Éppen egy éve ölték meg Kardos Krisztinát, azt a 36 éves családanyát, akinek összekötözött holttestére a rendőrök bukkantak rá Soroksáron. Számos információ keringett az elmúlt évben a gyilkos vagy gyilkosok kilétéről, ám a tetteseket azóta sem találja a rendőrség.

2013. szeptember 25-én  brutálisan megölték Kardos Krisztinát, a soroksári Szigetdűlőn. Az ügyről egyre több részlet szivárgott ki, a gyilkosok személyazonosságát azonban egyelőre homály fedi. 

Kocogni indult

A 36 éves családanya aznap este a szokásos módon futni indult, de soha többé nem ért haza. A nő eltűnése után másfél órával a férj, Kardos Lajos riasztotta a rendőröket. A családanya lemeztelenített holttestére egy bicikliút mellett találtak rá a rendőrök.

Akkor még csak annyit tudtak, hogy a nő eldurvuló bántalmazást szenvedett, megfojtották. A rendőrség komoly vizsgáltba kezdtett: „Speciális, 14 fős nyomozócsoport alakult a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, hogy kivizsgálja a Soroksáron múlt héten meggyilkolt nő halálának körülményeit" – írta a  Police.hu .

Kivilágítatlan futópálya, megbújó gyilkosok

A nő amúgy napi szinten kiment futni irodai munkája végeztével, egészen a pesterzsébeti Mediterrán lakóparkig kifutott, majd vissza. Fix útvonala egy közkedvelt aszfaltozott úton vezetett, amely átvezet egy hajléktalanok lakta, bozótos területen is, ami ráadásul része az Eurovelo kerékpárúthálózat 6-os útvonalának (ennek folytatása a budai rakparti kerékpárút). Habár a nyílegyenesen futó út mentén fut elektromos légvezeték, de az oszlopokról ettől még égetően hiányzik egy-egy lámpatest, ki kéne világítani az utat. „A saját anyja mondta, hogy ne fusson ott este" – erősítette meg a hely veszélyességét a Velvetnek a 36 éves nő anyósa. 


A soroksári gyilkosság helyszíne nagyobb térképen való megjelenítése

Vérbe fagyva találtak a holttestre

Az első információk szerint a futás közben zenét hallgató Krisztinára szemből rontott támadója. Nyakát olyan erővel szorította meg, hogy a gégéje eltört. Ekkor még csak egy gyanúsítottról volt szó. De már az is felmerült, hogy a nőt megerőszakolták. Ezt maga a férj mondta el, nem sokkal a gyilkosság után a Frizbiben: 

„Kérdezték, akartunk-e gyereket, és Kriszta a gyilkosság napjaiban nem menstruált-e. Ebből én csak arra tudok gondolni, történhetett olyan dolog vele. Igaz, hivatalosan engem még semmiről nem tájékoztattak" – nyilatkozta Kardos Lajos. A nőt a gyilkosság éjszakáján ugyan nem láthatta a férje, később a Gyilkosa ismeretlen című könyvben az ő szemszögéből meséli el a történteket. Itt írta le például azt is, hogy amikor a hullaházba bement a feleségéhez, vértől vöröslött a haja, vagy azt, hogy a nőt „kegyetlenül megverték. Megkötözték kezét-lábát, a jobb karját kicsavarták, a nyakára pedig olyan erővel szorították rá a kötelet, hogy alig tudták levágni róla, annyira belemélyedt a húsába" – olvasható. 

A férjet is gyanúsították, a kollégáktól is mintát vettek

Sokáig Kardos Lajos, az áldozat férje is a gyanúsítottak között szerepelt. A Velvet által megszerzett információk szerint a rendőrség azért jutott erre a következtetésre, mert a férj a mobiltelefonjáról letörölte a gyilkosság bejelentését megelőző telefonhívásokat, azzal az indokkal, hogy megtelt a híváslistája. Továbbá a feleség várható hazaérkezésétől számított tizenharmadik percben jelentette be a nő eltűnését.

A férjet többször kihallgatták, még vér után is kutattak az autójában. Sőt, a nő kollégáitól, ismerőseitől, barátaitól is DNS-mintát vett a rendőrség

Majd egy rendőrségi szakértő úgy vélte, hogy a Soroksáron meggyilkolt Kardosné Gyurik Krisztinával valószínűleg egy bérgyilkos végzett és a feltételezés szerint nemcsak gyilkosát, de annak felbujtóját is ismerte az asszony. A férj szerint ez nem lehet igaz!

Később, amikor átvette az ORFK az ügyet, kizárták a férjet a gyanúsítottak listájából, ugyanakkor szeptemberben újra kihallgatták, és laptopját ismét lefoglalták.

Krisztinának szeretője volt?

Felröppent az a feltételezés, hogy a nőnek szeretője lehetett, sőt, több ismerős szerint a halála előtti időben megszaporodtak a veszekedések otthon.

