Az erősen megváltozott jogi környezet miatt klasszikus formájában megszűnik a Velveten a kommentelés, aminek nagyon szép, sem embert, sem istent nem kímélő hagyományai voltak az oldalon. A kedvenceinkkel emlékezzünk erre a hozzászólásban bővelkedő néhány évre, hogy aztán talán, ha nem is a mostani formájában, de mindent újrakezdjünk.

In memoriam kommentelők, in memoriam Zep

"Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Zep! Vissza! Vissza! Vissza! Vissza! Vissza! Vissza! Vissza! Vissza!" - így követelte a Velvet kommenttörténetének legnagyobb formátumú figuráját tour_glider 2009 tavaszán, miután az általában mindenre csak egy lakonikus "leszarommal" reagáló Zep hatalmas űrt hagyva maga után a csúcson abbahagyta a kommentelést. Munkásságát és követőinek tevékenységét az alábbi infografikával foglaltuk össze - ebből kiderül, hogy a 2009-es csúcs után egyre kevésbé volt menő "leszarom"-ot kommentelni.

 

Július elsejétől viszont már ha szeretne, sem tud Zep visszajönni a leszaromokat a korábbi számra felgyarapítani, mert a megváltozott jogi környezet miatt megszűnik a Velveten a kommentelés. Reméljük, csak egy időre. Egy időre viszont biztosan. Ezzel az összeállítással szeretnénk búcsúzni a számunkra kellemes néhány évtől, amikor minket, egymást, cikkeink szereplőit és néha még saját magukat is szapulták olvasóink beleböfögős ablakunkon keresztül.

De persze nem mindig csak a fikázásról szólt a komment. Zepnél maradva, aki ugye mindig csak annyit szólt hozzá egy-egy anyaghoz, hogy leszarom, azt viszont hónapokon keresztül, napi rendszerességgel, összesen több ezer hozzászólást generálva, tapasztalhattuk, hogy olvasóinkban rengeteg a kreativitás. A leszaromot rövidesen felváltotta a zeppelném, utalva a terjesztőre, mindenki tudta, hogy miről van szó.

Így lettek elsőkből utolsók és tulajdonnevekből igék

De más nyelvújításokkal is találkoztunk az évek alatt, amíg postaládáinkba számolatlanul ömlöttek a kommentek.

Az egyik legújabb a damuznám, ami azután terjedt el, hogy Damu Rolandot letartóztatták nemi erőszak vádjával. Nagyjából annyit jelent, hogy nőt megverni. Kakaósbögre nevű kommentelőnk Keshát szerette volna damuzni.

De a nemzetközi valutaalap volt elnökének, Dominique Strauss-Khan szexbotrányakor is gazdagodtunk egy szép kifejezéssel. Mr. Orange Mila Kunis testéről ábrándozva írta azt, hogy "ezt a Milát meg-StrussKháanolnám".

Most biztosan itt lenne egy csomó hülye komment

Aztán persze egy csomószor kaptunk mi is, hol jogosan, hol alaptalanul, de minden lélekölö kommentet feledtetni tudtak az olyan kedvességek, mint amikor gatto_negro, szintén régi törzskommentelőnk karácsonykor köszöntötte ügyeletesünket: "Én is ezúton kívánok Boldog Karácsonyt minden itt garázdálkodó kommentelőnek és a Velvet valamennyi munkatársának".

Ironikus beszólás kategóriában panelproli dobta az évek alatt a legjobbat, amikor egy teljesen értelmetlen, visszaszámlálóval ellátott melltartó hírére reagált így: "Igen nagy szerencse, hogy egy ilyen cikket nem lehet kommentelni. Mert ha lehetne, akkor most itt biztosan lenne egy csomó hülye komment".

Voltak olyanok is, amiket megláttunk, és hangosan felröhögtünk rajtuk. Talán ezek fognak a legjobban hiányozni, de persze ne kíméljék magukat, küldjenek levelet, találjanak meg majd minket Facebookon, és akkor lehet küldeni a hülyeségeket.

