Michael Jackson hirtelen halála nem csak a külföldi hírességeket lepte meg, a magyar előadók is döbbenten állnak az egyre rejtélyesebb haláleset előtt. Gáspár Laci már azt is eltervezte, kimegy Jackson egyik londoni koncertjére, mert még egyen sem járt előtte. Steiner Kristóf ugyan nem volt nagy rajongó, de azért az ő tinédzserkorát is átjárta a Thriller koreográfiája. Ennek ellenére úgy véli, Jacksont már úgyis csak sajnálni lehetett, így jobb, hogy meghalt.

Michael Jacksont - magyar idő szerint - péntek hajnalban szállították be a kórházba, miután Los Angeles-i otthonában leállt a szíve. A hírek szerint ezután kómába esett, majd röviddel ezután elhunyt. Az énekes halálának okát talán már pénteken megállapítják, de az is elképzelhető, csak hetek múlva derül ki, mi is történt Michael Jacksonnal, aki a nagy visszatérésre készült. A tragikus gyorsasággal bekövetkezett halál kapcsán már több külföldi ismert személyiség - köztük Madonna - kifejtette, nem tudják elzárni könnycsatornáikat. A rajongók pedig virrasztásokat szerveznek.

A Velvet ezért magyar hírességeket keresett fel, mondják el, hogyan érintette őket a pop királyának halála. Az exmegasztáros Gáspár Laci megtörten nyilatkozott az énekesről, hatalmas veszteségként éli meg, hogy példaképe, Michael Jackson elhunyt. Azt ugyan Steiner Kristóf sem vonja kétségbe, hogy a zenei életre nagy hatással volt az ötven évesen elhunyt énekes, ám a volt műsorvezető szerint jobb ez így neki, hiszen rossz egészségügyi állapota miatt már úgyis mindenki csak sajnálta volna a tisztelet helyett.

Nincs már példakép

Az exmegasztáros Gáspár Laci már több alkalommal kifejtette, mennyire meghatározta az életét Michael Jackson zenéje. „Minden fiatalkori emlékem hozzá fűződik. Az egész életemet meghatározta már gyerekkoromtól kezdve. Az egész zenéje, mindene hatott rám. Ő volt a legnagyobb. Ő a pop királya. Úgyhogy nem is tudom, hogy mi lesz most. Nagyon nagy veszteség, nincs még egy ilyen előadó, mint amilyen ő volt. Csak most, Jackson halálával érzem azt, hogy már nem vagyok fiatal. Mert már nincs Jackson. Nincs az, aki mindig ott volt, példakép lehetett, napról napra csinálta az új zenéket. Nagyon rossz érzés, hogy meghalt" – fejtette ki belső nyugtalanságának okait Gáspár Laci. Az énekes elmondta, sokakkal egyetemben ő is szeretett volna ellátogatni a londoni koncertek egyikére, bár a jegyet még nem vette meg. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen hirtelen és váratlanul fog távozni az élők sorából"- tette hozzá Gáspár.

Jobb neki, hogy meghalt

„Michael Jackson a populáris kultúra szerves része, és megkerülhetetlen történelmi alakja. Nemcsak a szórakoztató ipar, de a kultúra is nagyot veszített azzal, hogy meghalt" - mondta a Velvetnek Steiner Kristóf, aki logikus elmélkedés után úgy gondolja, talán sokkal jobb, hogy az ötven éves énekes elhunyt. „Lehet, hogy furcsán hangzik, de valószínűleg sokan így gondolják, csak nem merik kimondani. Ha ugyanis összehasonlítjuk Marilyn Monroe-t és Liz Taylort, akkor arra jutunk, hogy ez a két nő egyforma legenda volt, egyformán gyönyörűek voltak, de míg Liz Taylor a szemünk láttára hullott atomjaira, addig Marilyn Monroe mindenkinek úgy él az emlékezetében, mint egy szexszimbólum. Michael Jackson is már erősen abba az irányba haladt, amikor az emberek nagy része sajnálni kezdte. Tudom, hogy ez nagyon tiszteletlenül hangzik, de távol álljon tőlem, hogy tiszteletlen legyek, mert nagyra értékelem a művészetét, de véleményem szerint ez a legjobb dolog, ami történhetett vele" – tette hozzá Steiner, majd összeszedte Michael Jacksonnal kapcsolatos emlékeit.