A Blikk azt írta, hogy a Soroksáron, futás közben meggyilkolt K. Krisztinának titkos kapcsolata lehetett egy férfival, akit a munkahelyén ismerhetett meg. A meggyilkolt nő férje, Kardos Lajos azt mondta, hogy az alakuló kapcsolatból semmi nem vett észre. "Javában zajlott a nyomozás, amikor megtudtam, hogy a feleségemnek lehetett valakije. [...] Ezután esett le az is, hogy én láttam Krisztit ezzel a férfival. Én a Kálvin térnél álltam a taxival, amikor a feleségem kijött egy magas férfival az irodaházból. Zavartan viselkedett. Később kérdeztem, hogy ki volt. Azt felelte, a kollégája" – mondta a férj. A titokzatos férfit állítólag többször kihallgatták, és DNS-mintát vettek tőle.

Ötmilliós nyomravezetői díj

2013 decemberében a rendőrség hírzárlatot rendelt el az ügyben, miután nyilvánosságra került, hogy a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben nyomok után kutatva újra átvizsgálták az áldozat férjének autóját. Később már a a nyilvánosság segítségét kérték: Az önkörmányzat idén ősszeljelentette be , hogy megfinanszírozná a nyomravezető díjat a rendőrség részére a bestiálisan meggyilkolt Kardos Krisztina ügyében. „Egymillió forintra gondoltunk" – nyilatkozta Geiger Ferenc polgármester. 

Ezek után a rendőrség közleményt adott ki, melyben ötmilliós nyomravezetői díjat ajánlottak fel. 

„A felajánlott díj összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és információit az eljárás során ismerteti. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli, szükség esetén védelmére a kellő intézkedéseket megteszi" – olvasható a rendőrség hivatalos honlapján. Ebben több, eddig titkolt információt osztottak meg: 

A közleményben többek közt szó van egy sötét árnyalatú autót vezető személyről,  egy 35-40 év körüli fekete hajú hölgyről, aki a bűncselekményt megelőzően több alkalommal találkozott a későbbi áldozattal és a kerékpárút Budapest XXIII., Dobó utcai végénél a betontuskókon ülve beszélgetett vele.

Két gyilkos volt, de nem tudják kik

Az évforduló előtt egy nappal háttérbeszélgetést is tartottak a sajtónak, amiben bejelentettek: két gyilkosa volt Krisztinának. 

„Két férfi DNS-ét azonosították a tavaly szeptemberi soroksári gyilkosság helyszínén, illetve az áldozaton, Kardosné Gyurik Krisztinát. Személyazonosságot azonban még nem társítottak hozzájuk" – mondta el Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályának vezetője a Velvetnek. 

Hozzátette, a DNS profil majd a bizonyításban játszik nagy szerepet, a tettesek elfogásakor. Petőfi Attila azt is elmondta, hogy a DNS-ek alapján tökéletesen tudják rekonstruálni a gyilkosságot. Ebből egyértelműen kiderül, hogy az egyik férfi volt az elkövető, a másik a tettestárs. A DNS-ek elhelyezkedéséből, a gyilkosság rekonstruálásából feltételezhető, hogy a két elkövető egyike a tevőleges gyilkos, tehát a domináns a cselekményben, míg a másik az alárendelt.

Miután mindkét férfi megsérült, mert az áldozat erőteljesen védekezett, a DNS mintákból az is egyértelműen kiderült, hogy a gyilkos olyan sérüléseket szenvedett, amit mások előtt bizonyára valamilyen módon meg kellett magyaráznia.Ez pedig a környezetében élők számára mondhat sokat, akár össze is kapcsolhatják a magyarázat időpontját a gyilkosság időpontjával.

Az egyik férfi lefogta, míg a másik megfojtotta

A családanya testén két férfi DNS-ét azonosította az igazságügyi nyomszakértő. Úgy tudni, a két elkövetőtől háromfajta anyagmaradványt rögzítettek, többek között vért és bőrfoszlányokat. A gyilkosokról profilt is készítettek, eszerint mindkettő alacsony intelligenciájú. Az orvos szakértői véleményből a nyomozók pontosan rekonstruálni tudták, hogyan gyilkolták meg a nőt. Az anyagmaradványok szerint az egyik támadó lefogta Krisztinát, társa pedig a kötéllel megfojtotta, majd kifosztotta.

A Blikk szerint nyomokból jól látszik, hogy a bántalmazás hogyan durvult el: a családanya minden erejét összeszedve ellenállt, ezzel pedig felbőszíthette a két férfit. Az asszony olyan erővel védekezett, hogy valószínűleg gyilkosa orrát is betörte. Ezt támasztja alá, hogy rengeteg vért találtak a helyszínen, a környező bokrokon, füvön, ami az elkövetőtől származik.