Tegyük fel, hogy ön egyedülálló, de háziállatot tart. Összejön valakivel, de a háziállat nem jön ki jól az új jövevénnyel. Ön mit tesz ilyen esetben? Egy brit kutatásban ezt a kérdést tették fel 1094 háziállat-tulajdonosnak, és a női válaszolók negyede azt a választ adta, hogy otthagynák az új szerelmet az állat kedvéért. A férfiak a jelek szerint valamivel többre tartják az emberi társaságot, mert közöttük csak 12%-os arányban voltak azok, akik a háziállat mellett tartanának ki, ha választani kéne ember és kutya/macska/aranyhal/stb. között. Ezzel összhangban van az a tendencia is, hogy az állatbarátos hülyehírekben mintha gyakrabban szerepelnének nők, bár azért ne feledjük a farkasembert, és láttunk már példát férfi és kutya közötti esküvőre is.

A brit felmérést egyébként az ottani Nemzeti Állategészségügyi Hivatal készíttette, és az eredményeket többek között a Daily Mail tette közzé. Csak reménykedhetünk, hogy Barátnőtlen Nándor nem olvassa ezeket az adatokat, mert csak megerősítené előítéleteit a hölgyekről. Ilyeneket lehet ugyanis még még megtudni a felmérésből: ha egy nő háziállata megbetegszik, a hölgyek egyharmada jó gazdaként mellette alszik a földön. A nők fele azt mondja magáról, hogy amikor este hazaér, először kutyáját vagy macskáját köszönti, aztán üdvözli a többieket − nem is csoda, sokan összekeverik a háziállatot a gyerekkel.

Az állattartók 40%-a egyébként úgy érzi, hogy adott esetben az életét is kockáztatná veszélybe került háziállata megmentéséért, 50%-a pedig bármi pénzt kifizetne, ha az állat megbetegedne és költséges orvosi beavatkozásra lenne szükség. Valószínűleg a válaszadóknak pont a másik 50%-a volt az a csoport, akik viszont azt vallották be, hogy el annak maradva a kötelező oltásokkal. 20% napi szinten megbeszéli az időjárást a háziállatával, 60% vele ünnepli az olyan alkalmakat, mint pl. születésnap, anyák napja vagy Valentin-nap. 10% azt mondta, ha megszorulna, inkább leszokna a dohányzásról vagy valami hasonlón spórolna, de a háziállatára költött összeget nem csökkentené.