A Sik-sikben a turkálószag a legmarkánsabb, de operettruhát is találtunk. A Renoválásból az Ascoty Derby-re, vagy Karády Katalin emlékbálra választhatunk kalapokat, a Humana a molytalan szőrme szerelmeseinek paradicsoma, a Kaméleonból Leblanc Győző mellé is felöltözhetünk, a Gardrobe kínálata pedig menő. A Blaha környéki turkálókban elegáns ruhákat kerestünk olcsón, hogy ne a gazdasági válság legyen a divatdiktátorunk.

Egy aggasztóan értelmes beszélgetésen hallottunk nemrég a gazdasági válság ezoterikus megközelítéséről, eszerint „az emberek közti energiaáramlást blokkolja" az a „negatív szlogen", hogy válság van. Úgy gondoltuk, rajtunk ne múljon a kozmikus energia áramlása, és hogy a trend rovathoz is jusson elég belőle, beleássuk magunkat abba a témába, hogyan lehet kifejezetten elegánsan felöltözni olcsón, second hand boltokból.

Körképünket egyetlen városrészre terjesztettük ki, a Blaha Lujza tér környékére, ott ugyanis megtalálhatók az egészen egyedi ruhákat kínáló turkálók és a közepes igényeket kielégítő boltok is. Eddig a következtetésig már tavaly eljutottunk, amikor felfedeztük, hogy ez a főváros legnagyobb second hand-gettója. Összeállításunkban csak a női ruhákra és kiegészítőkre koncentráltunk, de most az egyszer nem a mennyiségre utaztunk. Azokat az eseményeket tartottunk szem előtt, amelyekre a Velvet gyakran ellátogat, és arra a kérdésre kerestük a választ: vajon fel lehet-e öltözni olcsón, de igényesen úgy, hogy ne gyanakodjanak ránk a stylistok.

A Supersonic Technikumban még elment

Elsőként az óriási alapterületű Sik-Siket gondoltuk bevenni a Rákóczi úton, ahol mindig az a fajta régivágású turkálóillat fogadja a vendégeket, amelyet a kilencvenes években begyűrűzött holland bálás ruhák hoztak el hozzánk. Akkoriban egy bálabontás legalább akkora eseménynek számított, mint most a Cosmo bikini show.

Az alsó szinten kicsit viseltes bézs és galambszürke kosztümök próbálták idézni az elegancia illúzióját, és erre azért volt egy kevés esélyük, mert jó anyagból készültek. Néhány nyári ruha is elfogadható volt a mostani körutunk alatt magasra tett mércénk szerint, de nem azért, mert valóban szépek voltak, hanem mert a tavalyi Guess kollekcióban láttunk hasonló darabokat, ebből ítélve nem tiltják ki azokat magasabb körökből. Ezek közé tartozott néhány hosszú, és térdig érő párducmintás és rózsamintás nyári ruha. Kiegészítőkben és cipőkben nem volt túl nagy választék, egy 12 centiméteres trapéz sarkú, műbőr platformszandálban sehogy sem lehet végigjárni Manolo Blahnik zarándokútját. A Supersonic Technikum nevű technodisco bezárása óta ezek a cipők fukciójukat vesztették.

Mintha az MTV jelmezraktárába szabadultunk volna be


Az emelet leghátsó termében található, egy vásárló által a „kreatív turkálónak" nevezett árukészlet a legalkalmasabb arra, hogy alkalmi ruhát találjunk. Persze, mint minden second hand üzletben, itt is találtunk olyan műanyag estélyit, flitteres operettruhát, amelyeket mintha a Magyar Televízió jelmezraktárából mentettek volna ki, hogy nehogy a portás fegyújtsa, miután már beleőrült, hogy '73 óta ezekre vigyáz. Kis szerencsével lehet találni szatén koktélruhákat és a divatirányzatoknak megfelelő alkalmi darabokat is 4000 forint alatt, de az alkalmi cipőkészletet itt sem érdemes frissíteni.

A következő állomás a Dohány utcai Renoválás volt, amelyik valóságos paradicsom azoknak, akik az Ascoti derby-t szeretnék kipipálni low budget módon, ha már Overdose győzelmét drága, első kézből szerzett dizájnruhában ünnepelték. Az átlagosan 2-3000 forintért kapható kalapok viselhetők, még Karády Katalin emlékbálra is alkalmasak lennének, és esélyes, hogy szaténkesztyűt is találunk hozzájuk. Az alkalmi cipők itt a leginkább piacképesek, egy sötétlila, magassarkú lakkcipő például kis jóindulattal hasonlított arra a Daalarna cipőre, amelyet az Operabál előtti divatszatíránkban viseltünk. Egy sötétkék műbőrcipőt is találtunk 3000 forint alatt, amelyik olyan kényelmes, hogy a Stiletto Runt is teljesíteni lehet benne. Ami a ruhákat illeti, nem tudunk ódákat zengeni, hétköznapokra kiváló nyári szetteket lehet itt találni, de egy FHM Száz Bombázó partin nem kapnák fel a fejüket ezekre a divatváteszek.

