A francia ELLE már tavaly tavasszal úgy döntött, hogy felveszi a harcot a Photoshop-függősség ellen, és az olvasók dönthettek, hogy Eva Herzigova, Monica Bellucci és Sophie Marceau retusálatlan címlapfotóját választják-e. Azóta a magazinnak és a három hírességnek rengeteg követője akadt. Vannak celebnők, akik nemcsak arcukat, hanem pucér vagy viszonylag fedetlen testüket is megmutatták annak tudatában, hogy elmarad a jótékony digitális maszatolás. Ön dönt, ki tett jót a világnak retusmentes fotójával!

1. Kim Kardashian

Miután januárban testvéréről, Kourtney Kardashianról látványosan eltüntették a várandósság alatt felszaladt kilókat az OK! magazin képszerkesztői, Cristiano Ronaldo állítólagos barátnője egy szál semmire vetkőzött a Harper's Bazaarnak még pár ismert nővel egyetemben, hogy bebizonyítsák, a retusmentes test is lehet szép. "Az üzenet a következő: szeresd a domborulataidat, szeresd magad. Büszkeséggel tölt el, ha a fiatal lányok felnéznek rám, és úgy gondolják, hogy nem kell szégyellniük magukat, ha kicsit formásabbak" - nyilatkozta Kim Kardashian, aki főként a hátsójáról híres. Domborulatai egyébként nem mindenkinek jöttek be, volt férje, Damon Thomas például egyszer több ezer dollár kíséretében arra utasította, hogy menjen el zsírleszívásra.

Kim-Kardashian2

2. Jessica Simpson

Az énekesnő is kapott már hideget-meleget amiatt, hogy nem sikerült megtartania azt az alakot, amit Daisy Duke-ként prezentált a Hazárd megye lordjai című filmben. Az őt ért kritikák miatt végül úgy döntött, majd a televízió nyilvánosságának segítségével mutatja meg a nagyvilágnak, hogy mi is az igazi szépség. Na, és mivel lehet legjobban népszerűsíteni egy celeb által elindított kezdeményezést - jelen esetben a következő hónapban induló Beautiful Me kampányt? Természetesen magával az ügyben érintett sztárral. Így tett Jessica Simpson is, aki a hitelesség érdekében pár utómunkát nélkülöző fotót vetett be a szent promóció érdekében. Bár a Marie Claire magazinban megjelent képeket úgy népszerűsítették, hogy nemcsak a retushuszárok hagyták érintetlenül Simpson arcát, de még egy sminkes sem ment a közelébe, ez utóbbit azért sokan kétségbe vonták.

jessica-simpson

 

3. Louise Bourgoin

A francia Marie Claire egy egész számot szentelt a retusmentes mozgalomnak. Az áprilisi címlapon guggoló Louise Bourgoin francia színésznő mellett még több modell is látható elméletileg természetes valójában a magazin oldalain. Benjamin Kanarek fotós szerint lehet, hogy a digitális utómunkát kihagyták az illetékesek, de azért mindent megtettek annak érdekében, hogy a magazinban szereplő „természetes szépségekből" kihozzák a legjobbat a hagyományos módszerek segítségével. Szerinte egyébként semmi baj nincs azzal, ha valaki igénybe veszi a modern technika vívmányait a látvány feljavítása érdekében, hiszen a divatmagazinok valahol erről szólnak, és így igazán szép és kreatív képek készülhetnek.

Louise-Bourgoin

4. Jennifer Hawkins

Az ausztrál Marie Claire pár hónappal európai laptestvére előtt úgy döntött, hogy ők is meglovagolják az új trendet, és egy retusálatlan címlaplánnyal simogatják meg az olvasóik nem létező vagy alaposan megtépázott önbizalmát. A hatásvadászat kicsit túl jól sikerült, ugyanis választásuk a modellként, szépségkirálynőként és televíziós műsorvezetőként is ismert Jennifer Hawkinsre esett, aki sokak szerint nem feltétlenül az átlagos nőket képviseli, és előnyős külső adottságaival csak ront azoknak a helyzetén, akik már eleve rosszul érzik magukat a bőrükben. „Szépnek született, nem kellett sokat szenvednie azért, hogy így nézzen ki. Visszalépésnek számít ez a címlapkép. Jennifer csodásan néz ki, de ez nem elég ahhoz, hogy ő legyen az egyik reklámarca a nők önbecsüléséért folytatott harcnak" - nyilatkozta Bianca Dye rádiós műsorvezető. A magazin által propagált jó ügyet szintén támogató Butterfly Foundation azzal védte meg döntésüket, hogyha egy teljesen ismeretlen, ám átlagos nőt tettek volna a címlapra, akkor ez nem lett volna elég figyelemfelkeltő.

