Milyen jövő vár egy a társadalom perifériáján, mélyszegénységben élő fiatal lányra, aki a mindennapjaiban rendszeresen találkozik a prostitúcióval? Ha látszólag ez az egyetlen kivezető út a kilátástalan életből? Ki, hol hibázik akkor, amikor egy 13 éves lány az iskola helyett prostitúcióval foglalkozik az anyja tudtával, a Facebookot szexuális üzenőfalként használja 12 évesen, a mentő gondnokság helyett a menekülést választja?

„A Facebookkal együtt kezdte el csinálni, egyértelmű volt, hogy prostituálódik, de először engem is megvezettek. Még nem volt a lány 12, mikor a gyámhivatalba jelzés érkezett, hogy valószínűleg terhes“ – mondta a 13 éves A. környezetében dolgozó szociális munkás.

Elmondása szerint a lánynak már akkor is voltak kihívó megnyilvánulásai, és tudni lehetett, hogy az anyja sem élt makulátlan életet korábban. A bejelentés nyomán a gyámhivatal terhességi tesztet akart, mire az anya felháborodva feljelentéssel és a nyilvánossággal fenyegetőzött, hangoztatva, hogy egy gyerekről van szó, akit nem lehet büntetlenül ilyen helyzetbe hozni.

Jöttek a „nagyon megmutatom magam” képek

„Engem is megkeresett, sírva kért segítséget. A gyámhivatal tényleg túl gyorsan lépett, kihagyva pár fokozatot az előírt eljárásból, a lány pedig tényleg nem volt terhes. Próbáltuk tisztázni a helyzetet, nagy nehezen az asszony is megnyugodott. Aztán, még azon a hétvégén láttam meg az első fotókat a Facebookon.“ Amikor a képeket látva felhívta őket, hülyéskedésnek nevezték a feltöltött fotókat, később meg azt állították, hogy valakik feltörték a Facebook oldalát, hogy rossz színben állítsák be őt.

„Ha nem lehetett letagadni, az asszony leginkább úgy állította be, mintha ő semmiről sem tehetne, hogy nem bír a lánnyal“ – tette hozzá a szociális munkás, és elmondta, jellemzőek a 'koromnál fogva nagyon megmutatom magam'-képek, amikhez szemrebbenés nélkül írják oda, hogy 16-18 évesek, pedig nincsenek több mint 14 évesek.

A 13 éves A. útját is a környezetében élő szexmunkások egyengették, megmutatták neki, milyen fotókat töltsön fel magáról (ekkor még csak 11 éves volt), hogyan pózoljon, mit viseljen. Megtanították neki, hogy a Facebook segítségével megkaphatja azt, amiben hiányt szenved: önbizalmat és sikert. A külföldről hazajáró prostituáltak, akik sok esetben a rokonságban is megtalálhatók, vonzó formában tálalják a prostitúciót, mint munkalehetőséget. Példaképként jelennek meg a mélyszegénységben élők közt, ők a nagyvilági, tapasztalt, sikeres lányok, akik képesek voltak kitörni. 

A hazatérő prostituáltak káros hatással vannak

A mélyszegénység nem csak az anyagi nehézségeket jelenti, a nélkülözésben élők jellemzően felnőttként és gyerekként is hiányt szenvednek önbizalomban, reményben, megértésben, a mindenre kiterjedő figyelemhiány, a kirekesztettség, a társadalmi kilátástalanság pedig következésképpen hoz magával olyan megkérdőjelezhető viselkedésformákat, amelyekben a kemény valóság ellenére mégis sikeresnek érezhetik magukat. 

Több lájk = még több fotó

A Psychology Today a Pew Kutatási Központ felmérésére hivatkozva azt állapította meg, hogy a tinédzserek egyfajta jóváhagyást kapnak a lájkokkal, minél több visszajelzést kapnak, annál aktívabbak lesznek a közösségi oldalakon. Több időt töltenek azzal, hogy információt (fotókat) osszanak meg magukról, ez a fajta népszerűség pedig az elégedettség érzésést generálja bennük. 

 A feltöltött és publikussá tett fotókon a 13 éves A. pornószínészeket megszégyenítő szűk ruhákban pózolt, és természetesen azonnal megkapta, amire vágyott: a figyelmet, az idegen férfiak figyelmét. Mondhatni, a közösségi oldalt egyfajta szexuális üzenőfalnak, hirdetőtáblának használta. 

A kérdést, hogy miért pont a Facebookra feltöltött aligruhában pózolós képek válnak értékké, mi az, ami élményszerű számukra, a szakember szerint nehéz megválaszolni. A motivációk közt lehet az is, hogy meg merik csinálni, mindamellett, hogy megerősítést kapnak arról, hogy szépek, hogy dicsérik őket. 

Végül ezek a képek és az egyre kihívóbb viselkedés tették egyértelművé a gyermekvédelmi jelzőrendszerben dolgozók számára, hogy a 13 éves A. kettős életet él. A szociális munkások a fotókat, az azokra érkezett kommenteket, és a hazugságokat látva közölték a 13 éves lány anyjával, hogy ha ez így folytatódik tovább, akkor nem támogatják a családot.

Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a kislány prostituálódott. A térségben dolgozó szociális munkások a rendőrséggel, a kórházzal és a gyámhatósággal együttműködve igyekeznek a helyzeten változtatni, de ahogy a 13 éves lány esete jól példázza, csak akkor tudnak közbeavatkozni, amikor megtörtént a baj. 

A rendőrség csak tettenéréssel vagy feljelentéssel tud előrelépni

Gyermekprostitúció kihasználása 

203 § (1) Aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójából haszonszerzésre törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki részben vagy egészben tizennyolcadik életévét be nem töltött, prostitúciót folytató személlyel tartatja ki magát, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A gyermekprostitúció kihasznalásása mint önálló jogi tárgy július 1-je óta van hatályban, a Nol információi szerint két esetben indult eddig eljárás. 

A. egyre többet hiányzott az iskolából, nem tanult, a helyzet odáig fajult, hogy végül 13 évesen mégis terhes lett. A kórházban megszakították a terhességét, és hivatalból feljelentést tettek a rendőrségen. A rendőrség nyomozni kezdett, információink szerint a nyomozás részét képezik a Facebookon közzétett képek, és az azokra érkezett kommentek.

„A terhesség eredetéről zavaros történetet adtak elő, azt mondta, nem tudja, kivel volt. A férfiak látogatása egyre gyakoribb lett náluk. A rendőrséggel kapcsolatban voltunk, azt mondták, hogy csak akkor tudnak ezzel mit kezdeni, ha tettenérés van, mendemondákra nem tudnak lépni. Az agresszív anya nagy szája visszatartott mindenkit, az intézményrendszert is,  sem a családsegítő, sem az iskola, sem a védőnő, senki sem lépett. Mindenki elfordította inkább a fejét" – folytatta, és hozzátette, igyekeznek kihangsúlyozni a faluban, hogy ha törvénytelenség történik, akkor a rendőrséggel együttműködnek, akár betörésről, bántalmazásról, uzsoráról vagy prostitúcióról van szó – különösen, ha az gyerekeket érint.

„Azt tudtam megbeszélni a rendőrséggel, hogy ha halljuk a faluban, hogy mennek hozzájuk férfiak, akkor telefonálunk, és ha szerencsénk van, tetten érik őket. Végül erre sem került sor, a rendőrség hamarabb lépett. A kisebbik lány elment reggel az iskolabusszal, a nagyobbik lány otthon maradt, és amikor a rendőrök kimentek, nem találták egyedül. A rendőri akció után a három lányt kiemelték a családból."

   112506810

A családfenntartó anya most a rendőrségen és a falubelieknek is azt állítja, a prostitúció a gyerek személyes döntése volt. A családból kiemelt, jelenleg lakásotthonban élő három lány nem beszél arról, mi történt, nem is merik őket faggatni. „A nagyobbik lányt már biztos, hogy nem tudjuk erről az útról visszafordítani. Nem érzi, hogy ez nem jó így. Rákerült egy olyan vágányra az élete, amelyből már nem tudunk neki ehhez viszonyítva sikeresebb életutat mutatni. Nem tudjuk kizökkenteni sem, nem tudjuk megerősíteni, hogy tanuljon, mert jó iskolába mehet, és többet kereshet, mert nem fog tudni több pénzt keresni. Nem tudjuk neki azt mondani, hogy ha otthon marad, akkor is lesz ennivalója, piperéje, ruhája, úgy, ahogyan ő azt elvárja. És hát, ahogy beszél, felteszem, azoktól a férfiaktól, akikkel volt, némi szeretetet is vélt érezni" – mondta, és hozzátette, elég jelentős felhívó jel az, ha a gyerekeket kiemelik a családból, ha állami gondozásba kerülnek.

„Egy biztos: Tehetetlenek vagyunk“

„Most azt erősítjük a közösségben, hogy ez – az anya magyarázata ellenére – nem a gyerek döntése, minden szülő maga mutat példát, és maga enged meg dolgokat a gyerekeknek. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt kellőképpen átgondolják, újra és újra átbeszéljük velük, hogy a közösségben a gyermekprostitúció negatív dologként jelenjen meg, ne mint pozitív példa. Nehéz egy ilyen döntést meghozni, hiszen az állami gondozott gyerekeinkről sem tudok több sikersztorit elmondani, mint a mélyszegénységben élőkről. Szakmai segítség hiánya? Rosszul működő jelzőrendszer? Vagy a családok, közösségek szétesése, válsága a baj? Talán mindhárom együtt. Egy biztos: tehetetlenek vagyunk."