Ezt nem rágta meg a moly, kedveske


Kalandvágyból az Erzsébet körúton található Humánába is benéztünk, amelyik a legtöbb gettóbeli turkálóval szemben az idősebb korosztályra pozícionálja az árukészletét. Ugyan volt itthon egy negyven évig tartó időszak, amikor leginkább csak ízléstelen és stílustalan ruhákhoz lehetett hozzájutni, de nem helyénvaló azt feltételezni, hogy '89 után sem tanultak meg igényesen öltözködni az idősebb emberek. A kínálat részben siralmas, részben pedig ki lehet fogni egy-egy viselésre érdemes darabot, de ahhoz már csak azért is nagy türelem kell, mert az állandó tömeg miatt a próbafülkékig eljutni kihívás.

Ez a turkáló inkább a kabátokkal és blézerekkel próbálja lefedni az alkalmi ruhák piacát, de találtunk néhány szőrmebundát is. Amennyire azonosítani tudtuk, (a PETA munkatársai léptessék ezt a sort!) volt köztünk nerc és róka is. „Ez a legjobb, kedveske, ezt nem rágta meg a moly"- segített választani bundát egy gyakorlott vadásznak tűnő vásárló, és amit javasolt, felpróbáltuk. Akkor érdemes csak beszerezni ezt 8900 forintért, ha számítani lehet arra, hogy a Werk akadámia még egyszer metsző decemberben, egy fűtetlen csarnokban tartja éves divateseményét.

Playmate-eknek is kiváló hely

Az Erzsébet körúti Kaméleon volt a következő állomásunk, de mivel a Humana viseltes szereléseivel már kicsit telítődtünk, a mindent 200 forintos áron kínáló alagsort itt kihagytuk. A földszinten találtunk néhány elegánsabb darabot, de inkább jelmezbálra alkalmasak, ha szopránnak szeretnénk öltözni egy Leblanc Győző operaénekest megjelenítő férfipartner mellé. A turkáló nemrég fotogén akciót tartott, amelynek során tinédzser lányok lepték el a hét eleji nyitáskor az épületet fehérneműben és ingyen felöltöztek. Azóta az árukészletet megújították, mégis ritka a versenyképes, elegáns darab. Általában a koktélruha szabás, az igényes szín és mintázat adott, de a ruhák anyaga sprőd, minden bulvárújságíró felismerné rajta a gazdaságos szagot, ha egy koktélpartin próbálnánk elvegyülni.

Találtunk viszont remek pink és fukszia topokat, playmate-eknek, glammodellekből lett celebeknek érdemes ellátogatniuk ide. A táska és cipőkínálatra nem térünk ki bővebben, azok hétköznapi viselésre alkalmasak. Aki viszont az ötéves lányát szeretné az Operabál Hamupipőkéinek edzettségi szintjére fejleszteni mielőbb, annak aranybánya a hátsó szoba, ahol egészen igényes gyerekruhákat lehet találni.

Hamis Louis Vuitton lelőhely

Leginkább egyedi ruhákat az Erzsébet körúti Gardrobe turkálóban találtuk, bár meg kell jegyeznünk, összeállításunkhoz még azelőtt kerestünk anyagot a terepen, hogy abban a turkálóban az összes megmaradt árut 500 forintos áron értékesíteni kezdték volna. A kiárusítás előtti utolsó pillanatban remek overallokat lehetet találni 2-3000 ezer forintért, ezen a nyáron ez a legdivatosabb ruhadarab, és még színben is naprakészek nagyjából, bár a szezon zöld árnyalatait hiányoltuk kicsit az egész körutunk alatt. Ebben a turkálóban láttuk a legtöbb olyan ruhát, amelyik nem keltheti fel a divatérzékeny emberek gyanúját. A kiegészítők között pedig felfedeztünk néhány hamis Louis Vuitton retikült 3000 forint alatt, de mivel minden tizenkettedik budapesti nő ilyet visel, nem érdemes megvenni az utolsó darabokat ezekből.