Bár Michael Jackson hirtelen halála már a legelső hírekben is egyértelmű szívleállásként szerepelt, de nem azért volt ikon, hogy rajongói és gyűlölői beérjék egy ilyen egyszerű magyarázattal. A gyógyszerfüggőségtől a gyilkosságon át a megrendezett halálig már több elmélet kering, de mi akkor már az utóbbira szavazunk: Jacko valószínűleg azon a bizonyos karib-tengeri szigeten napozgat Elvissel, Kennedyvel és Jim Morrisonnal.

Elvis Presley több mint harminc éve halt meg, de sokak azóta is úgy gondolják, hogy ez lehetetlen: a Király csak lelépett a hírnév okozta stressz elől, és azóta is boldogan él valahol. Mivel azóta is ő a világ legjobban kereső zenésze, erre minden lehetősége adott, szóval miért is ne tenne így? Jim Morrison is egy idegösszeomlás után döntött úgy Párizsban, hogy elege van a hírnévből, ezért megrendezi a saját halálát, és természetesen Kennedy vagy Tupac Shakur is túlélte az ellenük elkövetett merényletet, a róluk megjelent boncasztali fotók pedig csak azt bizonyítják, mennyire profi stáb segítette őket a halálhírük elhitetésében.

Teljesen természetes tehát, hogy az emberiség összeesküvés-elméletekért rajongó fele Michael Jackson meglehetősen egyértelmű halálhírét sem fogja elhinni. Míg az első és eddig hivatalosnak tekinthető hírekben hirtelen szívleállás szerepel a halál okaként (bár ezt az ilyenkor megejtett boncolásnak, majd a többhetes vizsgálatoknak természetesen még hivatalosan is meg kell erősítenie), ennek kiváltó okáról máris megindultak a találgatások. És persze egyúttal arról is, hogy Jackót halálba hajszolták, meggyilkolták, vagy meg se halt.

Amit tudunk

Az énekest egyes források szerint Randy nevű bátyja, mások szerint személyi orvosa találta eszméletlenül Los Angeles-i bérelt otthonában, a lapbeszámolók szerint a mentőkhöz helyi idő szerint délután 12.21-kor érkezett be a segélykérő hívás. A mentősök nyolc perc alatt értek a helyszínre, Jacko személyzete addig mesterséges légzéssel és szívmasszázzsal próbálta újraéleszteni az énekest, sikertelenül. A Ronald Reagan UCLA Medical Centerbe további hat perc alatt ért be a mentő, Jackson azonban már nem nyerte vissza az eszméletét, ezért több mint egy órás próbálkozás után végül délután 2.26 perckor halottnak nyilvánították. Bár a halál kivizsgálása miatt a rendőrség megindította az ilyenkor szokott formális nyomozási eljárást, állításuk szerint egyelőre semmilyen jel nem utal bűntényre. Persze profi összeesküvés-elmélethívő erre csak mosolyog.

Jacko halálhírét először még nagyobb orgánumok is cáfolták, mondván, egyelőre csak kómában van; mígnem az énekes bátyja, Jermaine Jackson egy sajtótájékoztatón hivatalosan is megerősítette. A szinte azonnal megkezdődő találgatások szerint a szívleállás oka az a rengeteg gyógyszer, amit menedzsmentje, egész pontosan orvosa nyomott belé, hogy formába hozzák őt a tervezett visszatérő koncertsorozatra.

Amit tudni vélnek

A Daily Record például Jacko egy meg nem nevezett asszisztensét idézve egyenesen azt is tudja, hogy a Demerol nevű (morfiumhoz hasonló, erős fájdalomcsillapító hatású) gyógyszer volt a kiváltó ok, amit az énekes injekció formájában kapott. „Nem sokkal később belassult és felületessé vált a légzése, fokozatosan egyre lassult, míg végül leállt” - állítja a forrás.

