Megkérdeztünk három divatszakmabelit, akiről mi vagy mások sokat hallattak 2007-ben: az év kedvencei, sikerei, élményei Makány Márta, Herczeg Zoltán és Lakatos Márk szerint - abc-sorrendben, két részben. Ez az első.

Melyik volt az év magyar divatbemutatója vagy divateseménye?

Herczeg Zoltán: Katti Zoób bemutatójára egy vidéki lagziról jöttem fel egyedül, egy órát autóztam ide és egyet vissza, de simán megérte, mert (megint) leesett az állam. Egy csomó olyan ruhát tervezett idén, amit én is nagyon büszkén mutattam volna be, szóval számomra kicsit "herczegesek" voltak, a légiesség mellett dögösek, kemények, amolyan Katti Zoób rock&roll. Élveztem minden percét.

Lakatos Márk: Katti Zoób bemutató a T-Com székházban.

Makány Márta: Decemberben, amikor Normann Gábor (korábban modell, jelenleg art director illetve production designer - a szerk). hazajött és rendezett egy partit a Vörösmarty téren.

Melyik divateseményen érezted magad a legjobban? Miért?

Herczeg Zoltán: Lásd első pont.

Lakatos Márk: A cirkuszban, a Wella Trendvision 2008 show-n, amit Lukács Gabival rendeztünk. Régi álmom volt a cirkuszban dolgozni és bár elefántot nem találtunk, vicces volt a Kínai Népköztársaság artistái között dolgozni két napig.

Makány Márta: Minden évben az Operabálon szoktam magam legjobban érezni: őrülten jól szórakozom, részben azon, amit látok pozitív és negatív irányban is. Meg hiú állat vagyok és az szerepelt a sajtóban, hogy 2007-ben az a vendég volt a legszebb, aki az én ruhámban volt.

Személy szerint neked mi volt az év legnagyobb sikere?

Herczeg Zoltán: A divatfilmem, amilyet rajtam kívül - tudtommal - nem csinált még senki, több mint egy órában bemutatja elmúlt tíz évemet és az arra húzott jubileumi divatshow-t, ami full teltházzal ment a Dokkban. Ezen kívül a R&R bemutatóm Kiss Endivel és annak gyermeke, a The Jeans farmer.

Lakatos Márk: Ezt ítéljék meg mások. Kívülről úgyis mindig másképp látnak mindent.

Makány Márta: Két dolog, az egyik az olasz Si Sposa, a legnagyobb esküvői, és alkalmi ruha vásár, ahol én voltam az első kelet-európai kiállító. A másik, hogy Szávay Ági Roland Garros- és Wimbledon-elődöntőt játszott a ruhámban és a Fila legyártotta neki az általam javasolt pomponos zoknikat.

Mi volt az év ruhadarabja?

Herczeg Zoltán: Számomra egyértelműen a The Jeans, és jelen, sőt jövő időben.

Lakatos Márk: A Dolce&Gabbana krómacélból hajlított és lakattal záródó fűzője (persze nem a nevemre való tekintettel).

Makány Márta: A pörgős szoknya.

Hol vásároltál/varrattál idén saját használatra ruhát?

Herczeg Zoltán: A varrónénieimnél. Ilyen kérdést?!

Lakatos Márk: Katti Zoob divatház, Nara szalon, TATU by Kemenessy Tünde.

Makány Márta: Saját használatra csak magamnál varrattam, vásárolni a Louis Vuittonban és a Swarovskiban.

Milyen üzleteket, márkákat preferálsz, amikor nem luxuskategóriáról van szó?

Herczeg Zoltán: Én csak saját cuccot hordok, bár nyáron vettem egy Scotch&Soda dzsekit egy secondhandesnél, ami nagyon megtetszett. Ha nem lennék tervező, fogalmam sincs, honnan öltözködnék, nem igazán követem, mit alkotnak a többiek.

Lakatos Márk: A vagányakat.

Makány Márta: Most tök jó, hogy van már itthon például H&M, örülök, hogy bejött a Bershka és van egy kedvenc magyar farmermárkám, a Thomas Jeans.

Folyt. köv.