Akad, aki szomorúságában újrabútorozta a lakását, más ruhákat vásárolt, sokat és drágán. Aztán van olyan is, aki alkohollal, bulizással, fodrásszal, esetleg nagy mennyiségű édességgel kompenzálja a rosszkedvét. Mind sokba kerül, és az életvezetési tanácsadó szerint csak tüneti fájdalomcsillapítás, az igazi megoldás a probléma gyökerének kezelése.

Szerelmi bánat, munkahelyi feszültségek, családi problémák, de különösen az első esetében hajlamosak vagyunk átesni a ló túloldalára, és pillanatnyi örömökkel, fodrásszal, kozmetikussal, vásárlással, barátokkal való ivással, evéssel eltölteni a hirtelen felszabaduló időt. Aztán ezzel párhuzamosan pillanatok alatt megugrik a kiadásunk is, mert egyik sincs ingyen, ráadásul ha főzni sincs kedvünk a bánatos időszakban, még a kajarendelés is hozzácsapódik a költségekhez. Persze, ha egyáltalán van étvágyunk.

Bútor, ruha, fodrász

Az általunk végzett gyors közvélemény-kutatás eredményeképpen kiderült, akad olyan, aki egy alkalommal annyira rosszkedvű volt, hogy még a lakást is újrabútorozta, míg olyan is, aki szomorúságában csak cigire és orvosra költ. Aztán persze volt, aki azt mondta, sokkal többet költ alkoholra, mert vagy egyedül iszik otthon, vagy máshol, másokkal, illetve többet költ könyvekre és evésre is, na meg takarítószerekre, mert unalmában inkább nekilát kipucolni a lakást. És találkoztunk a klasszikussal is: ő szomorúságában ruhákat vesz. Sokat. És drágán.

"Én mindig akkor zabálok, amikor nem vagyok jól. Nem vagyok sopizós típus, se vásárolni, se fodrászhoz menni nincs kedvem olyankor, viszont a motoromat épp akkor vettem meg, amikor érzelmileg mély gödörben voltam, és Ázsiába is akkor mentem ki, amikor végtelenül magányosnak, szerencsétlennek és rondának éreztem magam. Azóta igyekszem jókedvű lenni, a pénztárcám miatt is" – magyarázta egyik kolléganőnk.

Tüneti kezelés

Az életvezetési tanácsadó szerint elsősorban nőkre jellemző a költekezés a bánat idején, de most, hogy már a megélhetésre is kevesebb pénz jut, ez egyre inkább visszaszorul. „Ezért aztán ők is érzik, hogy másfajta módon kell levezetniük a szomorúságukat vagy a frusztrációjukat. Szükséges, hogy legyen olyan technika, ami ebben segít, és ne a vásárlás vagy a költekezés legyen az egyetlen módszer. Ez ugyanis azért nem segít, mert csupán átmeneti boldogságot ad, a problémát, illetve a szomorúság eredőjét nem enyhíti. Ezért én inkább azt szoktam tanácsolni, hogy keressük meg az okot, és azt kezeljük. Persze előfordulhat, hogy ez csak egy múló dolog, például rossz napja volt a főnökünknek, és leszúrt minket valami olyasmiért, amiért máskor megdicsér. Ilyenkor nyilván nem kell mélyre ásni, egyszerűen csak tudomásul kell venni, hogy emberek vagyunk, és túl kell élni ezt a napot. De az igazán mélyről eredő dolgokat a probléma gyökerénél kell kezelni" – mondta a Velvetnek Haiman Éva.

Tóth Vera mélyre nyúl, Sarka Kata a hűtőt nyitogatja

Ezt az elvet igyekszik követni a volt megasztáros énekesnő, Tóth Vera is. „Én is azt tapasztalom a környezetemben, hogy akinek valamilyen búja-bánata van, az pótcselekvéssel, adott esetben vásárlással próbálja helyrehozni a dolgokat. Nekem is volt ilyen időszakom, nem tagadom, de hamar rá kellett jönnöm arra, hogy ez nem megoldás, csak helyi érzéstelenítés" – felelte kérdésünkre, és hangsúlyozta, ő inkább akkor vásárol, amikor kreatív, és akkor kreatív, amikor jókedve van. „Én is szoktam viccelődni azzal, hogy na, vettem egy új ruhát, mert rossz hangulatom volt, de ezt nem mondom komolyan, míg nagyon sokan azért vásárolnak összevissza mindent, mert azt hiszik, hogy ettől jobb lesz az életük. Hát, arra a két órára biztosan. Aztán elmúlik" – tette hozzá.

Mit csinál, ha rosszkedvű?

Hajdú Péter állandóan fogyókúrázó asszonya, Sarka Kata vásárolni menne, ha tehetné, de a gyerekei miatt ez nem olyan egyszerű, így ő a klasszikus megoldáshoz nyúl: kinyitja a hűtőt, és teletömi magát édességgel. Tolvai Renáta idejét sem tudja, mikor volt utoljára boldogtalan vagy szomorú, de amikor az volt, akkor vásárolt, meg zenét hallgatott. VV Cristofelt is megkérdeztük, ő azt mondta, mostanában főleg jó dolgok történtek vele, ezért nem volt szomorú, de amikor az volt, akkor sem ivott. Na persze. „Olyankor otthon ülök, és elgondolkozom magamban a dolgokon, és kikérem a szüleim tanácsát" – formálta imidzsét VV Veronika volt fiúja, aki nem éppen higgadt, békés természetéről lett ismert.

„Én inkább filmnézéssel kompenzálok" – magyarázta Peller Mariann. „Megvan a Jóbarátok mind a tíz évada, azt nézem, ha rossz kedvem van, mert az mindig megnyugtat. Jó, sírni azon is lehet, mert vannak benne megható pillanatok." A műsorvezető a szakításai idején volt nagyon szomorú – de most nem számol ezzel, nemrég férjhez ment –, és amikor elkapta a mély bánat, ő is jóval többet költött. „Tényleg többe került, hogy kimozdultunk, emberek közé mentem, fodrászhoz, változtattam magamon, de ez egyértelműen a szakításhoz köthető nálam, mert egyébként, ha valami általános dolog miatt van rossz kedvem, akkor nem nagyon tudnak kimozdítani."

Ön mit tesz, ha rossz a kedve?

Ön is szalad a hűtőhöz vagy a plázához, ha kopogtat a depresszió? Ha van tippje a rosszkedv elűzésére, írja meg nekünk a Velvet email-címére!