A pin-up stílus a strandokon is reneszánszát éli, a Miamiban megrendezett divathét tanúsága alapján jövőre is számíthatunk a strandokon matrózsapkás, csíkos és masnis bikinit viselő lányokra. A romantikus nosztalgia másik iránya a hollywoodi díváé magasított derekú bugyival és egy óriási szalmakalappal.

Hétfőn egy újabb divathét zárult le: ezúttal a Miamiban megrendezett Mercedes-Benz Fashion Week ért véget. Ennek az eseménynek az a különlegessége, hogy utcai és alkalmi holmik helyett fürdőruha-kollekcióikat mutattak be. A tervezők az idei évre, valamint a következő nyárra szánt kreációikat prezentálták a vendégeknek.

Bikini Bunnies

Mint az már a Cosmopolitan magazin magyarországi bemutatóján is kiderült, igazából minden jöhet, ami nem tanga . Sőt, egyes márkák szerint annál jobb, minél nagyobb a fürdőbugyi, persze szigorúan csak a nosztalgikus romantika jegyében. Többek közt a Marysia tervezője, Maria Dobrzanska Reeves például kifejezetten esküszik a magasított derekú fürdőbugyikra, amiket ráadásul igen decens színekben dobnak piacra. A visszafogott árnyalatokhoz és formákhoz képest üde színfolt egy másik márka, a Nicolita, ami a múltba nyúlt vissza némi inspirációért. Ők nem a hűvös hollywoodi dívák világát idézték meg, hanem pajkos pin-up lányokkal népszerűsítették csíkos, pöttyös, megkötős és néha aszimmetrikus holmijaikat. A matrózos stílus egyébként nem csak a fürdőruhákban figyelhető meg, hanem az éppen divatos utcai viseletben is .

Bár a fürdőruha közeli rokonságban van a fehérneműkkel, kicsit vitatható az a fűzőszerű felsőrész, amit az Ed Hardy bemutatóján láthattak az érdeklődők. Persze nem ez a márka volt az egyetlen, ami ilyen öszvér megoldásokkal örvendeztette meg a közönséget. A Beach Bunny csipkés kreációinál is nehéz eldönteni, hogy vajon melyik csoportba tartoznak az adott holmik. Egyébként idén és jövőre is nehéz melléfogni, a lényeg az, hogy mindenki az alakjának megfelelő holmit válasszon, és ez lehet akár egy sima megkötős háromszög bikini, egy ráncolt, húzott, masniszerű felsőrész egy vastagabb derekú bugyival.

Variációk egyrészes fürdőruhákra

Nyilvánvaló, hogy aki barnulni akar, nem vesz fel egyrészes fürdőruhát, mert napozni nem lehet benne. Ettől még igen bő a választék az egyrészes fürdőruhákból, amik évről évre rafináltabbakká válnak amellett, hogy sokan nem vetik meg a klasszikus szabást és az örökbecsű fekete színt. Azoknak is bőven van választási lehetősége, akik ugyan az egyszerű szabást szeretik, de az egyszínű holmikat kerülnék. Lisa Blue például egyenesen Botticelli egyik híres festményét, a Vénusz születését tette rá több kreációjára, míg a Nicolita tervezői maradtak az egyszerű, de nagyszerű pöttyöknél.

Sok tervezőnél egyébként egy kollekción belül megtalálható egy minta bikinis és egyrészes változata is – vegyük például a Red Carter két brit zászlós kreációját, vagy a pöttyös darabokat. Ha mégis a fekete a favorit, akkor nem marad más lehetőség, a fazonnal, a formákkal kell trükközni. Lady Gaga rajongóinak is számos lehetőségük van arra, hogyha az utcán nem is merik felölteni kissé extravagáns kedvencük stílusát, akkor a strandon ezt nyugodtan megtehessék. Állatmintákkal ugyan most nem igazán találkoztunk, de jé, a Red Carter tervezői a terepmintát sem féltek használni.

Ápol és eltakar?

Mielőtt áttérnénk a felvonultatott kiegészítőkre, meg kell említenünk azokat a ruhadarabokat, amiket akkor vehetünk fel a bikini vagy az egyrészes fürdőruha fölé, ha éppen nem szándékozunk barnulni, vagy bizonyos testrészeket el akarunk takarni. Ha mégis szeretnénk hangsúlyozni az alakunkat, akkor felvehetünk például egy csőszerű, élénk színű miniruhát, amit Ed Hardy egyik modellje mutatott be, de egy bokáig érő, ám áttetsző darab is megteszi, mint például Crystal Jin egyik kreációja. Esetleg fel lehet venni egy empire szabású ruhát, amivel akár még az utcára is ki lehet menni.

Ha többet szeretnénk megmutatni magunkból, akkor vagy egy tunikát, vagy egy elöl megkötős lenge holmit érdemes beújítani. A lényeg: készüljön áttetsző, lehetőleg fényes anyagból, de ha az utóbbi feltétel nem teljesül, akkor is legyen rajta valami csillogó díszítés. A jóval merészebb nőknek ajánljuk a Marysia villantásbiztosnak egyáltalán nem mondható összeállítását. Ők ugyanis csak egy csíkos fürdőnadrágot, egy szalmakalapot és egy szintén csíkos, ujjatlan kis köpenyt adtak egyik modelljükre.

A kiegészítők tárháza

Olyan nagy változásokra nem kell számítani, a szalmakalap – legyen akár magas, akár széles karimájú – jövőre is igen hasznos kelléke lesz a vízpart mellett töltött napoknak, akárcsak az óriási strandtáska, ami egyébként szintén készülhet valamilyen növényből. Aki akarja a szalmakalapot egy matróz- vagy egy kapitányhoz illő sapkával is helyettesítheti. A vízi sportok szerelmesei persze kedvenc sporteszközüket – mondjuk egy szörfdeszkát is – magukkal vihetik, de csak akkor lesznek igazán hűek a trendekhez, ha az adott darabot saját, fürdőruhás képmásuk díszíti – ezt sugallja legalábbis Lisa Blue bemutatója.

A plázalányok nagy örömére a csöppnyi kutyáikat sem kell valaki más gondjaira bízni, nyugodtan a hónuk alá csaphatják az ebeket, a divatos összhatáshoz a négylábú is hozzátartozik! Igaz, azért nem árt fontolóra venni a kutya szempontjait, érdekeit sem. Apropó állatok, amennyiben nem kívánunk víz közelébe menni, akár tollból készült kiegészítőket is magunkra aggathatunk. A divathéten a Red Carter és a Beach Bunny modelljei is viseltek boát, míg Lisa Blue a már saját honlapjáról ismert tollas fejdíszeket nyomott a fejükbe, Lisa Maree pedig tollas fülbevalókat használt kiegészítőként.