Jacko egészségével kapcsolatban már évek óta keringtek pletykák - már 2005-ben, az ellene folyó, pedofilvádakat kivizsgáló eljárás alatt is többször látták tolószékkel érkezni a tárgyalásokra -, és az is ekkoriban kezdett terjedni róla, hogy súlyos stresszoldó-, antidepresszáns- és fájdalomcsillapító-függőséggel küzd. Idén év elején pedig egyszerre volt szó arról, hogy általánosan legyengült egészségi állapota miatt nem lesz képes a visszatérő koncertekre, valamint hogy bőrrákot diagnosztizáltak nála. Az összeesküvés-elméletek persze már ekkor megkezdődtek: sokan már eleve azt se hitték el, hogy a visszatérést bejelentő sajtótájékoztatón valóban az énekes jelent volna meg: késhegyig menő vitákfolytak arról, mi bizonyítja, hogy csak egy hasonmást láttunk.

Egy családközeli forrás szerint Jacko valóban komoly fájdalomcsillapító-függőséggel küzdött, amelyből képtelen volt kilábalni, a visszatérését nyomató stáb pedig nemhogy megpróbálta volna kirángatni ebből, de inkább súlyosbították azzal, hogy folyamatosan ellátták gyógyszerrel, csak hogy képes legyen majd fellépni. Brian Oxman, a Jackson-család szóvivője a CNN-nek nyilatkozva azt állította, végül épp ez lett a legfőbb akadálya a visszatérésnek: „Nagyon komolyan próbálkozott, hogy részt tudjon venni a próbákon, el is ment néhányra, de annyira tele volt tömve gyógyszerekkel, hogy képtelen volt rá”.

Szerinte az énekes – bár pár hete egy független orvoscsoport azt állította, kiváló egészségnek örvend – valójában annyira rossz állapotban volt, hogy az eddig 45 próbából mindössze alig páron volt képes részt venni. „Borzalmas, ami történt, de kész roncs volt már, teljesen nyilvánvaló jelek mutattak rá, mi fog történni” – véli egy anonim családtag, aki azt is állítja, Jackót stábja vényköteles gyógyszerekkel, többek közt - a Demerol mellett - Vicodinnal tömte. „A háta már teljesen kész volt, folyamatosan fájdalmakkal küzdött. Most már legalább békét lelt”.

Furcsul, egyre furcsul

Mindez persze még mindig semmi az összeesküvés-elméletek további ágához képest, ezek szerint Jacko halála lehet megrendezett, vagy egyenesen gyilkosság is.

Mi történt Jacksonnal?

Ezen elméletek szerint a még mindig több százmilliós tartozásokat nyögő énekes nyilvánvalóan képtelen lett volna teljesíteni az 50-koncertes turnékötelezettséget, melyek első pár fellépését már el is halasztották. Lemondott koncertek esetén azonban mindenképp vissza kellett volna vásárolni az alig pár óra alatt elkelt jegyeket, tehát oda a bevétel. Mivel az énekes halálával a jegyek relikviává minősültek, melyeket a rajongók - a felajánlott lehetőség ellenére - ezek után nyilván hülyék lennének visszaváltani, ez a világtörténelem egyik legnagyobb rizikómentes nyereségét jelentheti. A szórakoztató agyrém itt elágazik: az egyik verzió szerint amennyiben Jacko rendezte meg saját halálát, úgyhogy most már nyugodtan eltöltheti öregkorát valami isten háta mögötti szigeten; a másik elméletben pedig maguk a koncertszervezők ölték meg, akik inkább a saját öregkoruk megalapozására gondoltak az övé helyett, és ebben egy koncertezni már képtelen, lépten-nyomon beperelt, pénzt nem hozó, csak vivő egykori sztár már csak akadályozta volna őket.

Kezdődik

Az énekes halála a lemezeladásait mindenesetre azonnal megdobta: a Reuters híre szerint az Amazon.com Top 10 Best Sellers listájának első 15 helyén jelenleg kizárólag az énekes albumai találhatóak. Első közülük természetesen minden idők legjobban fogyó lemeze, a Thriller, majd az 1979-es első nagy siker, az Off The Wall következik, amit az 1987-es Bad követ.