton keresztül adnak tippeket .

Olyan egyszerű tippekre kell gondolni, hogy az ember legyen jó formában, tartson magánál mindig vizet, egy-egy kis snacket, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor lehet újra enni, legyen nála valami kézifegyver, készüljön fel a legrosszabbra, tartson magánál tisztítókendőt. Szóval, nem sokban különböznek az átlagos wellness-tanácsoktól.

Aki viszont mindenképpen meg szeretné úszni, hogy a Twinkie-hiánytól fanatikus zombikká változó amerikaiak globális katasztrófát indítsanak be, az menjen Kanadába, ott még lehet Twinkie-t kapni, mert a sütemény kanadai gyártását és forgalmazását egy másik cég intézi, és az nem ment csődbe.