Makány Márta már nem punknőknek tervez, hanem olyan városi nőknek, akik nyáron mélyen dekoltált selyemruhát hordanak, és stylistjuk a szél. A selyemről kérdeztük a tervezőnő divatbemutatóján megjelent celebeket. Kembe Sorelnek nem volt szerencséje a csajozós selyemruhával, Jakupcsek Gabriellának azonban szerencséje volt az indiai útjával, ahonnan rőföket tolt haza. A politikai élet is kiegyensúlyozottan képviseltette magát a rendezvényen, bár mindenki gyorsan távozott.

"Gratulálok Márta, rengeteg munka van a kollekciódban. Mialatt te egy ruhán dolgoztál, én egy kollekciót csináltam meg” - dicsérte Herczeg Zoltán divattervező a kolléganőjét. Makány Mártának alighanem volt ideje átgondolni a legújabb, monstre divatbemutatóját, legutóbb ugyanis 2006 decemberében, egy albertfalvai autószalonban mutatta be punknőknek szánt kollekcióját. Most a Milleráris Teátrumot sikerült megtöltenie hívekkel, politikusokkal és celebekkel.

Újabb bizonyíték, hogy megjavult a Celebgenerátor

Úgy tűnik, tényleg megjavították a korábban Debreczeni Zita nevénél kék halált halt Celebgenerátort. Makány Márta divatbemutatóján széles körből merített celebmezőny jelent meg. A Barátok közt című szappanoperából Kiss Ramóna, Balogh Edina, Lóránt Kriszta, Ábrahám Edit, Deutch Anita, Kinizsi Ottó, Csomor Csilla, a konkurenciától Tallós Rita jött el. Jelen volt Balázsovics Edit és Bencze Ilona színésznők, Varga Ferenc és Balázsy Betti, valamint Völgyesi Gabi és Kovacsics Ádám zenészpárok, Marjai Judit fotós, és ura, Szabó-Stein Imre, a hivatásos álompár Hajdú Péter és Hajdú-Sarka Kata, Árpa Attila producer, Csisztu Zsuzsa, Jaksity Kata, Dömsödi Gábor, Jakupcsek Gabriella műsorvezetők, Keleti Andrea celebtáncos, Ernyey Béla színész és playboy, Kembe Sorel műsorvezető, Erkel László Kentaur díszlettervező, valamint Árpa Attila médiapunk. A hazai politikai élet is kiegyensúlyozottan képviseltette magát, a nézőtér legelőkelőbb helyén Szily Katalin (MSZP) ült Makány Márta férje, dr. Dobrovits Mihály orientalista mellett. Eljött Rogán Antal Fideszes polgármester a feleségével, Gaál Cecíliával, és Pettkó András (MDF).

Szívem, nem tudok varrni

„Te vagy az istennő” - bókolt a rokonság az újabban szőke Makány Mártának a bemutató után, ahol meglepően sok ruhát láthattunk. A Milleráris előterében a show után gyakorlatilag egy tűt sem lehetett volna leejteni. Mialatt vigasztalásul azt a mantrát ismételgettük, hogy milyen jó végre nem a Symbolban lenni, minimális haladással sikerült megközelítenünk a tervezőnőt. Eközben az a kérdés foglalkoztatott bennünket, vajon a tekintélyes kollekcióból a tervezőnő hány darabot varrt. „Szívem, én nem tudok varrni, csak kézzel. Egy tervezőnek nem ez a dolga, hogy ruhát varrjon, hanem egy koncepciót, egy gondolatsort kell, hogy létrehozzon” - lepett meg válaszával Makány Márta, így rátértünk a tervezés folyamatára.

„Egy-egy kollekció létrehozása előtt elmegyek anyagokat válogatni Párizsba, egy anyagkiállításra. Az egy fantasztikus impresszió, innentől kezdve a tervezés úgy működik, mint egy puzzle: összeszeded a különböző cégektől az anyagokat, amelyekből majd próbálsz egy rád jellemző egészet létrehozni.” A Nara-stábban a tervezőnő lerajzolja a teveit, a szabász kiszabja, a varrónő megvarrja. A ruhák elemzését későbbre hagyjuk. A bemutató után állófogadás és italok híján a vendégek kétharmada viharos sebességgel távozott. Mialatt az MDF országgyűlési képviselőjével, Pettkó Andrással beszélgettünk az udvaron néhány percet arról, Makány Márta hogyan tervezte meg az ő parlamenti imidzsét, az óriási celebosztály java elhagyta a Millenárist. Még Zimány Linda és Hajdú Péter is távozott, pedig ők a médiaseményekhez kötődő szociális érintkezésekből doktoráltak.