A tehetetlenség oka a rendszer hiányossága is lehet a mélyszegénység összetett problémája mellett, az összetett problémakört csak nehezíti a Facebook, és az azon keresztül elért gyors sikerélmények. Megelőzésre lehetőség sincs, ennek erőforráshiány, kapacitáshiány is az oka, ráadásul a térségben dolgozó családsegítők munkáját gyakran fenyegetések és ok nélküli feljelentések is akadályozzák.

A családnak visszahúzó ereje is lehet, de van, akit a családján keresztül futtatnak

„Azt gondolom, hogy azoknál a családoknál, akiknél a felnőtt rokonok közt a futtatás jelen van, nagyon hamar elkezdődhet a prostitúció. Ahol nincs előzménye a családban, ott ez valamelyest ritkább, de a baráti közegben is megjelenhet" – mondta a szociális munkás, akinek az a tapasztalata, hogy mindig vannak futtatók. „Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy hazajön egy lány, és csak ő van a történetben, mert mindig vannak benne olyanok is, akik ennek a hátterét biztosítják. Az egyik településen például egy férfi volt benne, aki amikor hazajött a lányokkal, azon volt, hogy több lány is menjen velük. Nyilván a rokonságából tudott olyan lányokat keríteni, akik azt mondták, hogy akkor kipróbálják. Kimentek ugyan, de az ő esetükben a család visszahúzó ereje erősebb volt, és visszajöttek."

Az életvitelszerűen bűnözésből élő családok nincsenek a civil szervezetek kapcsolatrendszerében, a problémás családokkal mindennaposak a konfrontációk. „Hosszú idő után sikerült a rendőrséggel kialakítani egy olyan kapcsolatot, hogy havi rendszerességgel beszámolunk a problémásabb családokról, akik nem a törvénytisztelő magatartásról híresek. Az életvitelszerűen bűnözésből élő családok nincsenek a segítő tevékenységünkre szorulva, megvan a pénzük vagy az uzsorából, vagy a prostitúcióból, vagy a pénzért fuvarozásból. Velük vannak konfliktusaink, az is előfordul, hogy a rendőrség segítségét kell kérnünk, hogy fizikailag is megvédjenek minket. Ez egy kemény része a munkánknak. Azt gondolom, hogy pedagógiai eszközökkel és nagy türelemmel a problémák nagy része kezelhető, de van egy része, amikor tehetetlenek vagyunk. Akkor muszáj együttműködni a rendőrséggel."

A szociális munkás a fő problémának azt látja, hogy nem is akarnak a lányok változtatni az életükön, nem akarnak hazajönni külföldről, és nem akarnak kiszakadni ebből. A prostitúciós motiváció összetett a fiatal lányok esetében, az anyagiak és a karrierlehetőség, a távlatok is szerepet játszanak. A szakember szerint arra a kérdésre, hogy mi tartja őket ebben a "szakmában", nehéz általánosságban válaszolni. 

„A 13 éves A.-nak hiába magyarázok, nem lehet neki megmagyarázni semmit, csak ezt a vonalat éli, látja, és ez olyan szinten lett fontossá az életében, hogy semmilyen más dolgot nem enged magához. Neki ez egy perspektíva, egy karrier lehet. Ha azt nézem, hogy a környezetében mit tapasztal, lát-e olyan családmodellt, ahol nincs nélkülözés, ahol nem félretaposott cipőben vagy papucsban járnak novemberben, ehhez képest a prostitúció lehet életminőség-változás az ő tudásukban, értékrendszerükben. Ez az, ami ebbe berántja őket, ehhez képest az iskolába járás nem perspektíva, ahogy az sem, hogy majd 8-tól 4-ig dolgozhatnak takarítóként valahol. A közmunka sem ad vonzó jövőképet. Más pedig nem nagyon van."

Interjúalanyokat keresünk

Ez az interjú egy olyan cikksorozat ötödik része, amellyel a szinte iparágként működő, szexuális célú európai emberkereskedelemre, az ehhez kapcsolódó szegénységre, a bántalmazott nők, férfiak, gyerekek kizsákmányolására szeretnénk felhívni a figyelmet. 

Olyanokkal kívánunk interjút készíteni, akik fiatalkorúként kerültek külföldre prostituáltként, akiket szüleik, rokonaik adtak el, vagy akiket erőszakkal hurcoltak el. Olyan szülők jelentkezését is várjuk, akik elmondanák, miért döntöttek amellett, hogy gyermeküket prostituáltnak adják. 

Az interjúalanyok jelentkezését erre az emailcímre várjuk. Köszönjük.

Korábbi cikkenk a témában:

Szinte nincs alsó korhatár a gyermekprostitúcióban – interjú egy gyermekvédelmis szakemberrel

Tíz kiló sertéshúsért adták el a 16 éves magyar lányt– interjú egy elítélt emberkereskedővel 

Tárgynak tekintik a testüket a tinédzser prostik

Szökött intézetis gyerekek nyomában az ifjúságvédelmisekkel

Amennyiben segíteni szeretné a szociális munkás munkáját, kérjük vegye fel a kapcsolatot szerkesztőségünkkel e-mail ben.