Idén lett 10 éves a Facebook és ez az idő pont elég volt arra, hogy megtapasztaljuk, kik azok az ismerőseink, akik nélkül sokkal boldogabb, stresszmentesebb az online életünk. Itt van a 10 legidegesítőbb embertípus a Facebookon a Buzzfeed szerint.

Az ismerős, akiről nem tudja pontosan honnan ismeri, de minden héten küldözgeti a meghívókat olyan eseményekre, amikre biztosan nem megy el

Talán egyetemről ismeri vagy valami béna egyetemi buliról? Fogalma sincs róla, mindenesetre ő probléma nélkül hívogatja ismereretlen emberek érdektelen eseményeire. Számára ön csak egy a többszáz meghívott közül, szóval semmi oka arra, hogy ne törölje ezt az irritáló figurát az ismerősei közül.

A passzív-agresszív

Iszonyatosan boldog, hogy eljutott álmai városába és erről posztol valami szép fotót is? Akkor jelenik meg a passzív-agresszív, aki egy rövid kommentben tudatja önnel, hogy ő már volt itt négy éve, nem olyan nagy szám, amúgy meg pont most megy valami olyan helyre, ami ezerszer messzebb van és még a nevét sem tudja biztosan hogyan kell leírni. Ő az, aki azon szomorkodik, hogy nem volt ott az esti buliban, mert nem hívták és tőle várja el, hogy valami kedveskedő kommenttel próbálja őt vigasztalni. De egyszerűbb inkább törölni őt.

Rokonok, szülők, nagyszülők

A Facebook azon ritka helyek egyike, ahol a „régen minden jobb volt”-féle öreges nyávogás a tizen-, huszonévesek szokása. Régen ugyanis a szülei egy emailt nem tudtak megnyitni, nemhogy fotókat posztolni, amikor hatévesen játszogat a kis fütyijével a gumimedencében. A szülei és idősebb rokonai látványa Facebookon egyszerre szórakoztató és idegesítő, aztán első 4-5 nevelő hozzászólás után a tegnap esti partyfotója alatt érdemes törölni őket. Majd megkérni erre a barátait is.

Az egyszavas picsogók

Nem írnak semmi konkrétat csak az a lényeg, hogy valaki megkérdezze: „Mi a baj ikszipszilonka?” Indokolatlan szomorú fejek, „feeling szomorú”-típusú státuszok és dekódolásra váró, egyszavas állapotjelzések. Önt viszont ez a picsogás nagyon nem érdekli, dekódolja más nyomorát a Vujity Tvrtko. Először rejtse el a hírfolyamból, másodszor inkább törölje, harmadszor pedig – amikor ezen felháborodik – szépen tiltsa is le.

Aki naplónak nézi a Facebookot

„Kedves Facebook, ma nagyon rossz napom volt, mert senki sem dícsérte meg az új hajamat” – szerencsére ennyire nem rossz a helyzet, de tényleg tele van az egész olyan emberekkel, akik a személyes lelki szemetesládájuknak használják az üzenőfalat. Semmi baj nincs a hosszabb, olvasmányos bejegyzésekkel vagy kis humoros sziporkákkal, de amikor valaki élete nyomora miatt panaszkodik mindenhol, akkor az ember csak annyit kérdez az élettől, hogy ki engedte be Hajdú Pétert az internetemre? Mehet az unfriend.

Politika- és/vagy vallásmániás ismerős

Kevés szomorúbb dolog létezik, mint a Facebookon mélynek szánt, komplex vitába bonyolódni az emberekkel, pláne ha köze van a politikához vagy a valláshoz. Hiába próbáljuk távol tartani magunkat tőlük, egyszer úgyis beszabadulnak valamelyik bejegyzésünk alá ezzel teljesen elrontva a tartalommegosztás varázslatos érzését. Tessék rezsifórumra vagy éhségmenetre járni, különben megy a törlés.

Páros adatlapok

Egészen hihetetlen, de 2014-ben még mindig vannak olyan szerelmes felhasználók, akiknek kapcsolatuk csúcspontját a közös adatlap jelenti. Ezzel az egész világ előtt felvállalják, hogy szerelmükkel az egyéniségük virtuálisan megszűnt, cserébe naponta kapjuk a csókolózós cuki képeket, ami tökre elrontja az étkezés utáni pihenést. El se fogadjuk az ilyentől az ismerősnek jelölést, de ajánlatos külön-külön is megszabadulni tőlük, biztos ami biztos.

Az ismerős, akivel évek óta nem beszélt, ráadásul korábban jártak is

Teljesen fölösleges az ilyen több okból is. Gyenge lelkiállapotban vagy kissé spiccesen egész izgalmas érzés végiggörgetni az exe fotóit egészen addig, amíg a közös nyaralásos képekhez nem ér az önnél jóképűbb, izmosabb és látszólag sikeresebb pasijával. Ja, hogy közben el is jegyezték egymást? Sürgősen menjen a törlés meg egy kövér blokkolás is.

Akiről tudod, hogy titokban állandóan a te dolgaidat nézegeti

Egy ex vagy csak nagyon lelkes rokon. Egészen régi képeket lájkol be önről, a kommentekben csak oda nem illő smileykkal kommunikál és egészen biztos benne, hogy titokban lementi a fotóit, kinyomtatja, majd körberakja vele a szentélyt, amit az ön dolgaiból épített a spájzban.

Az okoskodó

Kijavít, elmondja, mit hogyan kéne csinálnia és alanyi jogon igaza van minden beírásnál. Kezdjük ott, hogy senki nem kérte ki a véleményét, szóval amellett, hogy akkurátusan törölgeti a hozzászólásait, ideje drasztikusabb módszerhez folyamodni.

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!