Ön is úgy gondolja, hogy a mai tévés híradók csak agymosásnak, figyelemelterelésnek jók a valódi problémákról? Hogy régen minden jobb volt? Hogy hol vannak az igazi hírek? Ha azt hiszi, hogy a jelenség csak a mostani kor szüleménye, akkor téved. Összeállítottunk egy fiktív esti hiradót 60-80 évvel ezelőtti riportokból, hogy lássa, semmi sem változik.

Tudományos érdekességek

Egy híradóban elengedhetetlen, hogy beszámoljanak a tudományos kutatások legújabb, legfontosabb, de leginkább legblődebb részleteiről. Ma úgy kezdődnek az ilyen hírek, hogy brit tudósok rájöttek valamire, de 1931-ben a brit tudósok még németek voltak. Az első felvételről nem sokat tudni, csak annyit, hogy egy mérnök egy léghajót mutat be, ami egy “új rendszerű légijármű”. A léghajók 1931-ben nem számítottak újdonságnak, sőt virágkorukat élték, egészen néhány évvel későbbig, amikor a Hindenburg katasztrófája miatt hanyatlásnak nem indult az egész léghajózás.

Ahogy a léghajók is eltűntek a mindennapi használatból mára, úgy az a német fejlesztés sem lett nagy siker, amivel a levéltovábbítás forradalmát várták páran. A levéltovábbító légitorpedó a leírás szerint akár 500 km/h-s sebességgel tudta volna továbbítani a leveleket. A találmányról szóló tudósítás viszont egy elég kezdetleges szerkezetet mutatott be, ami egy kötélpályán imbolyogva szállította a leveleket, egy átlagos biciklista sebességénél talán kicsit lassabban.

Társasági hírek

A mai híradók rendszeresen tudósítanak bálokról, különféle társasági eseményekről, amelyekről sokan gondolják, hogy töltelékek csak az igazán fontos hírek helyett. De mit mondhattak a korabeli híradónézők, amikor 1934-ben arról láttak tudósítást, hogy a gazdasági világválság mélypontja után nem sokkal bált rendeztek a rendőri dolgozóknak, ahol fegyencruhában szórakoztak?

Szórakoztató hírek

A szórakoztató hírek blokkjában általában olyan hírekről szokás beszámolni, amikről máshol nem lehet, hírértékük sincs sok, viszont érdekli az embereket. Az ilyenek közé tartoznak manapság a celebhírek, a cuki állatos hírek és a különféle internetes nonszenszek.

Korabeli celebhírnek tekinthetjük azt az 1937-es felvételt, amin színészek és drogisták, vagyis drogériai, szakosodott dolgozók fociznak egymással. Nem kell sokáig keresni a hasonlóságot eközött és egy átlagos celebek kontra valamilyen más szempontból celebek közötti focimeccs között, amilyenekkel rendszeresen találkozunk a híradásokban.

A cuki állatos hírek sem számítanak újdonságnak, ez az 1938-ban bemutatott idomított kakadu biztos, hogy nagyobb sikert ér el, ha az internetet néhány évtizeddel korábban találják ki.

Biztos sokan látták azt a videót, amin a Fox 5 News egyik műsorában egy vízzel hajtott, a gazdag külföldiek körében népszerű jetpacket próbáltak bemutatni. A bemutató nem sikerült, még a riporterek is elröhögték magukat, amikor a jetpacket kipróbáló férfi belecsapódott a stégbe, ami mellől el akart indulni. A videó természetesen nagyon népszerű lett az interneten. Hasonlóan sikeres mutatványt adott elő 1938-ban egy amerikai férfi, aki a rakétameghajtású korcsolyáját akarta bemutatni, de a száguldás helyett először csak pukkant egy nagyot a hátán a rakéta, aztán pedig jól elvágódott a jégen.