Kembe Sorelnek nem hozott szerencsét a selyem

Pettkó András arról számolt be, hogy kapcsolatuk Makány Mártával évekkel ezelőtt a parlament folyosóján kezdődött, ahol a tervezőnő kritizálta a képviselő öltönyének az ujja hosszát. Ekkor megbeszélték, hogy az MDF-es politikus ezentúl mindig kikéri Makány tanácsát, különösen nadrágszár és öltönyujj-hosszban. „Korábban sosem hordtam csíkos öltönyt, de Márta rábeszélt” - mondta Pettkó András, hozzátéve, a parlamenti office stílus nem enged túl nagy szabadságot színekben és fazonokban, ezért is jön jól egy dizájner tanácsa.

A divatbemutató első tourjaiban a selyemruhák voltak túlsúlyban, ez ihlette azt a kérdésünket, amellyel Kembe Sorel műsorvezetőhöz fordultunk: mikor ajándékozott utoljára selyemruhát nőnek. „Egyszer megleptem egy hölgyet egy tradicionális kínai selyemruhával. Párizsból hozattam, ahol élnek rokonaim, ezért viszonylag könnyen be tudtam szerezni. Levettem vele a lábáról akkor, de utólag ezt már nem mondhatom ezt el, mert már nincs velem a lány.” A legendás történeteiről ismert Ernyey Bélát is a selyemhez fűzőző élményeiről terveztük megkérdezni, aki azonban egy nyomasztó monológgal jelezte, nem hajlandó nyilatkozni a Velvetnek, és nem sokkal később el is hagyta menyasszonyával együtt a Teátrumot.

Jakupcsek Gabriella ott van, ahol lenni szeretne

Az utolsó vendégek közt távozott Jakupcsek Gabriella, aki arról beszélt, öthónapos lánya, Emma Róza már alszik, ennek ellenére siet hozzá haza. A műsorvezető elmondta, egészen másképp éli meg most az anyaszerepet, mint huszonévesen, most jóval türelmesebbnek látja magát. „Most nincs annyi dolgom, mint húszévesen, most már eljutottam addig, hogy ott vagyok, ahol szeretnék lenni” - mondta Jakupcsek Gabriella. A műsorvezető többnyire nadrágot hord, de azért rákérdeztünk nála is a selyemruhákra. „Amikor két évvel ezelőtt Indiába utaztam, vettem jó sokat. Onnan fillérekért rőfökben lehet hazatolni a selymet. Nem vagyok az az alkat, amelyik felveszi a habos-fodros ruhákat, nekem az egyszerű fazonok tetszenek” - mondta Jakpucsek Gabriella, majd elköszönt családi fotósától, Marjai Judittól.

Most térünk rá a ruhákra. Az első tourban javarészt sokszínű, empire fazonú, selyem maxiruhákat láthattunk, ez a fazon tavaly nyár óta divatos, Makány Márta szerint azonban örökké. „Ezek a 2010-es anyagok, úgy kellett érte könyörögni Párizsban, hogy adják oda. Nem vagyok annyira összeszedett, hogy tudományos alapon tanulmányozzam a trendeket, hogy mi, mikor a legdivatosabb, ez nem köt le túlzottan” - mondta a tervezőnő, aki egyébként saját bevallása szerint életében nem vett fel nadrágot, és bemutatóján is csak néhány nadrágot láthattunk. A kifutón megjelentek azok az estélyi ruhák is, amelyekből néhányat már láthattak a tavaly téli Budapest Fashion Week vendégei, ezekről akkor beszámoltunk, a kommentek olvasását csak azoknak ajánljuk, akik nem elkötelezett Makány-rajongók.

A Makány Haute Couture-nak nincs ára

A show végén a kézimunkával készült pliszírozott anyagú, és fonott ruhákat mutatta be a tervezőnő, amelyekre különösen büszke. „Azok beláthatatlanul sok munkát tartalmazó ruhák, ezért ezeknek nem is tud áruk lenni. Egy-egy ember több heti munkája van egy fonott ruhában. Persze, ezek show-darabok, de mindig akad, aki beleszeret, és boldog vagyok, ha komolyan gondolja, hogy megvenné.” Arra kértük a tervezőnőt, számolja ki, körülbelül mennyiért adná el nekünk ezeket az összeállításokat, ha komolyan érdeklődnénk „Nem tudom kiszámolni, mindnek irreális ára van” - mosolygott Makány Márta.