Bűnösnek mondta ki a New York-i bíróság Gilberto Vallét, akit a bulvársajtó csak kannibál rendőrként emleget. A vád szerint ugyanis a férfi meg akart erőszakolni, ölni, főzni nőket, akikről konkrét listát is vezetett. A listán saját felesége is rajta volt, akinek a feljelentése nyomán tavaly letartóztatták a 28 éves exrendőrt. Valle sírva fogadta a bíróság döntését – írja a Daily Mail.

Valle anyja később annyit nyilatkozott, hogy egyedül akar lenni, és hogy fia volt felesége hamisan tanúzott. Azonban a bizonyítékok ennek ellentmondtak: a férfi számítógépén talált képek, adatbázisok és beszélgetések mind-mind alátámasztották a bűnösségét. Ráadásul kiderült, több más országbeli kannibállal is kapcsolatban állt, emiatt vettek őrizetbe egy férfit nemrég Nagy-Britanniában is.

Julia Gatto, a férfi védője szerint az esküdtek nem tudtak felülemelkedni a bizarr részleteken, ezért született ez a döntés. A védelem végig arra épített, hogy Valle esetében csak fantáziálásról van szó, ezt nem szabad összekeverni a valósággal. Orson Welles anno pánikot okozó Világok harca című rádiójátékával állította párhuzamba a történteket, mondván az is egy valóságosnak tűnő fikció volt. Ezt erősítette meg a videóüzenetben vallomást tevő orosz Szergej Merenkov, aki a Valle által látogatott fétisoldalt alapította. Állította, kitiltja az olyan felhasználókat, akiknél azt látja, már többnek gondolják az egész fétist fantáziánál.

A szövetségi ügyész azonban állította, Valle éppen hogy átlépte azt a határt, ami a képzeletet a valóságtól elválasztotta. Ugyanis jogtalanul bűnügyi nyilvántartásokból szedett ki adatokat áldozataihoz. "Ez az ügy nem a szólásszabadságról vagy a gondolatszabadságról szól. Nem a fétisoldalakat állítottuk bíróság elé. Ez Gilberto Valle tervéről szól, hogy fiatal nőknek ártson" – mondta Hadassa Waxman ügyész. Hogy Valle mekkora büntetést kap – az életfogytiglani börtön is benne van a pakliban –, az majd június 19-én derül ki.