„Ugyan nem voltam rajongója, de voltak dalai, amiket nagyon szerettem. Emlékszem, még a gimiben volt egy ilyen thrilleres időszakunk, amikor állandóan nyomtuk a koreográfiát. Nagyon emlékezetes volt az 1991-es Oscar-díjátadó, amire Madonnával együtt érkeztek. Fantasztikusan néztek ki. Michael Jackson gyémántokkal kirakott zakóban volt, Madonna ruháját is drágakövek borították. Azt mondták, minden idők legdrágább gyémánt összeállítását viselték akkor" – mondta a homoszexualitását nyíltan vállaló exműsorvezető, majd az utózöngékre is kitért. „Nagyon kíváncsi leszek, hogy pár év múlva, amikor a gyerekei már szabadabban kezelik az életet, mi fog kiderülni Jackson életéről. Azt hiszem, lesz még néhány olyan részlet, amire sokan kíváncsiak, és talán lesz pár olyan is, amiről már annyira nem szeretnénk tudni"

Undorítóak a hirtelen szervezett emlékkoncertek

A Megasztár 4 győztese is átmeneti depresszióba zuhant, amikor értesült a példaképének tekintett ötven éves Michael Jackson haláláról. Király Viktor két alkalommal is járt koncerten, édesanyja szerint az első alkalom határozta meg igazán, hogy később fanatikus rajongó lett. „Édesanyám úgy gondolja, azért szeretem ennyire Jacksont, mert elment az egyik koncertjére, amikor velem volt várandós. Kiskoromban is szerettem, édesapámat mindig megkértem, hogy hozzon nekem olyan bőrszerkót, mint amilyet Michel Jackson viselt a Bad című klipben. Igazán fanatikus rajongó azonban csak az utóbbi időben lett belőlem, közrejátszott ebben a Megasztárban előadott Billie Jean is. Akkor kezdtem jobban utánanézni az életének, a zenéinek, azóta már szinte kívülről fújom az összes számát, tanulom a koreográfiákat" – mondta a Velvetnek Király Viktor, akinek már a jegye is megvolt a londoni koncertre.

„Édesapámék ismerős producerektől szereztek jegyet a londoni fellépésre, úgy terveztük, hogy az egész család kimegy. Hát, így nem. Nem baj, majd biztos lesznek emlékkoncertek" – tette hozzá cinikus felhanggal Király, majd kifejtette, miért zavarják az ilyen jellegű megemlékezések. „Nem tetszik, hogy ha valaki meghal, rögtön rendeznek egy nagy produkciót, csak, hogy dőljön a pénz. A későbbi, igényes, megszervezett előadások nem tartoznak ebbe a kategóriába, egy olyanban én is szívesen részt vennék." Király Viktor azt tervezi, a szombati Kapcsolat koncerten is megemlékezik a hirtelen elhunyt énekesről, ha már lehetősége nyílik rá, hogy a nagyközönség előtt rója le tiszteletét. „A Billie Jeant is elő fogjuk adni, azzal zárjuk majd a fellépést. Remélem, megfelelő produkciót tudunk biztosítani. Egy néma megemlékezésre is gondoltam, bár nem tudom, hogy 200 ezer embert hogyan lehet rávenni erre" – fejtette ki terveit az énekes, aki szerint a világon mindenhol ismerik Jacksont. „Statisztikailag is kimutatták, hogy a világon két nevet ismernek mindenhol a világon: Michael Jackson és Michael Jordan nevét. Ha elmész egy törzsi közösségbe, még ott is tisztában vannak vele, kik ők" – tudtuk meg Király Viktortól.

Számíthattunk a halálára

A Velvet Molnár Ferenc Caramelt is megkereste, aki elmondta, nem döbbentették meg annyira a történtek, mint Gáspár Lacit. Sőt, számított rá. „Kisgyerekkorom óta ő a kedvencem" – hallottuk ismét a korábban már lejegyzett mondatot. „Egész évben éreztem, hogy neki ez lesz az utolsó éve a földön, így nem ért igazán nagy meglepetésként a dolog, a barátaimmal már felkészültünk rá, hogy bármikor bekövetkezhet, így a koncertre sem terveztem menni" – mondta a Velvetnek Caramel, majd megindokolta megérzését. „Nagyon beteges volt az utóbbi időben, a közelmúltban készült felvételeken is látszik, hogy már alig bír menni. Ráadásul szerintem lelkileg sem volt a topon, már évek óta nem alkotott" – tette hozzá az egyébként ugyancsak Jackson-rajongó énekes, aki szerint a legutóbb, 25. évfordulóra kiadott Thriller-lemez már nem volt az igazi. „Csapnivaló feldolgozásokat csináltak, szerintem meg sem hallgatta. Ebből gondolom, hogy lelkileg talán már roncs volt" – nyilatkozta lapunknak a zenész.

A szeretet tiszafürdei nagykövete gyakran énekel Jackson számokat koncertjein, sőt, dalba is öntötte gyerekkori emlékeit. „Az egész gyerek – és felnőttkoromat meghatározta, írtam is erről egy dalt Majdnem műszerész címmel, amibe egy-két klasszikus Jacko-féle zenei motívumot is belecsempésztem" – tudatta Caramel, majd felsorolta, mely számokat adja elő leggyakrabban fellépésein. „A Rock with you-t minden alkalommal játszom, sokszor sorra kerül a Rock my world, az Off the wall vagy a Remember the time. A közönség nagyon szereti, de persze nem ugyanúgy adom elő, ahogyan ő. Nem is akarom utánozni, mert nem lehet."