Felejtse el a higiéniát, ha vadkempingezik!

2013.07.01. 12:15 Módosítva: 2013.07.01. 12:16

A múlt héten négy nap alatt kényelmesen letekertük a Balaton körüli kb. 220 kilométert, azonban több nehezítést is kitaláltunk, hogy a bringázás ne legyen túl uras. Elsőként megbeszéltük az égiekkel, hogy nagyon meleg legyen, meg is kaptuk a 35 fokot. Másodszor megpróbáltunk bejutni a tó menti összes kalandparkba. Harmadszor pedig vadkemping volt a szállásunk.

Első éjszaka Balatonfüred és Csopak között a senkiföldjén, második éjszaka a diási strand egyik büféjének kövén, utolsó éjjel pedig a boglári gömbkilátó alatt aludtunk. Mint új vadkempingezők, sok fontos tapasztalara tettünk szert ezalatt, amiket pontokba szedtünk. Ezeket tartsa tehát be, ha még egy kiépített kempingért se szeretne fizetni a Balatonon!

1. Vigyen gyorsan felverhető sátrat!

Ha kerékpárral megy, ez a tipp egyből felejtő, a sportáruházakban kapható instant, magától felálló sátor általában összecsomagolva egy egyméteres (vagy nagyobb) kör alakú, így biciklin szállíthatatlan. Más esetben viszont megspóroljuk az esetleges kínlódást a sötét leszállta után. Nem lényegtelen, hogy ha eső is várható, akkor nem árt vízhatlan sátort beszerezni. Tegyük hozzá, egy normál sátor felverése se több már 10-15 percnél.

2. Gondoskodjon világításról!

Mindig legyen önnél egy kis elemlámpa, a legjobb valami apró helyet elfoglaló, erős, LED-es fényforrás, hogy szükség esetén tudjon világítani a susnyásban.

shutterstock 132468212

3. Védekezzen a szúnyogok ellen!

Bogláron iszonyat mennyiségű szúnyog támadt ránk, pedig még hétágra sütött a nap, így nem árt felkészülni szúnyogriasztóval, amivel az ember bekenheti a szabad bőrfelületeit. Külön érdemes figyelni, hogy a sátor mindig legyen zárva, gyorsan bújjunk be-ki, különben jön velünk a vérszívó ármádia.

4. Mosolyogon sokat és dumáljon a helyiekkel!

Amint azt Gyenesdiáson tapasztaltuk, egy jól elhelyezett haverkodás sokat segíthet: összespanoltunk a strand egyik büfésével, aki felajánlotta, hogy az ő magánterületén, a büfé viacolorján felverhetjük a sátrat (kemény fekhely, de jó a gerincnek), innen a polgárőrök se kergethetnek el. Füreden pedig a bringánkat adhattuk be az említett menedékhely zárt területére megőrzésre. Tehát megéri haverkodni, dumálni és mosolyogni, és akkor a helyiek bizalmukba fogadják az embert.

5. Nézze ki időben a leendő táborhelyet!

Manapság, amikor a Google Maps olyan részletes, hogy a strandolók tangáját is megnézhetjük a műholdképeken, könnyen lehet alkalmas táborhelyet találni előre. Érdemes olyan helyet választani, aminek a közelében van strand, benzinkút, és kevésbé sznob vendéglátóhely, természetesen a vizesblokk miatt.

6. Adja fel a higiéniáról alkotott elképzeléseit!

Ugyan lehet cicamosdást végezni ilyen-olyan úton különböző vécékben és strandzuhanyok alatt (vagy épp a Balatonban), de ez mégsem pótolja egy kiadós fürdés élményét. Hőségriadó idején eleve izzad, és tapad az ember minden porcikája, így akarva-akaratlanul egy idő után mocskosnak érzi magát az ember, és egy kádba vágyik. Hiba, a higiéniát el kell felejteni. (A vécézésről külön nem akartunk megemlékezni, vécét minden sarkon talál a Balatonon, nem kell feltétlen a bozótot kiégetni.)