Az olyanokat, mint amikor Kiszel Donatella karácsonyi kívánságairól írtunk, amelyekben többek között szerepelt egy plüssmaci-eső. Sasklikk csak annyit írt: "De a plüssmaci legalább 5 kilós legyen!". Akkor, ott nyilván elfeküdtünk. Hasonló hatást ért el green_man is, aki nemrég egy balatoni diszkókról szóló anyagunknál emlékezett vissza fiatalkorának kedvelt helyére. "Ja ott én is voltam méjvíz-be valami ótvar szar koktélt ittam kamikáze néven, neve magáért beszél, 5 dl tömény ömlesztve, meg is lett a hatása...1 feleség, 2 gyerek" - írta. És persze az is csodálatos volt, amikor egy olvasónk összekeverte Delhusa Gjont és Bakács Tibort a szalámilopásos ügy idejében, ami miatt a következőt írta: "Szalámira nem telik, de Indiába ki tud utazni???". Csodálatos, és persze ezeknél sokkal több hasonló hozzászólás érkezett, de mindent nem rakhatunk be ide, csak azokat, amik először beugrottak.

Ki kell még emelnünk mindfuckert, aki elképesztő udvariasságával tűnt ki a többiek közül, és az udvariasságnál már csak az viccesebb, hogy miről számol be nagyon finom stílusban. "Elnézést ha tévedek, de én ezt a lányt anno láttam webkamerás
erotikus oldalakon" - írta.

Három mondatban összefoglalnád?

És persze vannak világmegváltó, és teljesen értelmetlen kommentek is, amiket sokszor el szoktunk olvasni, akkor sem tudjuk meg, hogy pontosan miről van szó. Például, amikor vitek kirohant ránk egy VV Gigiről szóló hír hozzászólásaiban. Mi meg csak pislogtunk. "Szánalmas a Velvet már megint, ez a nyilatkozat már régi, csak most úgy hozzák le mintha Gigi a párbaj eredménye miatt nyilatkozta volna ezt, pedig nem. Az is szánalmas ahogy az egészet tálaljátok, ti voltatok azok akik csúsztattak, akik mindennel megvádolták, nem Gigi hazudott hanem ti. Éppen ezért nem nektek kéne az őszinteségről papolni, tényleg nevetséges hogy a munkátok abból áll hogy kiforgattok mindent csak azért hogy nagy szenzációként tudjátok tálalni, és még ti magyaráztok őszinteségről. Amúgy kezdem azt hinni hogy a Velvetnél csak ronda, sikertelen nők dolgoznak, akikben az irigység dolgozik az ilyen cikkek írásakor" - írta vitek, mi meg képtelenek voltunk felfogni, hogyan tulajdoníthat valaki ekkora jelentőséget egy ilyen témának.

A tízmillió mindenkinél okosabb ember országában is élünk többek között, amit rendszeresen láttunk a hozzászólásokban, de azért itt is voltak olyanok, akik szórakoztatóan tudták csinálni a nagy tuti megmondását. Mint például neszójábéé, aki Whitney Houstont osztotta ki. "Ment volna dolgozni mindennap a tescóba hamar elfelejtette volna a depit. Neki ez a dolga hogy depis drogos legyen, a pénztárosnő az nem maradhat otthon 7 hónapig pizsamába mert elhagyta a férje, kigyógyul 3 nap alatt. Ennyit buzi amerikáról. Jackó sem halt volna meg ha a 100tagúba muzsikál max molett lenne kicsit" - mondta meg a nagy igazságot.

Spartacus pedig a Hooligans zenekar megtámadásakor írta le, hogyan élhetnénk egy sokkal boldogabb, biztonságosabb világban. "Imadom, hogy mar egy kocsibol se lehet kiszallni. ram a par utcaval odebb dudaltak meg k.... a ..... , mert 4 masodpercre megalltam. legalabb nem mentem el, tudjatok most mar en is gyurok. gyurjon mindenki es akkor mindenki nagy lesz es akkor senki nem fog felni senkitol" - elmélkedett.

Nem maradt más hátra, búcsúzunk kommentelőinktől, ezt a cikket még fikázzák szét, küldjék a lájkot, örüljenek, vegyenek könnyes búcsút a sokszor közösségi homokozóvá rombolt Gumicukor és a többi blogunk hozzászólásaitól. Ahogy azt már Győzike is megénekelte, valószínűleg tudtán kívül megidézve az egyetlen közös éjszaka után szétváló tiltott szerelmesek, Aucassin és Nicolette történetét: "Ha eljön a hajnal, menni muszáj".