Megkérdeztünk pár ismert magyar divatbloggert, ők mit fognak hordani idén tavasszal és nyáron, mivel a friss trendek között nem könnyű eligazodni: a kifutókon a férfiruha vonal volt a legerősebb, de igazából ahány divatház, annyi stílus. A négy blogger tavaszi-nyári ruhaválasztása nekünk is segíthet stílusunk megtalálásában: jön a gyümölcsminta, csíkok és élénk színek, nomeg a háromnegyedes nadrágok.

1. Kelecsényi Nóra: szegecsek, papagájszínek és csíkok

A noori.blog.hu (Gallianori) szerzője, Kelecsényi Nóra idén arany mokaszint vesz 7/8-os nadrágjához és ballonkabátjához, a nyári napsütés ellen pedig boleróval és napszemüveggel fog védekezni. A külföldi kifutókról leginkább a színeket és a szegecseket irigyelte el a bloggerina: „Az egyik legmenőbb dolog a Balenciaga szegecses metálkék/metálpiros bakancsa, eszméletlenül jó. Ha már szegecs, a Burberry kabátkáira is jutott bőven, azokért is fáj a szívem” – mondta Kelecsényi a Velvetnek.

„Szerencsére idén nem féltek papagájszíneket használni a tervezők. (Ugyan alapjáraton nem kedvelem a neonba hajló árnyalatokat, de látva a Jil Sander színkavalkádját, abszolút beleszerettem.) A csíkos felsőkért régóta rajongok, és most a divatvilág egyik legmeghatározóbb alakja, Miuccia Prada is hasonlóan csíkosban gondolkodott. Stella McCartney gyümölcsnyomatos ruháit is nagyra értékelem, ahogy a Dolce&Gabbana gyönyörűséges fehér csipkecsodáit” – tette hozzá.

A kifutós trendekből Kelecsényi szerint a selyemblúzok, egyszerű vonalvezetésű ruhák és csíkos holmik szivárognak majd át az utcai divatba, bár azt leszögezte a blogger, hogy nem szeretne jóslatokba bocsátkozni. Magyar tervezők közül a széles körben ismert nevek – USE, Je Suis Belle, Szegedi Kata – mellett Mrs. Herkint említi Kelecsényi: „Nagy rajongója vagyok a JSB-nek, Szegedi Katának, a USE-nak. Bennük nagyon ritkán csalódok. A Mrs. Herskin bolondos rojtos táskái is nagyon tetszenek”.

Antiruhák: miniszoknya, leggings, csizmaszandál

Nemrég két cikkben is az antiruhákat tárgyaltuk, olvasóink pedig szavazhattak, ők melyik ciki darabot nem szeretnék többet látni: a férfiaknál a mobiltartó az övön és a mély ülepű farmer lett a legellenszenvesebb ruha, női vonalon a rongyrázás és a nagy márkajelzés vezet. Megkérdeztük a bloggereket is, ők mit kukáznának ki örökre?

„Évek óta figyelem az utcán azokat a lányokat, akik annyira mini szoknyát hordanak – alkattól függetlenül – amiből még a fenekük is kilóg, ezt jó lenne már elfelejteni, nem praktikus, nem csinos és közönséges is. A másik pedig a gumi flip-flop: strandra van kitalálva, nem pedig városi viseletnek” – foglalta össze Strange. Marosvölgyi Lídia is sarkosan fogalmazott. "Kezd elcsépelt lenni, de én még mindig látok ilyet: lányok, könyörgök, ne hordjatok leggingst nadrágként, csakis hosszított pólóval, ami eltakarja a feneket. Aztán: melegítő utcára. Hacsak nem futni mész, hanyagold. Tegyünk említést a cipőkről is: ha tornacipőt akarsz hordani, hordd. Ha magassarkút választanál, tedd azt. De a kettő kombinációját NE! Borzalmasan ízléstelen. A hegyesorrú magassarkú is felejtős”.

Kelecsényi Nóra és Style and Budapest szerzője már megengedőbb volt: utóbbi szerint minden lehet menő, ha jól áll, és ha illik viselője stílusához. „Igazából semmit nem kell végképp elfelejteni, mert minden egyes dolog megfelelő környezetbe ágyazva értelmet nyerhet. Inkább a stílusok keverésével illetve a testkép-tudatlansággal van a gond. Na jó, a hibrid cipőket (csizmaszandál, tornacipős magassarkú, nyári csizma, ilyenek) kilőhetnék a francba” – mondta Kelecsényi.

2. Strange: nyári ruhák, gyümölcsök, pasztellszínek

A strange.blog.hu szerzőjének egy rövid, kék, barcelonai nyári ruha a kedvence, persze szívesen elfogadná az Alexander McQueen vagy Mary Katrantzou kreációit is: „Nincsen abszolút kedvencem, de igazán elvarázsolt Sarah Burton első kollekciója az Alexander McQueen-nél, Mary Katrantzou elképesztő, szobás-kertes mintájú ruhái, a Dior és Galliano bemutatója. A D&G által felvonultatott virágos ruhákat is nagyon szerettem, illetve kivételesen Roberto Cavalli kollekciója is tetszett a hippis-shakirás ruháival” – tudtuk meg a bloggertől, Harkai Edinától.

