A 2007 februárjában elhunyt playmate-et körülvevő slepp nemhogy nem tett semmit Anna Nicole Smith gyógyszerfüggősége ellen, de amikor legyengülve haldoklott szállodai szobájában, akkor is csak a sajtóvisszhang miatt aggódtak - derült ki a playmate halálának körülményeit vizsgáló tárgyaláson.

Hétfőn kezdődtek az egykori playmate halálának felelősét vizsgáló bírósági eljárás meghallgatásai. Mint a vallomásokból kiderül, a beteg Anna Nicole Smith napokig legyengülve, félig öntudatlanul feküdt hotelszobájában, anélkül, hogy a körülötte lévők közül bárkit is az érdekelt volna, mi van vele. Fontosabb volt, hogy a sajtó ne tudja meg.

Anna Nicole Smith, egykori playmate és reménybeli milliárdos-örökösnő 2007 februárjában halt meg floridai hotelszobájában. Halálát balesetnek nyilvánították ugyan, oka azonban többféle gyógyszer nagy mennyiségű beszedése, és ezek szerencsétlen kölcsönhatása volt. Két éve folyik a vizsgálat, hogy a gyógyszerfüggő playmate-et kik látták el (esetenként hamis) receptekkel, a nyomok egyelőre Smith két orvosához és akkori pasijához – aki egyben ügyvédje is volt – vezetnek. Szakértők szerint ők lehetnek felelősek a tragikus sorsú playmate haláláért.

A playmate halálakor 44 különféle gyógyszert – köztük ópiátokat, nyugtatókat – találtak a Seminole Hotelben lévő szobájában. A Los Angeles-i ügyészség korábban már vádat is emelt Smith orvosa és pszichiátere valamint ügyvédje és egyben pasija ellen, de egyelőre mind dr. Sandeep Kapoor és dr. Khristine Eroshevich, mind az ügyvéd, Howard K. Stern ártatlannak vallják magukat.

A hétfőn a Los Angeles-i Legfelső Bíróságon kezdődött meghallgatások alapján úgy tűnik, halála előtt Smith napokig feküdt félig öntudatlanul, betegsége miatt túl gyenge volt ahhoz is, hogy felkeljen, vagy akár felüljön, sőt inni is csak cumisüvegből volt képes. A helyszínelők szerint a holttest mellett az ágyban egy Pedialyte nevű italt találtak cumisüvegben. Ezt a túlzott hasmenés vagy hányás miatt kiszáradt gyerekek hidratálására szoktak itatni, Stern pedig vallomásában azt mondta, Smith annyira rossz állapotban volt, hogy nem tudott, csak cumisüvegből inni - tudósít az AFP.

A Kábítószerellenes Ügyosztály egyik nyomozója, Danny Santiago vallomásában beszámolt a hotel személyzetének kihallgatásáról is. Ezek szerint Smith már akkor is láthatóan nagyon rossz bőrben volt, amikor Stern és Eroshevich társaságában feburár 5-én bejelentkezett a szállodába. Járni is csak Sternre támaszkodva volt képes, és „szemmel láthatólag azt se tudta, mi van” – idézte a detektív egy alkalmazott beszámolóját, aki egyébként többször találkozott a playmate-tel, mivel az rendszeresen visszatérő vendégük volt, és aki szerinte „ezúttal nem a megszokott, kicsattanóan életteli formáját nyújtotta”.

Egy másik szállodai alkalmazott, aki személyi asziszteseként rendeltek a playmate mellé, úgy emlékszik, Eroshevich azt mondta neki, hogy Smith influenzás, de mivel az ő orvosi engedélye nem érvényes Floridában, arra kérte, kerítsen egy receptet a modellnek. A szálloda vezetősége fel is kért egy helyi orvost, keresse fel a beteg playmate-et szobájában, amikor azonban az ügyvéd, Stern megtudta, hogy már úton van a doktor hozzájuk, kézzel-lábbal tiltakozni kezdett barátnője megvizsgálása ellen.„Nem akarták, hogy bármi is kiszivárogjon Anna állapotáról, aggódtak a rossz sajtóvisszhang miatt” – idézte a nyomozó a neki vallomást tévő szállodai alkalmazottat.

A 39 éves Smith akkoriban az érdeklődés középpontjában állt, mivel öt hónappal korábban szülte meg Dannielynn nevű kislányát, majd pár nappal később túladagolás miatt elvesztette 17 éves, Daniel nevű fiát. A playmate halálakor a hotelszobában Eroshevich által felírt gyógyszerek tucatját találták meg, ezek közül jópár nem is a playmate nevére szólt, hanem Sternére, vagy Stern nevének hangzásához hasonló álnevekre.

Az ügyvédet már nem sokkal a haláleset után meggyanúsították azzal, hogy ő tömte gyógyszerekkel Smith-t, és hogy azért próbálta megszerezni az árván maradt kislány, Dannielynn feletti gyámságot, hogy közvetve részesedhessen a rá váró örökségből.