jennifer-hawkins-nude1

5. Sadie Frost

Jude Law négygyermekes és negyvennégy éves volt felesége szintén csatlakozott a retusmnetes forradalomhoz. Sadie Frost a Grazia magazin kedvéért vállalta be, hogy meztelenre vetkőzik a kamera előtt, és még az utómunkáról is lemond csak és kizárólag azért, hogy növelje az átlagos nők önbizalmát. „Én is olyan vagyok, mint bármelyik más nő. Van, amit szeretek magamon - például a mellemet, a vállamat és a karomat -, és van, amivel elégedetlen vagyok, mint például a fenekemmel és a hasammal" - nyilatkozta a színésznőként, divattervezőként és Kate Moss egyik barátnőjeként is ismert híresség. Frost egyébként már elgondolkozott azon, hogy esetleg érdemes lenne kés alá feküdnie, de végül maradt a hagyományos, kevésbé invazív módszereknél mint például a táskás szem ellen bevethető fagyasztott borsó.

sadie-frost1

6. Lizzie Miller

 

Az amerikai Glamour magazin tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy két legyet üt egy csapásra. A kiadványban szereplő egyik képen ugyanis a plus-size modellek táborába tartozó Lizzie Miller szerepel, és a szerkesztők bizony nem vetették be a Phostohop-bajnokokat annak érdekében, hogy eltüntessék a kép főszereplőjének pocakját, vagy egyéb domborulatait. A cikk megjelenése után állítólag rengeteg levél érkezett a szerkesztőségbe, és többen is gratuláltak az illetékeseknek, amiért egy ilyen merész lépésre szánták el magukat. Bár nem áll szándékunkban Lizzie Miller és a Glamour érdemeit csökkenteni, azt azért meg kell jegyezni, hogy nem egy egész oldalas fotóról van szó, ráadásul egészen a 194. oldalig kell lapozni érte.

lizzie miller

7. Bethenny Frankel

Akadnak olyan ismertebb vagy Z-kategóriás sztárok is, akik úgy vállalják fel retusmentes testüket, hogy egy-egy átdolgozott fotójuknak az eredeti verzióját is közzéteszik. Így tett a Bethenny Frankel, a Real Housewives of NYC című valóságshow egyik szereplője is, aki sok más hírességhez hasonlóan a PETA állatvédőszervezet kérésére szabadult meg a gönceitől. A 39 éves asszony a retusálatlan fotó közzétételével állítólag be akarta bizonyítani az őt szekáló többi szereplőnek, hogy azért annyira rettenetesen sok munkája nem volt vele annak a retushuszárnak, akinek az eredeti felvétel feljavítása volt a feladata.

Bethenny-Frankel

8. Britney Spears

A külseje miatt sokszor kritizált, egykoron nagyon hektikus életet folytató kétgyermekes énekesnő szintén nem természetes valójában szerepel a Candie's fehérneműcég reklámfotóin. Mivel a sok paparazzófotó miatt viszonylag mindenki tisztában van Spears paramétereinek változásával, valószínűleg azért gondolta úgy a híresség, hogy nem veszíthet sokat azzal, ha engedi, hogy a retusálatlan képeket is nyilvánosságra hozzák. Állítólag őt nem az motiválta, hogy fricskát adjon az őt kritizáló egyéneknek, hanem a közjó érdekében cselekedett így, vagyis szeretné, ha a pórnép, vagyis a hétköznapi életre kárhoztatott nők elégedettek lennének külsejükkel, és nem akarnának megfelelni mindenféle ideálnak, amit a szépség- és divatipar diktál.

Britney-Spears

Bónusz: Susan Boyle és Sarah Palin

Hamár a retusmentes hírességekről esett szó, és nem feltétlenül ragaszkodunk a viszonylag sok szabad bőrfelületet mutató képekhez, akkor mindenképpen meg kell említeni Susan Boyle és Sarah Palin nevét is. Az egyik brit tehetségkutató műsorban óriási feltűnést okozó Susan Boyle külseje jelentősen átalakult a hirtelen rászakadt hírnévnek köszönhetően. Ez bizonyára önbizalmára is nagy hatással volt, és I Dreamed A Dream albumának borítóján egy olyan fotó szerepel, amin ugyan visel némi sminket, de a Daily Mail szerint semmit nem javítottak rajta különböző digitális trükkökkel. A Republikánus Párt egykori alelnökjelöltje a Newsweek egyik 2008-ban megjelent számának elején szerepel úgy, ahogy Isten megteremtette és egy sminkes tökéletesítette. Mivel a legtöbb címlapfotón azért végeznek némi utómunkát, ezért sokan azzal vádolták meg a lapot, hogy szándékosan rossz színben akarták feltüntetni Sarah Palint.

susan-sarah