Harkai a virágminták mellett a gyümölcsminták és színek érkezését tartja fontosnak. „Szeretem a színes ruhákat is, attól függetlenül, hogy én elsősorban föld-színeket viselek, inkább a kiegészítőkből választok színesebb darabokat. Biztos vagyok benne, hogy a szivárvány minden színében kaphatóak lesznek vékony anyagból készült nadrágok, sortok, szoknyák, virág- és gyümölcs mintás cuccok, sőt az állatmintás ruhák sem tűnnek el a boltok polcairól. Emellett pedig a tengerész továbbra is divatos marad (ezt idén elsősorban a Dior prezentálta)” – mondta 'Strange'.

Ha csak egy ruhát vehetne idén, az valószínűleg egy izgalmas szoknya lenne, a magyar tervezők közül pedig a tavaszi/nyári kedvence Abodi Dóra: „Tetszik, hogy nem harsány, hanem inkább pasztellszínekkel dolgozott és minden egyes ruhadarabon található egy kis rafinéria. Különleges és egyedi. Szinte bármelyik ruháját el tudom képzelni magamon is".

3. Style&Budapest: virágok minden mennyiségben

A styleandbudapest bloggere szintén a nyári ruhás időket várja, ő a virágos trendre gyúr. „Egész nyáron szinte csak ruhát hordok, van belőle kábé 120 darab, színesek, mintásak mind. Kedvenc kiegészítőm nincs, de például a Pazicski masni kitűzőmet régebben nagyon szerettem” – tudtuk meg a szerzőtől.

Az utcai divatot megörökítő blogger ha csak egy ruhát vehetne idén, biztosan virágosat választana. Mivel a külföldi divatbemutatók nem kötik le, kedvenc trendet, bemutatót, tervezőt nem tud említeni. A magyarok közül azonban van olyan, akit nagyon kedvel: Zoe Phobic tavaszi-nyári kollekciója a csipke miatt került a Style and Budapest bloggerének kedvencei közé.

Ők is ott vásárolnak, ahol mi

A divatmániás szerzőktől azt is megkérdeztük, hol szoktak vásárolni: Kelecsényi Nóra bárhol, ahol megfizethető ruhát talál, egyik kedvence a Zara, és az online lovebugvintage. „Magyar tervezőkhöz rég jutottam már el, de amint lesz időm, benéznék hozzájuk. Illetve szeretnék több vintage holmihoz hozzájutni” – teszi hozzá a blogger.

A Style and Budapest bloggere turkálóba, outletbe jár, a nemzetközi boltokban pedig megvárja a leárazást: spéci lelőhelyei is vannak, például a Petőfi Csarnok Bolhapiaca, és pár turkáló. Érdemes lehet benézni Budapesten a Király utca 77-be, a Nagymező utca 10-be és a Dohány utca 20-ba, ha egyedi ruhákra vágyunk - tudjuk meg a szerzőtől.

Strange legkedvesebb ruháit nyaralás közben szerzi be: „Már 4 éve mindig kijárunk Spanyolországba, ott sokkal több a megfizethető ruhákat árusító üzlet és jóval szélesebb a választék is" – mondja Harkai.

Marosvölgyi Lídia szintén a plázaboltokban  vásárol, bár sok ruhát kap a rokonaitól is. „A turkálókat sem vetem meg: nincs is nagyobb kaland mint bemenni és felfedezni a kínálatukat, majd fillérekért olyan cuccokat venni, ami sosem fog szembejönni veled az utcán” – mondja a blogger. „Most épp cipőket tervezek beszerezni, ruhák közül A vonalú szoknyára, fekete ceruzanadrágra, sötétkék blézerre, és pamut miniszoknyára vadászom. Ezek mind alapdarabok és most keresem belőlük a tökéleteset” – teszi hozzá.

4. The girl behind the fashion mask: nőies vonalak

Marosvölgyi Lídia szintén a virágos, pasztell darabokat kedveli, mint mondja, tavasszal a tomboló hormonok miatt öltözik a lehető legnőiesebben. „Most hogy itt a jó idő, jöhet minden ami virágos, pasztell vagy fodros. Ilyenkor tavasszal azt mondják felélednek a hormonok, tombol a szerelem, nálam ez úgy mutatkozik meg, hogy romantikus összeállításokat álmodok meg: minél nőiesebb annál jobb. Van sok könnyű anyagú, lágy esésű ruhám, mini és földig érő egyaránt, ezeket már alig várom, hogy hordhassam” – tudtuk meg a bloggertől, aki egyenesen rajong a külföldi bemutatókért.

„Olyan jó néha egy percre megállni és gyönyörködni a szép ruhákban. Rendszerint olyan színkombinációkra akadok, amiket nekem eszembe nem jutna felvenni, ez arra sarkall, hogy bátrabb legyek a színekkel. Elie Saab idén sem okozott csalódás, nőies ruháival nálam ő volt az abszolút favorit” – mondta Marosvölgyi. A tavaszi ruhák közül a magas derekú, hosszú, trapéznadrágok, a maxiruhák és a tengerészcsíkos holmik a kedvencei.

Magyar tervezők közül a thegirlbehindthefashionmask bloggere is Abodi Dórát és Zoe Phobicot említi: „Előbbi annak, aki jobban el van eresztve anyagilag, utóbbi pedig egy abszolút fiatalos és egyedi darabokat kínáló márka, személyesen is ismerem a tervező lányt, nagyon szimpatikus, amit képvisel” – mondja Marosvölgyi. A blogger úgy jósolja, a kifutótrendek közül a color-blocking, azaz a látszólag össze nem illő színek (zöld-piros, pink-narancs, sárga-kék) párosítása kúszik át az utcára.