Ma ér véget a milánói divathét, amely a legnagyobb olasz tervezők jövő nyárra tervezett kollekcióit mutatta be. Az esemény legérdekesebb mozzanatai közül választottuk ki a tíz kedvencünket, a magyar modellek inváziójától a legizgalmasabbnak tűnő trendeken át a bizarr furcsaságokig.

1. Magyar modellinvázió

Nekünk magyaroknak első helyen természetesen a hazai vonatkozások a legérdekesebbek. Ilyenekből Milánóban nem sok szokott lenni, de mivel a magyar modellek egyre nagyobb sikereket érnek el külföldön az utóbbi időben, már hazai részvétellel is büszkélkedhetünk. A legnagyobb nevek természetesen Mihalik Enikő és Srej Zsófia. Az előbbit (alább a bal oldalon) a Dolce & Gabbana kifutóján láthattuk, utóbbit (jobbról) a Pradánál. És természetesen mindkettőt egy-egy, a jövő nyáron kötelező csupafekete szerelésben.

2. Byblos dominák

Azért ennyi divatbemutatóból kellett, hogy legyen néhány, amelyik a feketén kívül más színt is alkalmaz. Az egyik ilyen a Byblos volt, ahol követve a '80-as évekes trendet szigorú, szögletes vállú, sötét szemű dominákat faragtak a modellekből. És mindezt akár élénkvörös kiadásban is.

3. Színes nyomott minta a Guccitól

Igazán tarka ruhákat jövő nyárra elsősorban a Marni (lásd lejjebb) és a Gucci kínált. Utóbbi szimmetrikus mintái már-már a Rorschach-tesztet idézik, illetve annak valami szögletesített-letisztázott verzióját.

4. Krizia csíkos őrület

És még mindig a mintákról. Szeretjük a csíkosat, ezért akadt meg a szemünk a Krizia bemutatóján. Fekete-fehér sávok, jó szélesek, minden mennyiségben. Az ötlet egyszerű, a kivitelezés nagyszerű.

5. Bukósisak-frizura

Megdöbbentő húzást eszelt ki a Haute bemutató fodrásza erre az alkalomra. Ez a felül gömbölyű, alul lelógó séró úgy retró, hogy közben nem igazán utal konkrétan egyik évtizedre sem. A hétköznapi életben valószínűleg mindenkit kiröhögnének egy ilyennel, de a kifutón szerintünk működik.

6. Mikiegérfül váll helyett cicire

Az előző szezonban a Dolce & Gabbana duó találta fel a Mikiegérfül-alakú válltömést és Eva Herzigova segítségével mutatták azt be. Az ötletet most az Iceberg fejlesztette tovább azzal, hogy a két kerek izét nem a vállon helyezte el, hanem a melltájékon.

7. Natalia Vodianova visszatérése

Az egykori szupermodell Ermanno Scervinót tüntette ki azzal, hogy bár másfél éve elhatározta, hogy visszavonul, most mégis kivételt tett, és az olasz tervező bemutatóján a kifutóra libbent. Ezeket a csodálatosan könnyed és elegáns ruhákat elnézve nem is meglepő, hogy Natalia Vodianova nem tudta magát tartani korábbi ígéretéhez. Fotóit a jobb hasáb tetején, illetve a fenti galériában láthatják.

8. Armani kabátkák

Az idén télre is melegen ajánlott kiskabátkák nyáron sem mennek majd ki a divatból, legalábbis Armani szerint nem. Csak persze az évszaknak megfelelően világosabbak és könnyedebbek lesznek. 2010. legkislányosabb darabjai.

9. Marni fejkendők

A fejkendő egy roppant veszélyes darab. Az ember lánya vagy parasztnéninek, vagy muzulmán nőnek, vagy takarítónak néz ki benne. A Marni divatbemutatóján alkalmazott fejkendők az első két kategóriát hatalmas ívben kerülik, így a bohém hangulatú kiegészítő legfeljebb a takarítónők stílusát idézi minimális mértékben, de nekünk még így is bejön. Egy példa alább a bal oldalon, további példák a fenti galériában.

10. Cavalli kezeslábasai

És végül a kezeslábas. Ami időről-időre előkerül, de úgy igazán divatba sose jött. Idén Roberto Cavalli álmodott meg egy-két ilyen egybeszabott darabot, de ezúttal varázslatosan könnyed formátumban. Fent jobbról egy teljes overált, a galériában még egy kertésznadrágot is láthatnak tőle.